29. ledna 2021 19:14

Mads Mikkelsen: filmový zloduch se ponořil do Chlastu...

Mezi filmy, jejichž premiéra byla loni vzhledem ke covidu-19 odložena na letošek, patří i snímek režiséra Thomase Vinterberga s výstižným názvem Chlast. Dánský film, kritikou pasovaný na jednoznačného favorita v boji o Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film, vychází z teorie, že každý člověk by se měl narodit s určitou dávkou alkoholu v krvi.

Právě tato dávka otevírá naši mysl, jejím prostřednictvím poznáváme svět kolem nás, snáze řešíme problémy. A právě teorie, podle které ovlivňuje metla lidstva naši kreativitu, zaujme středoškolského učitele Martina, kterého si zahrál Mads Mikkelsen. Proto se spolu s kolegy z řad pedagogů rozhodne převést teorii do praxe.

Hannibal a Le Chiffre

Nejen českému publiku je dánský herec, který se svého času věnoval gymnastice a tanci, znám především z amerického seriálu Hannibal (2013), ve kterém ztvárnil nejslavnějšího kanibala filmové historie, doktora Hannibala Lectra. Roli se přitom zdráhal delší dobu přijmout, neboť, jak se nechal slyšet, její filmový představitel sir Anthony Hopkins dovedl ve snímku Mlčení jehňátek postavu k dokonalosti.

A protože svou filmovou kariéru odstartoval v roce 1996 drogovým snímkem Dealer a o dvacet let později se představil jako zlosyn Le Chiffre v bondovce Casino Royale, stal se jinak velký sympaťák prototypem antihrdiny. S tímto zařazením ovšem nemá sebemenší problém. „Vždycky je to zábava a jak už bylo řečeno, snažíme se hrát záporáky, aby nebyli tak záporní,“ konstatoval Mads Mikkelsen v rozhovoru pro server SerialZone. Ostatně kanibala Hannibala charakterizoval v rozhovoru pro televizní stanici NBC News ne jako klasického psychopata nebo sériového vraha, ale jako postavu, která se nachází v bezprostřední blízkosti Satana. „Chceme, aby na nich bylo něco, co je možné mít rád. Musíme ale nejdřív přijít na to, co to je. Je to těžké, ale je potřeba se snažit. Opačně je to stejné, pokud hrajete kladnou postavu, musíte najít její chyby a zahrát to tak. Snažíme se z něj udělat člověka, tak jak to jde, ale je to samozřejmě pořád Hannibal. Podle mě diváka fascinuje a zajímá temná stránka. Zloduch je vždy zajímavý chlápek, kterému projdou věci, o nichž sníme jen ve svých nočních můrách. Je to svým způsobem přitažlivé. Tedy doufejme, že ne příliš...“

Vítěz z Cannes

Nutno říci, že filmový Mads Mikkelsen nejsou jen ryzí záporáci. V roce 2004 se představil jako Tristan ve snímku režiséra Jerryho Bruckheimera Král Artuš. O dva roky později si zahrál ve filmu Po svatbě, který se dočkal následné nominace na Oscara za nejlepší zahraniční snímek. Za hlavní roli ve filmu Hon, ve kterém hraje učitele obviněného ze sexuálního obtěžování dětí v mateřské škole, získal v roce 2012 na prestižním Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes cenu pro nejlepšího herce.

Nominace na Oscara se pak dočkal jeho další snímek z téhož roku, Královská aféra. Mads Mikkelsen v něm hraje německého lékaře Johanna Friedricha Struensee, který léčil v 18. století duševně postiženého dánského panovníka Kristiána VII., přičemž zároveň udržoval milenecký vztah s jeho matkou, královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou.

Průzkum bojem

Vraťme se ke snímku Chlast, jehož loni odsunutá premiéra je naplánována na konec března. Jak Mads Mikkelsen prozradil, v rámci „ponoření“ se do scénáře experimentoval s alkoholem. „Stál jsem opilý před kamerou. Bylo to zajímavé, nejednalo se však o opilost, která by mi znemožňovala hrát,“ přiznal v rozhovoru pro Playboy.

Spolu s kolegy před natáčením trénoval. „Experimentovali jsme ve smyslu konzumace alkoholu a následného zkušebního natáčení, potřebovali jsme totiž vědět, jak alkohol mění náš jazyk, pohyby. Veškeré zkušenosti jsme pak použili při natáčení,“ dodal herec v dalším průběhu rozhovoru „Problém je v tom, že opilí lidé dělají všechno pro to, aby skryli svůj stav. Snaží se, aby si jejich opilosti nikdo nevšiml, proto všechno, co dělají a říkají, je pomalé, přesné, nepřirozené. Nebavíme se samozřejmě o stavu totální opilosti.“

Co se soukromého života týče, chodí Mads Mikkelsen rád na pivo se starými přáteli. Naopak večírky s cizími lidmi, případně s těmi, se kterými myšlenkově nesouzní, považuje za smrtelně nudné.