17. března 2022 22:45

Nejvýdělečnějším muzikálem Lví král

Přestože bývá muzikál nazýván žánrem, ve kterém herci neumějí zpívat a zpěváci hrát a kromě toho se má jednat o hudebně-literární útvar, kdy dva odcizí text třetímu a čtvrtý ukradne hudbu pátému, těší se žánr spojující slovo, hudbu a tanec velké oblibě diváků. A jak ukazují čísla pěti nejvýdělečnějších muzikálů na Broadwayi, jedná se zároveň o velký byznys.

  1. Lví král 1997 – 1,68 miliardy USD Divadelní muzikál, který vznikl podle stejnojmenného filmu, se stal první show, která vydělala přes miliardu dolarů. Autoři hudby a libreta k filmu Lví král Elton John a Tim Rice získali za skladbu Can You Feel The Live Tonight v roce 1994 Oscara za nejlepší původní píseň. V lednu 2014 si v muzikálu na prknech Minskoff Theatre zahrála dokonce Whoopi Goldberg. Od své premiéry se Lví král objevil ve 24 celosvětových produkcích, vidělo jej přes 100 milionů diváků a má na svém kontě šest cen Tony.
  2. Wicked 2003 – 1,37 miliardy USD Další miliardový muzikál, známý v Česku pod názvem Čarodějky, v roce 2005 byl soundtrack oceněn Grammy. Jen za uvedení na Broadwayi získal šest cen Tony. Muzikál vznikl na základě knihy Wicked: Život a doba zlé čarodějnice ze západu, spisovatele Gregoryho Maguireho, vyprávějící příběh čarodějnice ze země Oz. Hudby se ujal skladatel Stephen Schwartz, mimo jiné známý jako autor muzikálu Godspell. Premiéra na Broadwayi proběhla 30. října 2003 v George Gershwin Theatre. V září 2019 představila v Česku muzikál Čarodějka agentura GoJa.
  3. The Phantom of the Opera 1988 – 1,25 miliardy USD Přes miliardu vydělal i v tuzemsku nejspíš nejslavnější muzikál. Jedná se o adaptaci stejnojmenného románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe z roku 1909. Světová premiéra díla Andrewa Lloyda Webbera proběhla v Londýně na konci září 1986, na Broadwayi se Fantom opery začal hrát o dva roky později. Kromě hudebních nahrávek se dramatický příběh se šťastným koncem o duchovi opery, který svými požadavky terorizuje majitele, dostal na filmová plátna, hlavní roli svěřil režisér Joel Schumacher anglickému herci Gerardu Butlerovi. Film byl nominován ve třech kategoriích na Zlatý glóbus a Oscara a získal sedm cen Tony. Premiéra českého návratu proběhla loni na konci listopadu v GoJa Music Hall.
  4. Chicago 1975 – 681 milionů USD Příběh autorů Freda Ebba a Boba Fosse o tom, jak se vražedkyně milence ocitne ve vězení dokonce s dvojnásobnou vražedkyní a jazzovou zpěvačkou v jedné osobě a všechno nakonec dobře dopadne, zaujal i muzikálové tvůrce. Mimořádného úspěchu v podobě šesti Oscarů dosáhlo filmové zpracování, v hlavních rolích se představily hollywoodské stálice Catherine Zeta-Jones, Renée Zellweger a Richard Gere.
  5. Book of Mormon 2011 – 659,6 milionu USD Autory muzikálu jsou pánové Matt Stone a Trey Parker, jinak tvůrci snad nejvíc nekorektního animovaného seriálu Městečko South Park o čtyřech školácích, kterým není nic svaté. Hlavními protagonisty jsou dva mormonští misionáři, kteří se shodou okolností dostali do Ugandy. Ve srovnání se školáky ze South Parku hovoří vybranou mluvou, přesto autoři přitlačili na muzikálové poměry na pilu. Jejich úsilí se evidentně vyplatilo, hned v roce 2011 získala Kniha Mormonova devět cen Tony. „Účinkovat v představení na Broadwayi je skvělé samo o sobě. Ale mít šanci podílet se na takhle zábavné a vtipné show, to je příležitost, která se naskytne jednou za život,“ konstatoval nadšeně herec Christopher Rice.

(Rozhovor s domácí muzikálovou hvězdou Marianem Vojtkem najdete v březnovém Playboyi)