Olga Lounová nechce do škatulky a na to nejlepší čeká

3. listopadu 2022 21:14

Jediná česká zpěvačka, která výrazně bodovala v prestižní americké hitparádě Billboard, má za sebou mimořádných deset měsíců. Nejdřív v lednu absolvovala úspěšnou premiéru na Rallye Dakar. Na konci léta prozradila prostřednictvím videoklipu očekávání nejradostnější možné události a v říjnu prolomila tabu, když se jako první těhotná Češka objevila na obálce listopadového Playboye.

Playboy: Máte titulní stránku Playboye, doděláváte album, zdá se, že si užíváte života...
Olga:
To je pravda, naštěstí mám i v těhotenství hodně energie. Jsem spokojená, všechno běží, jak má.

Playboy: O čem album bude?
Olga:
Vypovídající je název Patříme k sobě, vedle hitů, jako Protože to nevzdám, jsou jeho součástí i nové písničky, jedna z nich je právě o Rallye Dakar. Píšu si hudbu i texty, popisuji stav své mysli, případně reaguji na to, co se děje v mém okolí. Prostě se nechávám inspirovat životem.

Playboy: Není moc zpěvaček, které tvoří bez cizího přispění. Napadají mě Alanis Morissette a Suzanne Vega, což není vůbec špatná společnost.
Olga:
To opravdu ne. Snažím se o pop-rock, většinu písniček skládám s kytarou, ale někdy se dostane i na piano.

Playboy: Je snazší fotit, nebo natáčet album?
Olga:
Baví mě jakýkoli tvůrčí proces, včetně natáčení ve studiu, tvorby videoklipů, obalů alb. Ale našla jsem se i při focení do tak úžasného časopisu, jakým je Playboy.

Playboy: V životě jdete jednoznačně po výzvách, jak je to s muzikou? Alba na sebe navazují, nebo preferujete přístup hledačů Boba Dylana, případně Davida Bowieho a říkáte si, že i hudební život je změna.
Olga:
Všechno se snažím dělat tak, aby mě to bavilo, nemusím zavedené osvědčené postupy, nechci být zařazena do nějaké škatulky. To, co dělám, je pokaždé založeno na vlastním pocitu, jedná se o moji výpověď. Například písnička Jsem optimista vychází z mého pozitivního přístupu k životu. Nebo Memento mori – věc na novém albu – je o tom, že člověk by si měl vážit nového dne. Nevadí mi přeskakovat do různých stylů, zkoušet nové nástroje.

Playboy: Odhaduji, že vaše alba vznikají spíš spontánně, ne na základě přísně dodržovaného edičního plánu.
Olga:
Před osmi lety jsem si založila vlastní vydavatelství. V něčem je dobré být vlastním pánem, na druhou stranu termínový bič má taky něco do sebe. Ale vzhledem k tomu, že se chystám na roli maminky, jsem si na sebe bič upletla sama.

Playboy: Ale bič nápadům a inspiraci neporučí...
Olga:
To je sice pravda, ale jsem šuplíkový typ, takže mám natočená dvě alba, jedno pro Ameriku v angličtině, druhé v češtině. Stačí je vytáhnout z šuplíku a vydat.

Playboy: Popište mi, jak vypadá váš tvůrčí proces.
Olga:
Nejčastěji skládám s pomocí kytary a diktafonu v mobilu. Odhaduji, že v něm mám tak sedm set nahrávek různých nápadů. Každé úterý a středu pracuji ve studiu Rooftop, ve kterém se snažím nápady posouvat, dodělávat. Takže na začátku všeho je spontánní proces v podobě chutě, energie, pohnutek a potom přichází stadium dokončování.

Playboy: Jak přijali vaši fanoušci pictorial a obálku Playboye?
Olga:
Šla jsem do toho s tím, že jako první těhotná Češka na obálce otevřu téma, které je pro nemálo lidí stále tabu. Moji fanoušci mě znají a vědí, jaká jsem, proto moje rozhodnutí, podpořené velmi povedeným výsledkem, respektují.

Playboy: Něco z focení, o čem budete vyprávět své holčičce.
Olga:
Řekla bych, že si to taky užila. Vrtulník, dva bílí koně, jeden z nich se trochu splašil, do toho déšť. Jednalo se o docela dramatické focení. Určitě budeme mít na co vzpomínat.

Playboy: V roce 1985 fotila zpěvačka Grace Jones pro Playboy a zahrála si v bondovce. Vy film asi letos nestihnete, nicméně jak vidíte pokračování své filmové dráhy?
Olga:
Mám za sebou pár rolí, ve filmu Ženy a život jsem si zahrála, složila hudbu k filmu včetně ústřední písně. Do konce roku to určitě nezvládnu, ale napsala jsem hudební pohádku, kterou bych si přála někdy zfilmovat. Miluji natáčení, jedná se o část mého já.

Playboy: Grace Jones hrála ve filmu Vyhlídka na vraždu. Jste klidný člověk, nebo byste taky čas od času vraždila?
Olga:
Jsem svým založením klidný a optimistický člověk, ale nesnáším křivdu. V případě extrémní situace, například obrany dítěte, ženy, bych proto neměla problém s tím jít do konfliktu.

Playboy: Některé dámy tvrdily, že focením pro Playboy uzavírají jednu kapitolu života…
Olga:
Právě otevírám kapitolu života jménem žena-matka, k tomu obálka prestižního pánského magazínu. Se svým dosavadním životem jsem docela spokojená, ale to nejlepší teď přijde.