29. října 2020 19:50

Na severu muziku prostě umějí

Před časem jsme se bavili s Jaromírem Tůmou v souvislosti s představením kapely ABBA, že i když lze švédštinu stěží považovat za jazyk vhodný ke zpěvu, dobývají tamní kapely anglo-americký hudební svět, pochopitelně s pomocí angličtiny. U příležitosti aktuálního profilu Roxette je ovšem nutno říci, že severská populární hudba není ani zdaleka jen o zemi tří korunek.

Dánsko: King Diamond

Na mezinárodní scéně jednoznačně nejúspěšnější dánský rocker má to nejlepší zřejmě za sebou. Jeho poslední studiové album Give Me Your Soul… Please vyšlo v roce 2007, před dvěma lety pak spatřilo světlo světa koncertní album Songs for the Dead Live, přesto do výběru toho nejlepšího ze severu určitě patří. A to nejen proto, že v polovině osmdesátých let k němu obdivně vzhlíželi věrozvěstové československého heavymetalu Citron či Arakain. K odkazu „zmalovaného“ rockera, se kterým se kvůli jeho výzdobě obličeje soudil jeden ze zakladatelů této disciplíny, basák Kiss Gene Simmons, se navíc hlásí i Metallica. Asi nejlepším albem King Diamonda je Abigail z roku 1987. Muzikant je pak důkazem toho, že rockeři jsou tvrďáci, když před deseti lety prodělal infarkt, dostal trojitý bypass a po několika dnech odešel domů.

Finsko: Nightwish

Nepochybně existují i jedinci žijící díky bulvárním médiím v představě, že nejznámějším finským muzikantem je snad Timmo Tolkki, ještě stále manžel Dominiky Gottové. Opak je pravdou, světovému věhlasu se těší symfonický metal hrající kapela Nightwish, která vznikla v roce 1996. Hned od začátku se ukázalo být jako mimořádně zdařilé angažování jinak nepříliš úspěšné operní zpěvačky Tarji Turunen. Majitelka zajímavého hlasu sice dostala v roce 2004 v důsledku nepřekonatelných rozporů se zbytkem kapely padáka, její nástupkyně Anette Olzon a především Floor Jansen však mezeru zdatně zacelily. Letos vydala kapela album Human :II: Nature, věnované vztahu člověka a přírody. Jak praví jedná z recenzí, jedná se o ukrutný kýč. Na druhou stranu, proti gustu…

Island: Björk

Příjmení islandské muzikantky zvládající na mistrovské úrovni pop, punk, jazz, folk i vážnou hudbu snad nejde bez chyby ani přepsat. Kromě zpěvu umí mimo jiné hudební producentka a herečka hrát na klávesové nástroje, klavír a flétnu. Hudební svět Björk (1965) doslova rozbila hned svým prvním albem Debut z roku 1993, které získalo bezpočet cen, v USA se stalo platinovým. Od té doby si může původní „tajemný skřítek y Islandu“ dělat prakticky, co chce, což Björk zvládá opravdu dobře. A to, že jí MTV občas neodvysílala v důsledku údajně příliš velké porce nahoty nějaký videoklip, může Björk nechat opravdu chladnou. Ostatně, co chtít od zpěvačky z ledového ostrova?

Norsko: A-ha

Na jedné straně nic moc popík, na straně druhé přes 70 milionů (!) prodaných nosičů a skoro 30 prvních míst v hitparádách celého světa. Zlomový okamžik kapely založené v roce 1982 přišel o tři roky později, kdy kohosi napadlo natočit k hitu Také On Me videoklip poprvé spojující hraný a animovaný obraz. Nakonec z toho bylo první místo v USA. V roce 1987 chlapecké trio Paul, Magne a Morten složilo a nahrálo titulní skladbu k filmu The Living Daylights, ve kterém si Jamese Bonda zahrál Timothy Dalton. A další rok kapela představila při předávání Nobelových cen skladbu Summer Moved On. V roce 2009 se band rozpadl, aby se po šesti letech sešel kvůli vydání desátého studiového alba Cast in Steel.

Švédsko: Europe

Ne snad, že by nebyly lepší rockové kapely, ale na band ze země, jejíž rodnou řečí není angličtina, hodně dobrý. To zdaleka nejlepší přišlo v případě švédského kvarteta posíleného o norského bubeníka v roce 1985 s albem The Final Countdown, kterého se prodalo spolu se singlem přes patnáct milionů kusů, když titulní skladba zároveň ovládla hitparády v šestadvaceti zemích. Výrazně bodovaly i další hity Rock the Night a Carrie. Celkem prodala kapela, uvádějící mezi svými vzory Whitesnake, Deep Purple, Rainbow a UFO, přes 25 milionů alb, dvě z nich se umístila mezi dvaceti nejúspěšnějšími alby Billboard 200. To poslední, Walk the Earth, vydala skupina, která se rozchází a schází, v roce 2017.

(Profil Roxette je součástí listopadového čísla)