24. května 2022 14:50

Maverick vyděsil Čínu

Není sporu o tom, že film Top Gun (1986) může sloužit jako názorná ukázka toho, jak umějí v Americe vydělat na kultuře peníze. Příběh nepříliš disciplinovaného mladého pilota Mavericka (Tom Cruise), který v pilotní akademii v rozporu se všemi předpisy nejdřív sbalí instruktorku Charlotte (Kelly McGillis), během výcviku přijde o kolegu Goose (Anthony Edwards), aby nejdřív z boje utekl, pak se slavně a vítězně vrátil, vygeneroval při rozpočtu 15 milionů dolarů tržby 356 milionů dolarů.

Přestože Top Gun působí ve srovnání s opravdovými filmy o létání a válčení, jako například Bitva o Británii, Tora, Tora, Tora či Bitva u Midway, příliš sladce, byl v roce 2015 vybrán Knihovnou Kongresu USA pro archivaci v Národním filmovém registru, neboť je považován za „kulturně, historicky nebo esteticky významný“. Proč ne, souzním však s těmi, kteří zastávají názor, že nejlepší na filmu je oscarová skladba Take My Breath Away skupiny Berlin.

Přesto si Top Gun získal spoustu fanoušků, kteří museli skousnout hned dvě hořké pilulky. Původní premiéra pokračování naplánovaná na 12. července 2019 musela být v důsledku zpoždění při natáčení komplikovaných leteckých sekvencí odložena. Pak po dobu dvou let úřadoval covid-19. Platí však, že kdo si počká, ten se dočká, Česko se dočká slavnostní premiéry 26. května.

Rebel v důchodovém věku

První promítání na CinemaCon2022 se setkalo s nadšenou odezvou. Podle veřejně dostupných informací začíná „dvojka“ třicet let poté, co se Maverick vrátí za Charlotte do akademie Top Gun. Zatímco Val Kilmer, který hrál před šestatřiceti lety Maverickova úhlavního soka Icemana, je opět účasten, na Kelly McGillis se nedostalo. Má to logiku, pětašedesát let není zrovna věk příhodný pro instruktorku vojenské letecké akademie. Kromě toho měla herečka problémy s drogami a alkoholem.

Hlavní hrdina Maverick, který nepozbyl během desetiletí nic ze svého rebelství, připravuje skupinu pilotů Top Gun na speciální misi. Nechybějí technicky dokonalé bojové scény, včetně akcí americké stíhačky F/A 18 Hornet a neviditelného ruského letounu Su-57. Je otázkou, jak producenti zareagovali na zprávy magazínu Polar Mechanics, podle kterých ruský bojový letoun páté generace, schopný realizovat mise vzduch–vzduch i země–vzduch nejspíš neexistuje, čímž lze vysvětlit jeho dosavadní nenasazení na Ukrajině.

Dokonalá práce

Největší poprask ovšem vzbudilo špionážní letadlo Darkstar speciálně vyrobené pro potřeby filmu. Vypadá totiž natolik realisticky, že čínská vláda přesunula kvůli jeho dokumentaci jeden satelit. S touto informací podle Sandbox News přišel sám producent Jerry Bruckheimer. „Námořnictvo nás informovalo, že Čína opravdu otočila satelit a monitorovala let našeho letadla,“ pravil a podle expertů lze vyloučit, že by tak činila za účelem reklamy.

Ostatně, Bruckheimerova slova víceméně potvrdil prezident a generální ředitel Lockheed Martin Corporation James D. Taiclet, podle kterého produkce oslavila speciální divizi pokročilých projektů Skunk Works kvůli špičkovému stroji obsahujícímu technologie budoucnosti. „Stěžejním důvodem spolupráce se Skunk Works byl vznik letadla blížícího se co nejvíc realitě, což se podle všeho povedlo,“ konstatoval režisér Joseph Kosinski. Jak dodal šéf komunikace Lockhhed Martin, nelze vyloučit verzi, podle které se čínská strana vydala po stopách Darkstar v představě, že se ve vzduchu objevila první verze budoucího hypersonického letounu Lockheed Martin SR-72. Čína totiž v minulosti čelila obvinění z kopírování amerických stíhaček F-22 a F-35.

Jako ne zcela mimo realitu se jeví možnost využít záběry Dakrstar v budoucnu. Přesně jako v roce 2011, tedy čtvrtstoletí po premiéře, kdy britská BBC oznámila, že čínská státní televize CCTV použila ve svém vysílání záběry z Top Gun. Jednalo se o reportáž o leteckém cvičení, kdy rozhovory s důstojníky doplňovaly záběry z cvičení. Poté, co reportérka sdělila, že se cvičí s ostrou municí a všechny cíle byly zasaženy, následovala scéna s vypálením rakety a trefou letadla, identická se scénou, ve kterém byl hlavním hrdinou Tom Cruise.

Mimochodem, jedním ze sponzorů filmu je čínská technologická společnost Tencent, takže, přestože bude Maverick mít stejnou bundu jako na konci studené války, z oděvu zmizely nášivky Tchaj-wanu a Japonska.

Uvidíme, uslyšíme...

Je otázka, jestli Top Gun: Maverick zaujme trochu náročnějšího diváka alespoň muzikou. Na nesmrtelný hit, jako tomu bylo u skladby kapely Berlin, to nevypadá. Na druhou stranu, mezi tvůrci hudby je věhlasný Hans Zimmer, který má na svém kromě Oscara za hudbu k filmu Lví král (1995), filmy jako Krvavý příliv, Skála, Gladiátor, Poslední samuraj, Šifra mistra Leonarda či Piráti z Karibiku. Takže uvidíme a uslyšíme.