14. dubna 2021 18:45

Netflix chystá seriál o Miku Tysonovi, v hlavní roli Jamie Foxx

Iron Mike se vrací a jedná se o comeback se vším všudy. Víceméně takto lze popsat dění kolem podle jedněch špičkové těžké váhy, podle jiných pak pouze brutálního ranaře, který dokázal využít mocenského vakua vzniklého po konci Larryho Holmese a příchodu Lennoxe Lewise, případně bratří Kličků.

Na konci listopadu loňského roku nastoupil čtyřiapadesátiletý Mike Tyson znovu do ringu, aby se v zápase na osm kol utkal s další o tři roky mladší legendou, sběratelem mistrovských pásů Rayem Jonesem jr. Exhibiční zápas byl zároveň vrcholem galavečera v losangeleské hale Staples Center a skončil asi zaslouženou, leč dopředu očekávanou remízou. Jak se pak nechal Jones slyšet, dostat ránu od Mika stojí pořád za to.

Ziskem pásu WBC Frontline a deseti miliony dolarů, které se boxer zavázal poslat na charitu, Tysonův comeback nekončí. Na řadě je totiž seriál z nadmíru bouřlivého boxerova života z produkce Netflixu.

Hvězdná sestava

Při pohledu na tvůrčí tým je zřejmé, že americký placený poskytoval filmů a seriálů online, který je od roku 2016 dostupný bezmála v dvou stovkách zemí světa, nehrál rozhodně při zdi. V roli Mika Tysona se proto představí Jamie Foxx (1967), od roku 2004 držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve snímku Ray. Herec má nemalé zkušenosti s filmy z boxerského prostředí, v roce 2001 se představil jako trenér Drew Bundini Brown ve snímku Ali.

Seriál Tyson ovšem ani zdaleka nebude pouze o Jamiem Foxxovi. Výkonným producentem je totiž další držitel Oscara (Skrytá identita, 2006) a tvůrce takových filmových skvostů jako Taxikář, Poslední pokušení Krista, Mafiáni, Mys hrůzy či Casino, slovutný režisér Martin Scorsese (1942). I v tomto případě vsadil Netflix na jistotu, a to dokonce tuplovanou. Martin Scorsese totiž režíroval podle mnohých nejlepší boxerský film všech dob – Zuřící býk. A zároveň je držitelem Emmy za nejlepší režii dramatického seriálu Impérium – Mafie v Atlantic City.

Režie se pak chopil Antoine Fuqua (1966), který se v minulosti mimo jiné prezentoval snímky Training Day, Slzy slunce, Odstřelovač či Pád Bílého domu, ve kterých spolupracoval s hvězdami kalibru Denzela Washingtona, Bruce Willise, Marka Wahlberga a Gerarda Butlera.

Je na co se těšit...

Vzhledem k hvězdné sestavě se nelze divit slovům Mika Tysona o tom, jak moc se těší na spolupráci s Martinem, Jamiem a celým tvůrčím týmem, který prostřednictvím story o jeho životní cestě diváka inspiruje a zároveň pobaví.

Nutno říci, že Tysonův příběh vydá na seriál rozsahu Ordinace v růžové zahradě. Boxer, který novinářům vyprávěl, že kolem nich bude chodit, ani se jich nedotkne, a přesto jim přivodí infarkt, získal v necelých jedenadvaceti letech titul mistra světa těžké váhy. Prvních devatenáct zápasů vyhrál knokautem a chtěl přizabít Brada Pitta, který měl svádět jeho první manželku, hollywoodskou hvězdičku Robin Givens. Titul ztratil v zápase s Busterem Douglasem, před jehož začátkem vypsali bookmakeři kurz na Tysonovo vítězství v poměru 42:1. Strávil dva roky a jedenáct měsíců ve vězení za znásilnění černošské miss Desiree Washington, ke kterému se nikdy nepřiznal. V base pracoval za 65 centů na hodinu a četl knihy autorů, jako Mao Ce-tunga, Lva Nikolajeviče Tolstého, Jacka Londona. Po propuštění získal zpět titul, který ztratil s Evanderem Holyfieldem, jemuž v odvetě ukousl kus ucha. Pak ho zpráskal Lennox Lewis a boxer nakonec přes vydělaných 300 milionů dolarů ohlásil bankrot… Evidentně je na co se těšit.

O Tysonovi bez Tysona

Nutno říci, že Netflix se svou hvězdnou sestavou bude mít o konkurenci postaráno. Osobě Mika Tysona se bude totiž rovněž věnovat seriál Iron Mike z produkce méně známé, leč ambiciózní a zdravě agresivní Hulu TV. Jak oznámilo vedení stanice, hodlá popsat „divoký, tragický a kontroverzní život sportovce polarizujícího společnost“.

Na rozdíl od Netflixu, se kterým Mike Tyson spolupracuje na seriálu jako jeden z producentů podílejících se na konečném obsahu, v případě TV Hulu platí: o mně beze mě. Boxer na to reagoval prostřednictvím instagramu, ve kterém se vyjádřil ve smyslu, jak korporátní chamtivost vedla k zneužití jeho životního příběhu.