24. června 2019 13:16

Letní filmová škola popětačtyřicáté

V Uherském Hradišti se od 26. července koná již 45. ročník Letní filmové školy, největší nesoutěžní filmové přehlídky u nás.

Jihomoravská metropole bude devět dní žít filmem – chystá se přes 300 projekcí v půltuctu klasických a dvou letních kinech. V sekci Ikona, která je věnována současným kultovním filmařům, pořadatelé představí tvorbu rakouského režiséra a majitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. Východní přísliby pak nabídnou to nejzajímavější z kinematografie států východoevropského teritoria. Blok FAMU History ukáže ranou tvorbu těch, kdo proslulou filmovou školu absolvovali již před více než půl stoletím – mj. Václava Vorlíčka, Hynka Bočana, Jaromila Jireše nebo Jana Němce. K vidění budou také nejlepší současné studentské snímky ze všech tuzemských filmových škol. Novinkou jsou pak filmy natočené ve virtuální realitě, chystá se pásmo hororů z Taiwanu a Jižní Koreje nebo VR ART – tedy převod uměleckých děl do formátu VR. Zajímavá site-specific VR akce – filmy s vězeňskou tematikou – proběhne v opuštěné místní věznici. Mezi hosty letošní LFŠ patří polský všeuměl Lech Majewski nebo Alexej German ml., držitel Stříbrného lva za režii z festivalu v Benátkách. V rámci doprovodného programu vystoupí Monkey Business, Please the Trees, WWW a další. Více informací na www.lfs.cz/.

Sdílejte článek
Štítky film Jižní Korea Zlatý glóbus Jan Němec Václav Vorlíček Hynek Bočan Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění Benátský filmový festival Letní filmová škola Michael Haneke Jaromil Jireš