28. května 2020 23:20

Nejbohatším raperem Kanye West, Eminem pátý...

Podle jedné z definic rap rovná se rytmicky mluvené rýmy, hra se slovíčky a poezie. Rapping nebo spíš rapování je základním elementem hip-hopu, je ale také úzce spojen s hiphopovou kulturou. Definice však už dál neuvádí, že se rapem dají vydělat hodně velké peníze.

  • Paul McCartney, nejbohatší muzikant z kategorie „standardních“, kontroluje majetek v hodnotě 1,2 miliardy dolarů, hranici jedné miliardy překročil rovněž skladatel Andrew Lloyd Weber. Určitě hezké peníze, nicméně ve srovnání s nejbohatším rapperem jsou oba pánové tak trochu chudými příbuznými. Jak přednedávnem uznal magazín Forbes, nejmovitějším hudebníkem je Kanye West (1977) s majetkem v hodnotě 3,2 miliardy dolarů. O to zajímavější je jeho přiznání, že nikdy v ničem nevynikal, neměl ovšem problém učit se.
  • Až do dubna letošního roku se z pozice nejbohatšího rappera těšil Jay-Z (1969). K miliardě dolarů přišel kromě rapování především mimohudebními aktivitami. Album žádného sólového umělce neokupovalo častěji vrchol žebříčku Billboard 200. Manžel zpěvačky Beyoncé, se kterou má tři děti, založil a vlastní streamovací hudební službu Tidal a má svou oděvní značku Rocawear. Na hocha, kterého vyhodili ze střední školy kvůli prodeji cracku, slušná práce. Zastává životní krédo o tom, že každá porážka rovná se cennému životnímu ponaučení.
  • Pomyslný bronz bere v kategorii nejbohatších rapperů planety Sean Combs (1969), nejen v hiphopové komunitě známý jako Diddy. Na miliardu dolarů zatím zpěvák, producent a skladatel nedosáhl, nicméně s částkou 885 milionů dolarů mu nejspíš nouze nehrozí. Diddy držel dlouho pozici největšího boháče z řad rapperů, pak však Kanye West a Jay-Z začali výrazně finančně profitovat ze svých mimohudebních aktivit. Svůj úspěch vysvětluje schopností pracovat, pracovat, pracovat a ještě víc pracovat…
  • Čtvrtým nejmovitějším rapperem je s majetkem 820 milionů dolarů Dr. Dre (1965), považovaný za nejlepšího hiphopového producenta. Stejně jako muzika ho proslavila sluchátka Beats by Dr. Dre. V květnu 2014 koupila Beats Electronics, ve které vlastnil čtvrtinu akcií, za 3,2 miliardy dolarů společnost Apple. Jak vidí Dr. Dre cestu k úspěchu? Je nezbytné najít originální věc, která člověka odlišuje od ostatních. Pak už to chce jen skutečný talent, tvrdou práci a vášeň.
  • První pětku nejbohatších rapperů uzavírá s majetkem v hodnotě 230 milionů dolarů Eminem (1972), který je zároveň největším boháčem mezi bílými rappery. Rodák z Detroitu to neměl v době svých začátku rozhodně snadné, stačí zhlédnout film 8 Mile z roku 2002. Ohledně budoucnosti má absolutně jasno. Nikdo neví, co se stane následující den, život je šílená jízda a nic není nikdy jisté…

(Článek o Eminemovi s názvem Zlobivý kluk rapu s prořízlou hubou čtěte v červnovém čísle)