29. března 2022 19:18

Kytara je sama o sobě miniaturním orchestrem

Autorem výše uvedené věty není žádný rocker, ale německý skladatel Ludwig van Beethoven. Každopádně, ačkoli basa tvrdí muziku, je kytara královnou rockové muziky a proto se jí dostává patřičné pozornosti.

Explodující bomby a dělostřelecká palba

Jeden z nepochybně nejlepších rockových kytaristů všech dob Jimi Hendrix (1942–1970) před svým neplánovaným skonem oceňoval kytaristy, kteří ho imitovali tak dobře, že kopírovali jeho chyby. Svůj nejslavnější výkon předvedl v roce 1969 na konci legendárního festivalu ve Woodstocku. Jimi tehdy vystupoval se svou novou kapelou Gypsy Sun and Rainbows a smlouva mu garantovala pozici headlinera rovnající se hvězdě zakončující festival. Vzhledem k časovému skluzu měl hrát o půlnoci, což ovšem odmítl. Jeho čas tak přišel v pondělí v devět hodin ráno, kdy v místě konání festivalu zůstalo asi 200 tisíc promočených, přiopilých a zfetovaných fanoušků. Přesto podal fantastický výkon, navíc po třech dnech vysvitlo slunce, proto v dokumentu Woodstock dopadl koncert z obrazového hlediska mnohem líp než například v lijáku utopené vystoupení Joea Cockera.

Oblíbenou kytarou Jimiho Hendrixe byl bílý Fender Stratocaster přezdívaný Izabella, který muzikant pořídil v roce 1968 v New Yorku. Kytaru koupil svého času za dva miliony dolarů spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen (1953–2018). Po jeho smrti se kytara, která podle kritiků „vydávala zvuky podobné explodujícím bombám a dělostřelecké palbě“, nachází v Experience Music Project v Seattlu.

U příležitosti 50. výročí festivalu ve Woodstocku přišel Fender s limitovanou edicí 250 kytar Izabella v hodnotě 9500 dolarů za kus. Na ceně se podepsala skutečnost, že po důkladném zdokumentování originálu pracovali mistři několik měsíců na prototypu, konečný produkt je prakticky shodný s originálem.

Astronomická, leč bezpečná investice...

Jak pravil před svým skonem frontman kapely Nirvana Kurt Cobain (1967–1994), je lepší být nenáviděn pro to, co je, než milován pro to, co není. Naštěstí ještě předtím, než si v dubnu 1994 nejdřív nitrožilně aplikoval smrtelnou dávku heroinu a pak si brokovnicí ustřelil hlavu, stačil s kapelou nahrát nadčasová alba. Vedle Nevermind (1991) se bezpochyby jedná o akustické album MTV Unplugged, z listopadu 1993.

V červenci 2020 proběhla aukce společnosti Julien’s Auctions, jejíž součástí byl prodej Cobainovy akustické kytary Martin D-18 E z roku 1956. Vyvolávací cena byla milion dolarů, nakonec našla kytara nového majitele za 6 milionů dolarů. Jednalo se o částku o 3,3 milionu USD vyšší než do té doby nejdražší kytara Fender Stratocaster kanadského rockera Bryana Adamse z turné Reach Out To Asia. 2,7 milionu dolarů tenkrát putovalo na konto založené na pomoc obětem devastujícího tsunami v jihovýchodní Asii.

Konečná částka za Cobainovu kytaru vyvolala pochopitelné diskuse, podle některých názorů rozhodla o ceně nejistota spojená s počátkem covidové pandemie, kdy movití lidé hledali bezpečné investice. Fanoušci sebezavražděného muzikanta ovšem poukazovali na až astronomické ceny všeho s albem spojeného. Například Cobainův svetr, ve kterém koncert odehrál, se prodal za 344 tisíc dolarů.

(Rozhovor s českým kytarovým mágem Michalem Pavlíčkem čtěte v dubnovém čísle Playboye)