22. ledna 2021 20:10

Na co jít letos do kina (únor až červen)

Tipy na filmy, kvůli kterým se vyplatí vyrazit v první polovině letošního roku do kina, vycházejí z optimistického předpokladu, že od poloviny února bude svět fungovat jako před covidem-19. Případná změna programu bohužel není zdaleka vyloučena.

ÚNOR

French Exit režie Azazel Jacobs

Černá komedie byla uvedena na filmovém festivalu v New Yorku. Michelle Pfeiffer je bohatá a půvabná vdova, která si hodlá užívat života plnými doušky. Jednoho dne však zjistí, že zdroje došly a byt na Manhattanu je pryč. Proto pojímá rozhodnutí utratit zbytek peněz za přestěhování do Paříže, do města nad Seinou ji doprovází její syn Lucas Hedges, který nepříliš usilovně a víceméně marně dumá nad smyslem života. Součástí domácnosti je kocour Malý Frank, přičemž nelze zcela vyloučit, že se jedná o ducha zesnulého manžela.

Spojené státy vs. Billie Holiday režie Lee Daniels

V květnu 1947 byla za držení narkotik zatčena jedna z největších hvězd historie populární hudby. Následoval soudní proces, který vešel do historie jako Spojené státy versus Billie Holiday. Linie příběhu je postavena na předpokladu, že zpěvačka nebyla ze strany Federálního úřadu pro narkotika pronásledována kvůli svému kladnému vztahu k drogám, leč v důsledku svých politických aktivit. Jejich vrchol přišel v podobě skladby Strange Fruit, ve které zpívá: „Stromy na Jihu nesou divné ovoce. Krev na listech a u kořene krev, černá těla se houpou v jižním vánku…“ V hlavní roli Andra Day, nominovaná na cenu Grammy, a Trevante Rhodes v roli tajného agenta, který se do Lady Day zamiluje. K tomu nejspíš vynikající soundtrack.

BŘEZEN

Všichni svatí v Newarku režie Alan Taylor

Čtrnáct let po konci jednoho z nejpovedenějších seriálů Rodina Sopránů přichází producent David Chase s filmovým prequelem. Děj se odehrává v šedesátých letech, v čase lítých bojů afroamerických a italských gangů. V roli mladého Tonyho Soprána, údajně první záporné postavy historie, které diváci bezmezně fandili, se představí Michael Gandolfini, jehož před sedmi lety zesnulý otec dovedl postavu mafiána s lidskou tváří k dokonalosti.

DUBEN

Není čas zemřít režie Cary Joji Fukunaga

Lze jen doufat, že pět let po poslední bondovce Spectre a rok od původně plánované premiéry dojde i na agenta 007 s povolením zabíjet. V pětadvacátém příběhu o nesmrtelném Jamesi Bondovi se bude loučit Daniel Craig, v rolích zlosynů se představí hned dva držitelé Oscara Christoph Waltz a Rami Malek.

Bios režie Miguel Sapochnik

V hlavní roli příběhu z postapokalyptické budoucnosti Tom Hanks. A taky robot, kterého vytvořil geniální konstruktér těsně před svým skonem. Stěžejním úkolem hrdiny z kovu je záchrana vynálezcova psa, nakonec se však ukáže, že pes není jen nejlepším přítelem člověka, ale i robota. Příznivci sci-fi si snímek nepochybně užijí. Mimochodem, režisér pracoval na největších a nejvýpravnějších epizodách seriálu Hra o trůny. O produkci se starala společnost Amblin Stevena Spielberga.

ČERVEN

Krotitelé duchů: Odkaz režie Jason Reitman

Krotitelé duchů jsou zpět a navazují na povedenou jedničku a dvojku. Režie se chopil syn původního režiséra Ivana Reitmana, zpět jsou i staří známí Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver. S paranormálními jevy se však zdatně popasují i žáci školou povinní, Finn Wolfhard a McKenna Grace. Děj se odehrává v malém městě, do kterého se přestěhuje svobodná matka s dětmi, aby společně našli spojení s původními krotiteli duchů a tajemný odkaz.