21. července 2020 13:32
milan.kapec@playpress.cz

Letní filmová škola 2020

Tento způsob léta se fanouškům stříbrného plátna musí zdát poněkud nešťastným - byl zrušen festival v Karlových Varech a celá řada dalších filmových akcí. Naštěstí Letní filmová škola, nejvýznamnější nesoutěžní filmová přehlídky v tuzemských luzích a hájích, se koná, byť v pozdějším termínu a ve štíhlejší podobě.

Šestačtyřicátý ročník LFŠ v Uherském Hradišti se uskuteční ve dnech 7.–12. srpna 2020. Jihomoravská metropole tak bude tentokrát žít od rána do večera filmem pouhých šest dní, ale zaručeně o to intenzivněji. Programová sekce Terra festivalis představí izraelskou kinematografii, Východní přísliby uvedou nejzajímavější nové snímky ze států bývalého komunistického bloku a v rámci bloku Hot TV se budou promítat filmy, v nichž hlavní roli hraje televize. Tradiční Retrospektiva je věnována Andreji Wajdovi a Němý film s živou hudbou připomene Bustera Keatona. Samozřejmě nebudou chybět novinky z české a slovenské produkce a studentské filmy. Exotické Půlnoční delikatesy se letos zaměří na akční žánr. Sekce Distribuce představí artové snímky, které v uplynulém roce do kin uvedla a jež chystá na podzim Asociace českých filmových klubů (AČFK) – pořadatel Letní filmové školy.

Mezi hosty patří prozaik a scenárista snímků Františka Vláčila nebo Karla Kachyni Vladimír Körner, který v Uherském Hradišti obdrží Zvláštní cenu AČFK. V rámci doprovodného hudebního programu vystoupí např. Iva Bittová, Prago Union nebo Hrubá hudba, v divadelní sekci se můžete těšit mimo jiné na Simonu Babčákovou a improvizační skupinu NO A!

Více informací na http://www.lfs.cz/ text: Roman Zvarič

Znělka: https://www.youtube.com/watch?v=6rv4mJUr8-U