6. dubna 2020 22:35

Muzikant, který nebyl nikdy připraven na úspěch...

„Celej život jsem snil o tom, že se stanu rockovou hvězdou. Bude ze mě superslavnej muzikant, zabiju se a zhasnu v plamenech slávy,“ cituje ve svém díle Rocková kniha mrtvých autor David Comfort kytaristu a zpěváka skupiny Nirvana Kurta Cobaina. Rocker skutečně potvrdil v praxi svou životní vizi. Nejdřív se stal hvězdou. Pak 5. dubna 1994 poslal do žíly smrtelnou dávku heroinu, aby si pak ustřelil brokovnicí ve věku 27 let hlavu.

Sebevražedné tendence

Pomineme-li stabilní přísun heroinu, byl Kurt Cobain geneticky předurčen k sebevraždě. Mladík vyrůstal ve městě Aberdeen poblíž Seattlu, který podle místního listu Aberdeens Daily World vykazoval 27 sebevražd na 100 tisíc obyvatel, což se rovná dvojnásobku celostátního průměru. Město o 23 tisících obyvatel vykazovalo vysoce nadstandardní nezaměstnanost a počet násilných trestných činů. Kromě toho byly sebevraždy v rodině běžným jevem, v červenci 1979 se zastřelil ranou do břicha Kurtův strýc Burle Cobain, jeho druhý strýc se střelil po pěti letech pro změnu do hlavy. I sám Kurt Cobain přiznal sebevražedné tendence, nechtěl však odejít ze světa bez patřičné sexuální zkušenosti.

Co se v dětství naučíš

V knize zmiňované v úvodu se píše o tom, jak se Kurt Cobain rozhodl už v dětství pro dráhu velkého umělce, případně rockového muzikanta. „Ve školce Kurt maloval dokonalé kačery Donaldy, psa Pluta a další disneyovské postavičky. Na začátku puberty tvořil vaginy v životní velikosti, zárodky a dably. Když ho později zatkli za opilství na veřejnosti a sprejování, krátil si čas ve vězení tím, že maloval akty a prodával je spoluvězňům, aby nad nimi mohli onanovat,“ píše David Comfort.

Muzika versus armáda

První kytaru, japonskou „španělku,“ dostal Kurt ve 14 letech od strýce Chucka, bubeníka místní kapely. Na první elektrickou kytaru se pak naučil hrát slavný song Led Zeppelin Stairway to Heaven. Školu zabalil v roce 1985 těsně před maturitou, matka Wendy, se kterou neměl zrovna idylické vztahy, mu dala na vybranou mezi nalezením práce a spánkem pod mostem. Snad ještě dál zašel Kurtův otec, který chtěl poslat v té době nezvládnutelného adolescenta do armády.

Král heroin

Zatímco s osobní hygienou byl Kurt Cobain hodně na štíru, heroinu se věnoval systematicky. Jak psal ve svém deníku, rozhodl se brát drogy denně kvůli trvalým bolestem žaludku, které ho takřka dovedly k sebevraždě. „Pět let jsem snášel trýznivé pálení, odpornou bolest v horní části žaludku. Radil jsem se s patnácti různými doktory a zkoušel asi padesát různých typů léků proti vředům. To jediné, co kdy zabralo, byly těžké opiáty.“

Až na vrchol

V září 1991 vyšlo druhé studiové album kapely Nirvana Nevermind. Podle magazínu Rolling Stone se jedná o 17. nejlepší album všech dob a nejlepší hudební počin 90. let. Přestože, jak pravil producent Butch Vig, nelze přesně určit, o čem vlastně Kurt Cobain zpívá, jen v USA prodala partička z Aberdeenu přes 10 milionů nosičů. V květnu 1992 dokonce Nevermind přetlačil na vrcholku americké hitparády album Michaela Jacksona Dangerous. V té době už Kurta šéfovala manželka Courtney Love, která přiměla chotě k přehodnocení smluv. Zatímco do té doby se peníze dělily na tři rovné díly, což neodpovídalo podílu jednotlivých muzikantů, podle nového kontraktu bral Kurt 75% podíl za hudbu a všechno za text. Na věci by nebylo nic tak neobvyklého, či snad nespravedlivého, kdyby smlouva neplatila zpětně. V praxi to znamenalo, že basista Krist Novoselic a bubeník Dave Grohl, toho času kytarista a zpěvák Foo Fighters, museli dohromady vracet milion dolarů.

Mohlo to být kurevsky krásné...

Pod dojmem vystoupení kapely na MTV Unplugged v New Yorku plánoval Kutr Cobain další projekt jako více akustický. Dopomoci mu k tomu měl kmotr jeho dcery Frances Bean a frontman kapely R.E.M. John Michael Stipe. „Mělo se jednat o tiché, akustické album se spoustou strunných nástrojů. Mohlo to být kurevsky krásné album, za to, že se zabil, jsem na něj strašně naštvaný. Byli jsme na všem dohodnutí, měl letenku, zamluvil jsem mu auto. Pak mi na poslední chvíli zavolal s tím, že nemůže přijet,“ uvedl Michael Stipe po Cobainově smrti.

Krvavé prachy...

Manželský svazek Kurta Cobaina s Courtney Love, ze kterého vzešla dcera Frances Bean, měl k harmonickému vztahu na tisíce mil daleko. Hudebník se proto rozhodl pro rozvod a vyškrtnutí budoucí ex ze závěti. Ještě předtím, než k tomu došlo, však skoncoval se životem. Courtney se tak stala univerzální dědičkou, v této souvislosti se nechala slyšet, že se jednalo o krvavé prachy. A nebylo jich málo, například v roce 2006 činilo její dědictví podle Forbesu 26 milionů dolarů.