27. června 2023 15:09

Speciální auta i luxusní šperky. Jaké slavné značky se objevily v bondovce Není čas zemřít?

Není čas zemřít v pátek ve 20.15 na Primě

I v případě nejslavnějšího filmového agenta světa platí, že kdo si počká, ten se dočká. Premiéra pětadvacátého příběhu neohroženého agenta s povolením zabíjet, který tentokrát nebude mít čas zemřít, byla svého času několikrát odložena a nyní se nejnovější bondovka podívá i do televize. Ani loučení Daniela Craiga se pak neobešlo bez velkého marketingu a zapojení těch nejluxusnějších aut a dalších značek.

Důstojná oslava

Zároveň s premiérou posledního příběhu byl představen Land Rover Defender V8 James Bond Edition „No Time to Die“, z limitované série 300 kusů. Součástí balíčku terénního vozidla černé barvy jsou dvaadvacetipalcová černá kola Luna, pochopitelně nechybí označení Defender 007. Pod kapotou je skryt pětilitrový motor V8 o působivém výkonu 518 koní. O přenos síly na terén, případně asfalt, se stará osmistupňová automatická převodovka. Maximální rychlost je 240 km/h, zrychlení z 0 na 95,6 km/h za 5,1 sekundy. Cena 114 600 dolarů.

Bojovník na dvou kolech

V boji za světlé zítřky ve svém posledním příběhu James Bond spoléhá rovněž na služby motorky Triumph Scrambler 1200 Bond Edition. I v tomto případě se jedná o stroj z limitované edice, všech 250 kusů bylo s předstihem prodáno. Na první pohled zaujme nápis Bond Edition vyšitý na sedačce, další znaky se nacházejí na výfuku, řídítkách a světlech. O pohyb se stará osmiventilový motor o objemu 1200 ccm o síle 89 koní. Bondův Triumph má jízdní režimy road, rain, off-road, sport a custom rider. Nechybí kontrola trakce, automatické startování, vyhřívané rukojeti. A také My Triumph Connectivity System, umožňující ovládání telefonu, navigace a GoPro. Stroje limitované edice disponují navíc režimem off-road pro, díky kterému zvládne agent 007 opravdu všechno, což má ostatně v popisu práce.

Agent, co neposlušné tenisky má…

Byť byl v minulosti James Bond prezentován jako elegán v dobře padnoucím obleku, musel režisér reagovat v posledním snímku na nové trendy. Daniel Craig tak proti zlu mimo jiné bojuje v teniskách Adidas Ultraboost 007. Převládající barvou je černá, tradiční tři pruhy spojuje ozdobné prošívání na přední straně boty. Spodní část tenisek v maskovacím vzoru je odpružená, ve výšce počátku Achillovy šlachy je označení 007. Cena 180 dolarů.

Mládí vpřed

Přestože jedním ze základních předpokladů k zisku povolení zabíjet je plnoletost, s přípravou na život agenta lze ovšem začít v dospívání. Za tímto účelem byl stvořen půllitrový roadster Aston Martin DB5 Junior No Time To Die Edition. Vozítko vyrobené v limitované edici v poměru 2:3 pojme dospělého jedince, na přední sedačku se vejde i osoba dětského vzrůstu. Aston Martin Junior je osazen 16kW motorem napojeným na čtyři baterie 1,8 kWh, což dává dohromady sílu 22 koní. Maximální rychlost 72,4 km/h. Z roadsteru lze vypustit kouřovou clonu, měnit za jízdy SPZ, v předních světlometech jsou zabudovány kulomety. To vše za 123 000 dolarů, což se v přepočtu rovná 2 663 000 korun.

Diamantová Bond girl

V příběhu Není čas zemřít Jamesovi pomáhá krásná Paloma, kterou ztvárnila herečka kubánského původu Ana de Armas. Kromě půvabu a šarmu spoléhá agentka CIA rovněž na šperky, které z pozice oficiálního partnera dodala věhlasná značka Chopard. Základ tvoří náhrdelník s diamanty hruškovitého tvaru (43 karátů), náušnice (14 karátů) a náramek (82 karatů). Všechny šperky jsou součástí dress codeu herečky (mimo jiné jedné z bejvalek Bena Afflecka) na všech akcích spojených s prezentací poslední bondovky. U příležitosti představení šperků vydal Chopard tiskové prohlášení o původu diamantů a zlata, jehož prostřednictvím byl svět ujištěn, že těžba obojího splňovala nejpřísnější environmentální pravidla.

Řekni mi, co čteš...

V únoru 2021 bezpochyby potěšila fanoušky agenta 007 informace o prodeji exkluzivní originální sady čtrnácti knižních příběhů Bondova stvořitele Iana Fleminga, mezi nimiž nechybí skvosty jako Goldfinger, Moonraker či Špión, který mě miloval. Každá z knih je v neporušeném stavu, deset je signováno. Sbírku v hodnotě 645 000 dolarů dával několik let dohromady respektovaný znalec Flemingova díla doktor Atkinson. „Jednotlivé knihy jsme získali ze všech možných koutů světa, něco odkoupili od soukromých sběratelů. Ian Fleming moc dobře věděl, jakou hodnotu mají signované exempláře, proto s věnováními šetřil a knihy podepisoval pouze lidem, které měl rád,“ konstatoval.

Přes značnou cenu nikdo nepochyboval o komerčním úspěchu akce, neboť James Bond táhne. Například v prosinci 2020 byl předmětem dražby Walther PPK, kvůli kterému se musel Sean Connery zbavit ve snímku Dr. No. do té doby oblíbené pistole značky Beretta. Nakonec podle The New York zaplatil americký fanoušek za zbraň 256 000 dolarů.

Daniel Craig se rozloučil se svým Jamesem Bondem ve snímku Není čas zemřít 28. září 2021 na londýnské premiéře. Vy si tuhle bondovku můžete užít v pátek večer na Primě.

Další podobné články