24. dubna 2019 19:05

Led Zeppelin is the greatest...

Vzhledem k tomu, že slova v titulku vyřkl sám zpěvák Queen Freddie Mercury, neexistuje sebemenší důvod tvrzení jakkoli zpochybňovat. Mimochodem, původně se měla kapela jmenovat Lead Zeppelin, leč Jimmy Page si nebyl jist tím, jak by se s výslovností „lead“ popasovali Američané.

V souvislosti s nejslavnějším hardrockovým bandem historie se toho napsalo opravdu hodně, na druhou stranu, opakování je matka modrosti. Něco málo historických faktů je tak ku prospěchu věci.

Jimmy, Robert, Joan…

Ještě před oficiálním vznikem Led Zeppelin, původně The New Yardbirds, se kytarista Jimmy Page a Robert Plant sešli v roce 1968 u příležitosti natáčení skladby Babe I’m Gonna Leave You se zpěvačkou Joan Baez. Pak skladbu přepracovali a použili na své první album Led Zeppelin.

Druhé album Led Zeppelin II připravovala kapela osm měsíců v rámci koncertního turné. V pauzách mezi koncerty se skládalo a nahrávalo, výsledkem je až nečekaná, leč fanoušky ceněná spontánnost.

Perfekcionista Jimmy

Na počátku sedmdesátých let měl Jimmy Page prožít milostný románek s jistou Lori Madox. Nebylo by to nic zase tak neobvyklého, kdyby Lori v té době nebylo čtrnáct let. Nakonec se podařilo románek po dobu jeho trvání ututlat, a protože Lori zůstala i po rozchodu v klidu, nemusel Jimmy řešit problémy, se kterými se po desetiletí potýká mnohaoscarový režisér Roman Polanski.

Kytarista byl rovněž znám svým kladným vztahem k okultismu, vlastnil dokonce knihkupectví a nakladatelství specializované na tuto problematiku. Stejně tak proslul zálibou ve dvoukrké kytaře. V roce 2012 byla jeho kytara Gibson EDS-1275 vyhlášena nejlepší rockovou kytarou.

Jako perfekcionista pak trval na utajení „zvukové receptury“ Led Zeppelin. Na každé album proto najímal jiného zvukového inženýra. Měl také hlavní „zásluhu“ na tom, že kapela vystoupila pouze jednou v televizi, stalo se tak v roce 1969 ve Francii. Kvalita obrazu, ale především zvuku ho totiž stejně jako ostatní muzikanty dokonale vyděsila.

Geniální samouk

Snad všechny možné žebříčky se shodnou na tom, že nejlepším rockovým bubeníkem všech dob je John Bonham. Přitom tento génius bicích nepotřeboval nikdy byť jedinou minutu vzdělání. Bubnoval od pěti let, jako „nástroje“ používal různé nádoby a plechovky. Později svá učednická léta prodal ve skladbě Ramble On na albu Led Zeppelin II, kde v jedné pasáži bicí nahradila plastová nádoba na odpadky. V deseti letech mu matka koupila bubínek, v patnácti se dočkal vlastní bicí soupravy. Bohužel se stejnou razancí, s jakou pracoval za bicí soupravou, si vedl v osobním životě. Poté, co se v roce 1980 udusil vlastními zvratky, což vedlo k rozpadu kapely, měl v krvi množství alkoholu srovnatelné se 40 panáky vodky.

Správné rozhodnutí

Přestože se zpěváku Robertu Plantovi dostalo na albu Led Zeppelin dostatečného tvůrčího prostoru, po čase přiznal, že to chtěl po jeho vydání v kapele zabalit. Naštěstí si to rozmyslel, což se ukázalo být ku prospěchu věci. Škoda jen, že na konci roku 2014 hodil vidle do možného comebacku, ve kterém by Johna Bonhama nahradil jeho syn Jason. Miliardář Richard Branson tehdy nabízel za album a turné 800 milionů dolarů.

Učenlivý žák

Pro baskytaristu a hráče na klávesové nástroje Johna Baldwina, kterého zná hudební svět pod přezdívkou John Paul Jones, neexistuje v hudební sféře termín nemožné. Kromě zmiňovaných nástrojů zvládá varhany, kytaru, mandolínu, housle, sitar, ukulele, kontinuum, violoncello, harfu a mellotron. Muzikant měl zdatného učitele. Jak přiznal v rozhovoru pro magazín Rolling Stone legendární jazzrockový kytarista John McLaughlin, učil svého kamaráda harmonii. Mimochodem, v šestnácti letech měl John Paul Jones našlápnuto do kapely The Shadows.

Kapela v oblacích

V roce 1973 si Led Zeppelin, jejichž sláva se v té době dotýkala hvězd, pořídili vlastní letadlo. Stroj vybavený videoknihovnou, varhanami, sprchovým koutem a barem nesl jméno Starship, jednotliví členové byli podepsáni na vnější straně letadla. Management kapely pak letoun pronajímal za 30 tisíc dolarů denně. Mezi zákazníky-pronajímateli figurovala jména, jako Deep Purple či The Rolling Stones.

(Text Nejhlasitější vzducholoď světa vychází v květnovém čísle Playboye)