20. června 2018 10:50

Letňany ovládne (Iron Maiden) metal

„Kdyby metalové kapely vládly světu, bylo by všem mnohem líp,“ pravil kdysi prozíravě Bruce Dickinson, zpěvák kapely Iron Maiden, která dnes vystoupí v rámci svého turné Legacy of The Beast World Tour po dvou letech znovu v Česku. Dějištěm koncertu je letiště v Letňanech.

Nejspíš neexistuje nikdo, kdo by zpochybnil výsadní postavení, kterému se Iron Maiden ve světě heavy metalu těší. Přesto není nad fakta, v tomto případě žebříček magazínu Rolling Stone The Greatest Metal Albums of All Time z června loňského roku. Tomu kraluje album Paranoid (Black Sabbath, 1970), následují Master Of Puppets (Metallica, 1986) a British Steel (Judas Priest, 1980). A jak si v konkurenci toho nejlepšího, co kdy stvořila metalové scéna, vedou Iron Maiden? Velmi dobře, v elitní stovce je kapela zastoupena třemi alby.

The Number of the Beast (1982)

Těsně pod pomyslnými stupni vítězů skončilo jako čtvrté album The Number of the Beast (1982). Nahrávání předcházela první velká zásadní personální rošáda. Z kapely byl vyhozen v důsledku nezvladatelných problémů s alkoholem a drogami zpěvák Paul Di’Anno. Jeho místo zaujal Bruce Dickinson ze skupiny Samson. Zároveň se jednalo o poslední album bubeníka Cliva Burra. Vydání alba předcházely singly se skladbami Run to the Hills, kterou později převzala do svého repertoáru Lady Gaga, a The Number of the Beast. Album se prosadilo jak v Anglii, tak v USA. V roce 1983 vyhlásil magazín Kerrang! The Number of the Beast druhým nejlepším metalovým albem všech dob. Mimochodem, první příčku bralo podle čtenářů magazínu další album Iron Maiden, Piece of Mind.

Iron Maiden (1980)

Už první album Iron Maiden laiky příjemně překvapilo a odborníky šokovalo, když se umístilo na čtvrtém místě britského žebříčku. Mezi stovkou nejlepších heavymetalových alb drží třináctou pozici. Jako nejvýraznější autorská osobnost se profiloval zakladatel kapely a baskytarista Steve Harris, kterému zdatně sekundovali zpěvák Paul Di’Anno (Remember Tomorrow, Runnig Free) a kytarista Dave Murray (Charlotte the Harlot). V souvislosti s albem se psalo o „opozici vůči punku“ a „návratu ke kořenům 70. let“. Zároveň se jednalo o první výrazný počin stylu, který vešel do historie rockové muziky jako New Wave of British Heavy Metal. Po úspěšném albu v kapele skončil kytarista Dennis Stratton, kterého nahradil Adrian Smith.

Powerslave (1984)

Páté studiové album Iron Maiden se umístilo v žebříčku Rolling Stone osmatřicáté, v rodné Anglii se probojovalo na druhé místo. Následovalo celosvětové turné World Slavery Tour čítající 300 koncertů. Českoslovenští fanoušci měli možnost sledovat první vystoupení Iron Maiden za „železnou“ oponou v sousedním Polsku. Album s největším hitem 2 Minutes to Midnight vyšlo také v roce 1998 doplněné o další čtyři skladby, které se z kapacitních důvodů nevešly na původní verzi. Jeho součástí je rovněž takřka čtrnáct minut trvající skladba Steve Harrise Rime of the Ancient Mariner.