14. září 2020 20:12

Listen Without Prejudice Vol. 1

Letos v září uplynulo třicet let od vydání alba Listen Without Prejudice Vol. 1. Přestože druhý sólový počin George Michaela komerčně propadl, například podle Nicka Levina z BBC se jedná o mistrovské dílo, které posunulo pop-music žádoucím směrem.

Termín „komerčně propadl“ platí ve srovnání s prvním sólovým albem zpěváka s názvem Faith, které nahrál po odchodu ze skupiny Wham!, a prodalo se ho 25 milionů kusů. Do toho skladby jako Faith a I Want Your Sex drtily všemožné žebříčky a magazín Rolling Stone rozhodl o zařazení alba Faith mezi 500 nejlepších alb všech dob.

A tak byl prodej osmi milionů kusů alba Listen Without Prejudice Vol. 1, o kterém si mohla velká většina interpretů nechat jen zdát, považován za propadák, z něhož zpěvák částečně vinil společnost Sony Music, která ho nedostatečně podpořila. Druhému sólovému albu se nevedlo především v USA, prodej sotva dvou milionů kusů nemohl konkurovat sedminásobné platině, ze kterých se těšilo album Faith. Na druhou stranu vystoupalo album v hitparádě Billboard 200 na druhé místo, zatímco první singl Praying for Time byl jedničkou v Billboard Hot 100. Zatímco v USA se albu nevedlo, v Anglii dosáhlo na prodeje Faith, v roce 1990 získalo cenu za nejlepší anglické album.

Všeobecně se očekávalo, že se sedmadvacetiletý George Michael bude držet britské tradice, podle které se vítězná sestava nemění. Nestalo se tak, zpěvák se rozhodl přehodit výhybku a zbavit se nálepky muže, pro kterého je komerční úspěch vším.

Místo do posledního tónu propracované muziky s jasným tahem na bránu vsadil George Michael na zádumčivost spojenou s osobním vyznáním.

Hodně naznačila obálka alba v podobě jakéhosi lidského mraveniště, ve kterém chybělo jediné – fotografie George Michaela. Stejně tak se zpěvák neobjevil v klipu největšího hitu Freedom! ’90, ve kterém svěřil hlavní role pětici největších supermodelek své éry – Naomi Campbell, Lindě Evangelistě, Tatjaně Patiz, Christě Turlington a Cindy Crawford.

V prosinci 2016 zemřel George Michael ve věku 53 let na selhání srdce. V říjnu 2017 bylo album vydáno pod názvem Listen Without Prejudice / MTV Unplugged. Jedná se o 2CD, první z nich obsahuje remasterované album, druhé koncert MTV Unplugged nahraný v Three Mills Studios v Londýně. Prvotní remasterovaná verze vyšla rovněž na vinylu a patří mezi cenné sběratelské relikvie. Album dosáhlo na vrchol anglické hitparády.