21. února 2019 10:51

Kdo si zahraje Prcka?

Minulý týden byl Joaquín Guzmán (1957), šéf obávaného, stále funkčního mexického drogového kartelu Sinaloa, uznán soudem v USA vinným ve všech deseti bodech obžaloby.

V praxi to znamená, že zbytek svého dosud akčního života stráví obávaný zločinec, vzhledem k tělesné výšce přezdívaný Prcek, ve vězení.

Životní příběh jednoho z nejobávanějších zločinců historie se dočkal televizního zpracování, stalo se tak prostřednictvím povedeného seriálu El Chapo. Tím to ovšem nemusí končit. Jak informoval v polovině ledna server www.france24.com, od roku 2013 pracuje Joaquín Guzmán na svém příběhu, který by měl sloužit jako základ případného filmového zpracování osudů nechvalně proslulého narkobarona. Jak prozradil jeden z jeho bývalých spolupracovníků, byl za tímto účelem najat kolumbijský producent Javier Rey. A protože každý film, tím spíš životopisný thriller, musí mít představitele hlavní role, dovolil jsem si trochu spekulovat nad možným filmovým představitelem Prcka.

  1. Sean Penn | USA, 1957, šance 70 % Ve prospěch jednoho z manželů Madonny hovoří skutečnost, že se s vrstevníkem Joaquínem Guzmánem zná osobně. K setkání, jehož se účastnila rovněž herečka Kate del Castillo, došlo na konci roku 2016, tedy v době, kdy patřil narkobaron po svém útěku z mexického vězení mezi nejhledanější osoby světa. Herec dokonce s mafiánem realizoval na dálku rozhovor pro magazín Rolling Stone (Guzmán odpovídal na otázky prostřednictvím audiozáznamu). Kromě toho má Sean Penn se ztvárněním padouchů bohaté zkušenosti. V roce 1985 hrál ve filmu Dravec a feťák drogového dealera odsouzeného na doživotí za špionáž ve prospěch SSSR. Za roli gangstera ve snímku Tajemná řeka dostal v roce 2004 Oscara i Zlatý glóbus. A což teprve thriller Lovci mafie (2013), ve kterém se herec dokonale popasoval s rolí Mickeyho Cohena, mafiána, který kontroloval v první polovině minulého století organizovaný zločin v Los Angeles a okolí. Je ovšem otázkou, jak se k případné volbě postaví vězeň Guzmán. Krátký čas po schůzce s Pennem byl totiž zatčen.
  2. Al Pacino | USA, 1940, šance 80 % Podle mého názoru nejlepší varianta. Pravda, herec je o sedmnáct let starší, vypadá ale mladě, ostatně, právě randí s o čtyřicet let mladší dámou. Dokonalý antihrdina, který má s drogovým byznysem na plátně značné zkušenosti. Stačí vzpomenout na to, jak se v první části snímku Kmotr (1972) vypořádal s drogovým dealerem Sollozzem. A což teprve jedna z životních rolí narkobosse Tonyho Montany ve filmu Zjizvená tvář (1973). Nezapomenutelný je především závěr, ve kterém bojuje Tony v rozstříleném baráku s konkurencí, spousta mrtvol, vedle mísa koksu… Kromě toho je Al Pacino Guzmánovi nejblíž vzrůstem.
  3. Javier Bardem | Španělsko, 1969, šance 75 % „Bardem stvořil mimořádně výrazné, bizarní, otylé monstrum, které se zaryje divákovi do otřesené duše. Jeho Escobar je z 20 % hodný tatínek a z 80 % násilnický, psychopatický, nehezký buran vybavený jistou pouliční chytrostí, těkavýma očima a hnusným panděrem, které neustále cpe do kamery. Výtečný Bardem vyzařuje velikášství, neomalenost i neovladatelný vztek, má rád peníze, vraždění, ale taky vidíme, že skrývá strach a nějak tuší, že přijde konec.“ Tolik z recenze na Novinky.cz popisující excelentní výkon Javiera Bardema ve snímku Escobar (2017). A když dal držitel Oscara Escobara, nevidím sebemenší důvod, proč by nezvládl Guzmána. Navíc se jedná o Hispánce. V jeho neprospěch ovšem hovoří věk.
  4. Denzel Washington | USA, 1954, šance 20 % Jestliže může černoch Idris Elba hrát Jamese Bonda, proč by nemohl 185 cm vysoký Afroameričan zvládnout roli malého Hispánce. Zvláště když přihlédneme k tomu, jak se Denzel Washington vypořádal v životopisném thrilleru Americký gangster (2007) s rolí Franka Lucase, mafiána, který na začátku sedmdesátých let nasytil drogový trh v USA „fetem“ za pár dolarů.
  5. Johnny Depp | USA, 1963, šance 50 % Přestože nemalá část filmové obce vnímá amerického sympaťáka především jako piráta z Karibiku, Williho Wonku, Střihorukého Edwarda či Sweeneye Todda, umí Johnny přitlačit na pilu. Stačí vzpomenout film Kokain (2001), ve kterém si zahrál George Junga, ambiciózního mladíka, který se přes dealerství marihuany vypracoval ve váženého klienta Medellínského kartelu.