18. října 2021 20:46

Létal jako motýl, bodal jako včela a maloval obrazy...

Většina odborníků se shodne na tom, že nejlepším boxerem světa všech dob byl Muhammad Ali, vlastním jménem Cassius Marcellus Clay jr. Velkohubý bijec, který po ringu létal jako motýl a bodal jako včela, se vedle pěstních soubojů v rukavicích věnoval i umění.

Zásluhu na této skutečnosti měl především jeho otec a známý umělec LeRoy Neiman, jinak oficiální malíř pěti olympijských her, který od roku 1953 spolupracoval s Playboyem. Jak informoval server Artnews, na začátku října se Aliho šestadvacet dosud nepříliš známých obrazů a kreseb ze 70. let minulého století stalo předmětem aukce síně Bonhams se sídlem na newyorské Park Avenue. Výtěžek aukce atakoval hranici milionu dolarů, když se Aliho díla prodala za celkem 945 tisíc dolarů, což se rovnalo trojnásobku původních odhadů.

Včela a bodnutí

Největší podíl na úspěchu aukce měl obraz Sting Like a Bee (1978), který podle ankety Sport Illustrated z roku 1999 „sportovec století“ namaloval v roce, ve kterém vybojoval potřetí titul profesionálního mistra světa těžké váhy, když v New Orleans porazil Leona Spinkse. Nakonec koupil obraz jistý britský sběratel za částku 425 tisíc dolarů, což se rovnalo víc než desetinásobku původního odhadu. Zároveň se jedná o historicky nejdražší obraz sportovce. Své nejslavnější výtvarné dílo boxer namaloval během natáčení filmu Freedom Road, (1979), ve kterém se Muhammad Ali představil po boku Krise Kristoffersona, snímek režíroval Ján Kádár.

Miluji Ameriku

Za 150 tisíc dolarů se vydražilo plátno z roku 1979 s názvem I Love You America. Ze stejného roku pochází i obraz Let My People Go. Přes vyvolávací cenu 40 tisíc dolarů nakonec dílo zobrazující bičování ke sloupu přivázaného Afroameričana přineslo částku 72 tisíc USD. Nutno říci, že Muhammad Ali stihl své obrazy dokončit takřka v hodině dvanácté, neboť počátkem roku 1980 u něj byla diagnostikována Parkinsonova choroba s následným zpomalováním motorických funkcí. Když byl v dokumentárním filmu When We Were Kings boxer dotázán, zdali kvůli své nemoci nelituje času stráveného v ringu, odpověděl ve smyslu, že kdyby neboxoval, byl by malířem v Louisvillu v Kentucky.

Ali v tom nebyl sám...

Nejlepší sportovec minulého století nebyl jediný, kdo propadl kouzlu barev, štětce a plátna. Lekce malování navštěvovala nejúspěšnější tenistka historie Serena Williams. V roce 2013 debutovala třiadvacetinásobná vítězka turnajů kategorie Grand Slam sérií obrazů Expressions. Hráč amerického fotbalu Ernie Barnes, který hájil barvy týmů Denver Broncos, San Diego Chargers a New York Titans, se stal po ukončení kariéry úspěšným malířem a výtvarníkem, mimo jiné navrhl a realizoval obaly alb hudebních hvězd Marvina Gaye a BB Kinga. Malování propadl rovněž basketbalista Utah Jazz Jeremy Evans, zatímco bývalý hráč basketbalové NFL Todd Marinovich má galerii, ve které prodává své obrazy a sochy. Z českých sportovců se výtvarnému umění věnuje takřka legendární boxer Rosťa Osička.