7. června 2021 22:17

Mašina za bicími oslavila osmdesátiny

S kulatinami věčně mladých rockových veteránů jako by se letos roztrhl pomyslný pytel. Po Bobu Dylanovi oslavil druhý červnový den osmdesáté narozeniny svérázný bubeník The Rolling Stones Charlie Watts. Něco málo života hudebního perfekcionisty, který nejde občas pro ránu daleko, je ku prospěchu věci.

1. Motor, který nezadrhne

Přestože bývalý baskytarista The Rolling Stones Bill Wyman tvrdí, že snad žádný rockový bubeník kategorie top nemá tak minimalisticky pojatou bicí soupravu, podle kytaristy Rona Wooda si nelze sound kapely představit právě bez Wattse. „Charlie je náš motor a bez motoru se nic nepohne,“ říká.

Přitom prvním hudebním nástrojem Charlieho Wattse bylo banjo. Bicí soupravu dostal ve svých čtrnácti letech na Vánoce. Před nástupem ke Stones vystudoval grafickou školu a pracoval jako grafik v reklamní agentuře. Na turné se baví kreslením hotelových pokojů. Angažoval se rovněž v tvorbě obalů několika alb „valících se kamenů“.

Hudební dráhu odstartoval v kapele Blues Incorporated šéfované Alexisem Kornerem, který je považován za otce britského blues. Na baskytaru tvrdil muziku budoucí basák Cream Jack Bruce. Po Charlieho odchodu ke Stones v roce 1963 zaujal jeho post Ginger Baker, který později působil rovněž v Cream. Vedle blues má rád jazz, v souvislosti s The Rolling Stones hovoří o nejsnazším způsobu, jak přijít k penězům.

2. Trefený Mick Jagger

Přestože Charlie vypadá mírumilovně, nečiní mu problém přitlačit na pilu. Na vlastní obličej se o tom svého času přesvědčil sám zpěvák Mick Jagger. Když totiž jedné noci zavolal po několika drincích do Charlieho hotelového pokoje, krajně neprozřetelně se zeptal, zdali hovoří se svým bubeníkem. V reakci přišla rána pěstí a Charlieho sdělení: „Už mi nikdy neříkej můj bubeník. Jsi můj zkurvený zpěvák.“

Podle magazínu Rolling Stone je Charlie Watts dvanáctým nejlepším bubeníkem všech dob, rival z The Beatles Ringo Starr je o dvě příčky za ním. O vážnosti, které se v kapele Charlie těší, vypovídá situace po odchodu Billa Wymana v roce 1993. Bossové Mick Jagger a Keith Richards tehdy nechali výběr nového baskytaristy na Charliem Wattsovi, jeho volba padla na Darryla Jonese, který je součástí bandu dodnes.

3. Vzorný manžel

Manželce Shirley, kterou pojal za choť v roce 1964, oslavenec nikdy nezahnul, manželství funguje sedmapadesát let. Při návštěvě Playboy Mansion v roce 1972 trávil většinu času v Game House, modelky ho nechaly chladným. „Nikdy jsem se necítil, jako rocková hvězda. V 70. letech jsme si zkusili s Billem Wymanem nechat narůst plnovous, ale bylo to únavné.“ Jediným prohřeškem jinak vzorného bubeníka jsou chemické látky, kterým propadl v letech 1983 až 1986. S manželkou vlastní v anglickém Devonshiru farmu na chov arabských koní.

4. Sveřepý bojovník a bohatý elegán

Ačkoli v 80. letech zavrhl Charlie nikotin, byla mu v roce 2004 diagnostikována rakovina hrtanu. Podstoupil náročnou léčbu, aby se o rok později účastnil světového turné kapely. Zároveň přiznává, že dlouho koketuje s odchodem do penze. „Pokaždé, když jedu na turné, si říkám, jestli není čas skončit. Pak se mě po dvou týdnech dovolené manželka vždycky zeptá, jestli bych se už neměl vrátit do práce.“ Odchod do důchodu by si přitom mohl dovolit, v kategorii nejbohatších bubeníků světa je totiž s majetkem v hodnotě 160 milionů dolarů na šestém místě. Líp jsou na tom jen Ringo Starr (300 mil. USD), Dave Grohl (260 mil. USD), Phill Collins (250 mil. USD), Don Henley (200 mil. USD) a Lars Ulrich (175 mil. USD).

Ačkoli lze jeho styl oblékání označit za konzervativní, v roce 2002 byl Charlie Watts magazínem Vanity Fair zařazen do kategorie nejlépe oblečených mužů světa. O deset let později mu titul nejlépe oděného muže planety přiřkl britský magazín GQ. Má 200 obleků a nesnáší tenisky. Vášeň pro obleky v něm probudil jeho otec, jinak řidič náklaďáku, který vzal jednoho dne malého synka ke krejčímu.