4. října 2021 19:42

Muzikant, který dělá nejlepší věci s námahou nebo ve zmatcích

Sting, nebo Zlatan? To je to, oč běželo první dny října, neboť zatímco multiinstrumentalista oslavil druhý den měsíce sedmdesáté narozeniny, útočník AC Milán se následující den dožil v plné sportovní formě čtyřicítky. Nakonec vyhrál redakční souboj o profil Sting, neboť nezničitelný Zlatan bude v pohodě i za deset let.

Ubohé dětství, které by neměnil

Gordon Matthew Thomas Sumner pochází z nepříliš majetné rodiny, jeho matka byla na klavír hrající kadeřnice, otec měl v Newcastle upon Tyne malý obchod s mlékem. Rodina žila nedaleko loděnice, v pořadu Davida Lettermana Sting prozradil, že se mu při vzpomínce na dětství vybaví „nebe zahalené velkou lodí tyčící se nad domem“. Podle listu Oregon Live označil Sting své dětství za „ubohé“, okamžitě však dodal, že by v žádném případě nic neměnil. „Dětství mě udělalo tím, kým jsem, a jsem sám se sebou docela spokojený,“ konstatoval.

K muzice se dostal velký fanoušek Beatles prostřednictvím kytary s několika chybějícími strunami. „Ve chvíli, kdy jsem uviděl kytaru, mi bylo jasné, že jsem našel cestu ven, nejlepšího kamaráda, “ vzpomínal. Po uplynutí několika desítek let má Sting nejen vlastní struny (Elixir 13010 Single Sting E1 010 Plain), ale i nástroj (Fender Sting Precission Bass).

Čím byl, tím byl rád...

Sting je aktuálně sedmým nejbohatším rockovým hudebníkem historie, když za sebou nechal i malé továrny na peníze, jako Mick Jagger, Keith Richards či Eric Clapton. Cestu k dnešnímu jmění 400 milionů dolarů nezačal na pódiu ani ve studiu. Gordon Matthew Sumner pracoval mimo jiné jako průvodčí v autobusu, stavební dělník či daňový úředník. Poté vystudoval Northumbrijskou univerzitu a pracoval v církevní škole v anglickém městě Cramlington, ve které učil děti anglicky a hrát fotbal.

Učení kombinoval s muzikou, už na počátku hudební dráhy přišel k přezdívce Sting. „Na jednu zkoušku jsem si vzal svetr, který mi upletla moje partnerka,“ prozradil. „Převládala žlutá s černými pruhy. Někoho napadlo, že vypadám jako vosa, a přezdívka Sting byla na světě. Určitě zní líp než pan Sumner.“

Last Exit a The Police

Přestože nikdy neskrýval ambice živit se jako muzikant, první konkurz na místo baskytaristy ve skupině Newcastle Big Band nedopadl podle jeho představ. Pak hrál nějaký čas na zaoceánské lodi Princess Cruises. V roce 1974 založil s dalšími třemi hudebníky jazzovou kapelu Last Exit. Za další dva roky převzal hudební otěže na ostrovech punk a jistý bubeník Stewart Copeland si nejdřív poslechl koncert Last Exit a pak se Stinga, který na něj udělal patřičný dojem, zeptal, jestli by nechtěl zkusit hrát jinou muziku.

Pan Sumner reagoval kladně, s rodinou a psem se přestěhoval v roce 1976 do Londýna, rytmickou sekci doplnili v krátkém čase kytaristé Henri Padovani a Andy Summers. Henri po roce The Police opustil. Kapela se brzo prosadila mezi absolutní špičku, její členové spolu vydrželi do roku 1986. Příčinou rozpadu pak nebyla ani tak zlomená ruka Stewarta Copelanda po pádu z koně znemožňující nahrávání, jako mimořádný úspěch prvního Stingova sólového alba The Dream of the Blue Turtles, po kterém usoudil, že kapelu vlastně ani nepotřebuje. V roce 2007 si The Police zahráli na předávání cen Grammy, následovalo mimořádně úspěšné světové turné. Pak se hudebníci opět rozešli.

