19. července 2022 11:46

Letní filmová škola 2022

V Uherském Hradišti se od 29. července koná již 48. ročník Letní filmové školy, největší nesoutěžní filmové přehlídky u nás.

Jihomoravská metropole bude celý týden od rána až přes půlnoc žít filmem – chystá se přes 150 projekcí v sedmi sálech a dvou letních kinech. Letošní ročník zahájí Olga Sommerová, která zde ve světové premiéře uvede svůj dokument Michael Kocáb - Rocker versus politik. Programová sekce Terra festivalis, která se věnuje národním kinematografiím, letos podrobně představí Portugalsko. Východní přísliby tradičně promítnou nejzajímavější nové snímky ze států bývalého komunistického bloku. Oblíbená sekce Půlnoční delikatesy tentokrát s podtitulem Peklo pod Berlínem je zaměřena na filmografii Spolkové republiky Německo z posledních tří dekád 20. století. Blok nazvaný Virtuální realita: rytmus přinese 360° a interaktivní filmy s hudbou a tancem. Kromě toho je na programu retrospektiva Luise Buñuela a to nejzajímavější z britské nové vlny z 50. let. Z doprovodného programu stojí za zmínku koncerty kapel WWW, Midi Lidi, Dva, Zrní nebo vystoupení bratří Ebenů. Akreditace na Letní filmovou školu jsou již v prodeji. Více informací na www.lfs.cz.

„Filmovka“ se jako jediný z tuzemských festivalů koná nepřetržitě v průběhu uplynulých osmačtyřiceti let a přežila dokonce i covidová omezení.