8. října 2021 14:25

Mafie a všichni svatí...

Den po premiéře poslední bondovky s názvem Není čas zemřít slavil světovou premiéru další očekávaný filmový počin s názvem Všichni svatí mafie. V případě americké kriminálky se jedná o prequel ke kultovnímu seriálu HBO Rodina Sopránů.

Pro vysvětlení, podle definice se pod slovem „prequel“ skrývá označení pro umělecké dílo, jehož děj předchází v dějové chronologii příběhu dříve uveřejněného díla. Dějově tak nenavazuje, ale často objasňuje či dovysvětluje předcházející dílo.

Děj nového snímku se odehrává v New Jersey a popisuje boje o byznysový prostor mezi standardní mafií, jejíž základy položili na počátku minulého století italští přistěhovalci s afroamerickými zločineckými uskupeními. Role Tonyho Soprana byla svěřena Michaelovi Gandolfinimu, jehož otec James dovedl v seriálu postavu mafiánského bosse s lidskou tváří k dokonalosti.

Mafián, který prozřel

Součástí herecké sestavy je rovněž Ray Liotta (1954), který přiznal, že v minulosti nepatřil mezi velké fanoušky kultovního seriálu z let 1999 až 2006. Zatímco magazín Vanity Fair tehdy psal o „největším díle popkultury naší doby“, odborníci Rodinu Sopránů ocenili jedenadvaceti cenami Emmy a pěti Zlatými glóby. „V té době jsem pořád něco dělal. Ale plánuji, že se na to podívám. Viděl jsem několik dílů první série a říkal jsem si, že se jedná o zvláštní, jiný seriál,“ pravil herec.

Ray Liotta zaujal především ve snímku režiséra Martina Scorseseho Mafiáni z roku 1990. Ve filmu, který získal šest oscarových nominací, si zahrál po boku Roberta De Nira a Joea Pesciho organizovaného zločince, který nakonec prozře a začne, po vzoru skutečného mafiána Joe Valachiho, spolupracovat s FBI. „Je to stejné, jako kdybychom srovnávali jablka a pomeranče,“ odpověděl herec na tiskové konferenci na otázku stylu práce tvůrců Martina Scorseseho a Davida Chase. „V obou případech se ale jedná o osobnosti, které konají vždy v plné intenzitě. Pracovat s nimi je velmi vzrušující, vědí, co chtějí, a jak toho dosáhnout.“

Odmítnutí se nekonalo

V novém snímku byla Rayovi Liottovi svěřena role bosse mafiánského rodiny „Hollywood Dicka“ Moltisantiho. Jak prozradil v rozhovoru pro server menshealth.com, přestože časy, kdy kvůli vylepšení fyzické kondice vstával ve čtyři ráno a trávil hodinu v posilovně, minuly, příprava na novou roli ho donutila znova zapracovat na své tělesné schránce.

Přestože svého času Ray Liotta figuroval mezi adepty na účast ve třetí a čtvrté sérii seriálu Rodina Sopránů, v původní herecké sestavě snímku Všichni svatí mafie chyběl. „Letěl jsem do New Yorku a ptal se svého agenta, jestli by mi nemohl sjednat schůzku s Davidem Chasem. Agent mu zavolal s nabídkou společného oběda. David odpověděl, že ano, ale mám vzít v potaz, že oběd se nerovná z jeho strany žádným závazkům. Neměl jsem s tím problém, jsem na odmítnutí zvyklý,“ vzpomíná. Po několika hodinách společného stolování přišla otázka o roli Hollywood Dicka. „Odpověděl jsem, že to beru. Ostatně proto jsem tady.“

Žádaný univerzál

Ray Liotta patří do kategorie herců, kteří nemají o pracovní vytížení nouzi. Před dvěma lety si zahrál pod režijním vedením Noaha Baumbacha v dramatu Manželská historie, loni v komedii Hubieho Halloween, zatímco letos se představil rovněž v thrilleru režiséra Stevena Soderbergha No Sudden Move. „Vždycky se řídím tím, že moje práce spočívá v realizaci toho, co po mně režisér chce. Každý film je mojí volbou, nemám problém se střídáním žánrů a prací s různými lidmi.“ Na příští rok je pak naplánována premiéra thrilleru Cocaine Bear, ve kterém nebude Ray Liotta rovněž chybět. „Zatím se nemám k filmu vyjadřovat, ale snad nic neprozradím, když řeknu, že to bude o medvědovi a kokainu,“ vysvětlil v závěru rozhovoru.