4. prosince 2018 13:52
Jan Kratochvíl

Nesmrtelný Ozzy Osbourne oslavil sedmdesátiny!

Přes všechno, co prohnal hrdlem a žílou, se jeden z největších rockerů všech dob, věrozvěst heaymetalu, majitel skřehotavého hlasu Ozzy Osbourne dožil v pondělí 3. prosince úctyhodných sedmdesáti let. Playboy se hluboce klaní a nabízí deset Ozzyho skladeb z kategorie nesmrtelných.

  1. Paranoid (Paranoid, 1970) Slavná vypalovačka přitom původně na stejnojmenném albu vůbec být, neboť, byla krátká, jednoduchá, jednoduchá, žádné hutné sabbathovské riffy. Pak ovšem někoho napadlo, že právě po takových skladbách touží rozhlasové stanice.
  2. Iron Man (Paranoid, 1970) V době budování rozvinuté socialistické společnosti v Československu určitě nejslavnější skladba Black Sabbath. Kdo neznal příběh železného muže, který chodil po lese, a všichni se před ním třásli hrůzou, jako by nebyl.
  3. Bark at the Moon (Bark at the Moon, 1983) Zatímco v klasice Marečku podejte mi pero, „sveřepí šakali zavile vyli na měsíc,“ v případě Ozzyho třetí sólovky štěkají na měsíc pro změnu psi. Kytary se po Randy Rhoadsovi chopil Jake E. Lee, který prokázal patřičné pochopení pro odkaz svého předchůdce.
  4. God is Dead? (13, 2013) A pak, že je třináctka nešťastné číslo! Cena Grammy za nejlepší rockovou píseň a totéž ocenění za nejlepší metalový výkon. Tak to dopadá, když se po pětatřiceti letech dají dohromady Ozzy, Tony a Geezer. Původně se měla devítiminutová skladba o osobách, které jménem svého boha, zabíjí lidi, jmenovat American Jihad, Ozzy to ovšem nakonec Geezerovi rozmluvil.
  5. Mama, I´m Coming Home (No More Tears, 1991) Ač se to může zdát k nevíře, úchvatnou baladu, kterou Ozzy věnoval manželce Sharon, napsal absolutní tvrďák, bohužel již zesnulý frontman a basista kapely Motorhead Lemmy Kilmister. Značného prostoru se dostalo kytaristovi Zakku Wyldeovi, stalo se tak jednoznačně ku prospěchu věci.
  6. Sucide Solution (Blizzard of Ozz, 1980) Skladba, jejímž prostřednictvím se Ozzy toužil vypořádat s minulostí těžkého alkoholika, měla tragickou dohru. Po jejím poslechu se totiž zastřelil s alkoholem marně bojující devatenáctiletý mladík John McCollum. Jeho rodiče se pak s Ozzym soudili následujících šest let, nakonec soud zpěváka osvobodil na základě prvního dodatku americké ústavy o svobodě slova.
  7. A National Acrobat (Sabbath Bloody Sabbath, 1973) Neuvěřitelná záležitost. V roce 1975, v době tuhé normalizace se skladba dostala na album Jiřího Schellingera. Největší zásluhu na tom má, František Ringo Čech, který hutný song kulturních nepřátel socialistického zřízení, opatřil textem, o, budovateli metra, který jinou dopravu nechce, neboť mu stačí „jen metrem jezdit, vozit se a snít.“ Komunističtí cenzoři neměli šanci.
  8. Mr. Krowley (Blizzard of Ozz, 1980) První sólový počin Ozzyho po vyhazovu z Black Sabbath, rovná se jednomu z nejlepších alb rockové historie. Kromě Ozzyho zaujme především fantastická kytara v roce 1982 tragicky zahynulého Randy Rhoadse. Jeho dvě sóla jsou dokonalá.
  9. Crazy Train (Blizzard of Ozz, 1980) První singl ze stěžejního Ozzyho alba, dal konkurenci pocítit tvůrčí sílu dvojice, Ozzy Osbourne – Randy Rhoads, pod skladbou je podepsán i basista Bob Daisley, který hrál mimo jiné s Uriah Heep a Gary Moorem. Bláznivý vlak, co jede rychle, zrychluje a nikde nestaví. Ledovce navzdory.
  10. She´s gone (Technical Ectasy, 1976) Opět Ozzy v socialistickém Československu. Tentokrát se tak stalo díky Marii Rottrové, která koupila singl v Lublani svým synům Vítkovi a Martinovi. Ploužák zaujal Lady Soul natolik, že se po odmítnutí ze strany Petra Němce, rozhodla skladbu nazpívat sama. O text lásky, která, voní deštěm, se postaral, Jarek Nohavica.