V roli filantropa

Sting s manželkou Trudie založili neziskovou organizaci Rainforest Foundation, která se angažuje v záchraně jihoamerických deštných pralesů. Paní choť se pro tento krok rozhodla v okamžiku, kdy při pohledu z letadla spatřila spálené a zdevastované deštné pralesy, přesvědčit manžela jí nečinilo žádný problém.

Slavný hudebník je rovněž majitelem 900 akrů (1 akr = 0,4 hektaru) a statku v Toskánsku. S manželkou se stará o vlastní produkci vína, medu a extra panenského olivového oleje, přičemž sběr oliv považuje za terapeutickou záležitost. Vlastnictví vinic a olivových plantáží mu přineslo před pěti lety problém v podobě policejního vyšetřování. Vyšlo totiž najevo, že na jeho půdě dřou od rána do soumraku za minimální mzdu ilegální přistěhovalci. Sting se logicky hájil tím, že o ničem nevěděl, a policie mu uvěřila.

Porod za asistence kamer

Přestože je příchod nové bytosti na svět považován za ryze intimní a privátní záležitost, pozval Sting v roce 1985 do nemocnice filmový štáb kvůli pořízení obrazové dokumentace porodu jeho tehdejší partnerky a pozdější manželky Trudie Styler. Ještě téhož roku se záběry narození syna Jakea staly součástí snímku Bring on the Night, mapujícího Stingovy první hudební počiny po odchodu z The Police. V dokumentu se po jeho boku objevily jazzové veličiny Omar Hakim a Branford Marsalis. Podle deníku The New York Times byla scéna Jakeova příchodu na svět „natočená velmi taktně“, je ovšem otázkou, jak to vnímala Trudie. Přece jen, před šestatřiceti lety byl svět dnešnímu víceméně běžnému streamování porodů a jejich zveřejňování na sociálních sítích hodně vzdálen. Mimochodem, syn Jake má poruchu učení zvanou dyspraxie, definice hovoří o nezralosti v plánování a organizaci pohybů. Lehké postižení ovšem podle specialistů s účastí kamer při porodu nesouvisí.

Náš dům, náš hrad

Na počátku 90. let pořídil Sting početné rodině venkovské sídlo v anglickém Wiltshiru. V rozmezí let 1976–1995 zplodil s manželkami Frances Tomelty (1976–1984) a Trudie Styler šest potomků – Joea (1976), Fuchsii (1982), Mickey (1984), Jakea (1985), Coco (1990) a Giacoma (1995). Mimochodem, až do doby, než Frances seznámila Trudie se svým manželem, se jednalo o nejlepší kamarádky.

Dům z 16. století se 14 ložnicemi a 8 koupelnami stojí na pozemku o rozloze kolem 4000 metrů čtverečních. Podle magazínu Architectural Digest plní nemovitost roli rodinného sídla, kreativního útočiště a nahrávacího studia. V jeho prostorách vzniklo album Ten Summoner’s Tales (1993).

Potomci pak nepadli daleko od stromu. Nejstarší Joe je zpěvák, skladatel a baskytarista, Fuchsie se realizuje jako herečka, spisovatelka a producentka. Další dcera Mickey a nejmladší Giacomo se chytili v herecké branži, zatímco Jake se živí jako model a režisér. Coco složila první skladbu ve třinácti letech a je uznávanou hudebnicí.

Práce šlechtí

Jak se nechal Sting slyšet v rozhovoru pro list The Guardian, přes majetek v řádech stovek milionů dolarů se nemůžou jeho potomci spoléhat na ohromující dědictví. „Řekl jsem jim, že po nás moc peněz nezbude, protože hodně utrácíme. Proto musí pracovat. Všechny moje děti to vědí, jsou s tím srozuměny a otázku peněz s námi vůbec neřeší, čehož si velmi vážíme,“ pravil zpěvák uznale.