5. srpna 2021 17:16

Kanye West: Kdo umí, prostě umí

Pokud všechno konečně dobře dopadne, vyjde 6. srpna v pořadí desáté album Kanyeho Westa (1977) s názvem Donda. Podle původních předpokladů mělo album oblažovat desítky milionů rapperových fanoušků už rok, zaúřadoval však covid.

Očekávání spojená s albem jsou tradičně nemalá. Na svém kontě má totiž Kanye West přes deset milionů prodaných alb plus víc než 30 milionů stažení, což z něj činí jednoho z nejúspěšnějších umělců digitální éry. Kupodivu jeho nejoblíbenějším interpretem není nikdo z branže, leč kytarová kapela z Glasgow jménem Franz Ferdinand. A jak se nechal slyšet v jednom rozhovoru, má mnohem většího ptáka než frontman skotského indie bandu Alex Kapranos.

Velkým fanouškem Kanyeho Westa byl rovněž Michael Jackson neskrývající obdiv k jeho stylu oblékání. Jednou mu král popu dokonce zavolal, aby se zeptal na původ bundy, kterou měl na sobě při natáčení klipu Stronger. „Kdyby nebylo Michaela Jacksona, nebylo by Kanyeho Westa,“ pravil rapper po jeho předčasném skonu.

Pestré dětství

Kanye Omari West se narodil v Atlantě, matka byla učitelkou angličtiny, otec se angažoval v hnutí Black Panther a pracoval jako fotoreportér listu Atlanta Journal-Constitution. Přestože otce nazýval paparazzim, Kanye tento druh fotografů „nenávidí víc než fašisty“. S jedním z nich se dokonce popral, fyzický střet byl zdokumentován a obrazový záznam obletěl svět.

Manželé Westovi se rozvedli, když byly Kanyemu tři roky. O sedm let později zamířili s matkou do Číny, doktorka West přednášela na univerzitě v Nankingu angličtinu. Kanye tančil na ulici, předváděl karate a vydělané peníze utrácel za zmrzlinu.

S matkou, na kterou byl silně fixován, založil nadaci Dr. Donda West. Po její smrti v listopadu 2007 (podle pitevní zprávy zemřela na selhání srdce, hlavní příčinou však byla nepovedená plastická operace) složil na její počest úspěšnou skladbu Hey Mama.

V pěti letech začal psát Kanye West texty, ve třetí třídě rapoval. Když mu bylo třináct, nahrál první song, zdrojem inspirace se stala báseň Dr. Suesse s názvem Green Eggs and Ham. Školu opustil, aby se mohl věnovat muzice.

Čestný doktor

Ještě předtím si Kanye vydělával na živobytí prostřednictvím telemarketingu a prodejem kreditních karet. V době vzkvétající hudební kariéry pak zvažoval kariéru pornoherce. „Myslel jsem na to několikrát. Kterého chlapa by to nebavilo,“ kladl řečnickou otázku. Ke změně názoru ho tehdy přiměla snoubenka, módní návrhářka Alexis Phifer. V květnu 2014 pojal za choť profesionální celebritu a podnikatelku Kim Kardashian, se kterou má dva potomky Northa a Sainta. Letos v únoru požádala manželka o rozvod.

Přestože na rozdíl od svých kolegů Tupaka Shakura, Kinga Vona či Oba Noira se Kanye West nestal obětí násilného trestného činu, nejde pro ránu příliš daleko, z čehož rezultovalo trojnásobné zatčení. Pokaždé se tak stalo v důsledku sporu s přehnaně aktivním fotografem. Nikdy však neskončil ve vězení, provinění vyřešil trest v podobě veřejně prospěšných prací a povinných návštěv psychologa, během kterých se učil zvládat hněv. Rapperova bipolární porucha, deprese a paranoia jsou podle všeho minulostí.

Od roku 2015 je držitelem čestného doktorátu Institutu umění v Chicagu, přičemž vzdělávací instituce je považována za jednu z nejprestižnějších uměleckých škol v USA. Podle akademiků vytvořil dílo, které je „nápadité, esteticky bohaté, provokativní, kontroverzní a významným způsobem mění kulturní krajinu“. Nelze se proto divit, že rodák z Atlanty uvádí jako město svého srdce Chicago.

Od akvária k miliardě

Před dvěma lety na podzim přišel list The New York Times s informací, podle které se king hiphopu prohlásil, odvolávaje se přitom na Forbes, dolarovým miliardářem. Jednalo se o překvapivou informaci, neboť ještě v červnu přisoudil stejný magazín Kanyemu Westovi majetek v hodnotě „pouhých“ 240 milionů dolarů. Každopádně byl jeho finanční vzestup obdivuhodný, neboť ještě v roce 2014 disponoval podle Forbesu majetkem v hodnotě 30 milionů dolarů. Za další dva roky dal prostřednictvím twitteru světu vědět, že je 53 milionů USD v minusu. Zároveň vyzval majitele facebooku Marka Zuckerberga, aby investoval miliardu dolarů do jeho nápadů…

Každopádně, i přes nesporné úspěchy na poli umění představují hudební příjmy pro Kanyeho Westa víceméně kapesné. Podle kvalifikovaných odhadů se loni prodaly tenisky Yeezy, které navrhuje pro Adidas, celkově za 1,7 miliardy dolarů. Minulý rok zároveň oznámila americká globální značka GAP, která v Česku otevřela prodejny v Praze a Ostravě, zahájení prodeje řady West Yeezy. Stát by se tak mělo v průběhu druhé poloviny letošního roku. Na hocha, který si za honorář prvního alba The College Dropout pořídil akvárium z 18. století plus 30 koi rybiček, hodně slušné.

Do dosud jediného neúspěšného byznysu se hudebník pustil v roce 2008, kdy se rozhodl podnikat v oblasti cestovního ruchu. Jeho cestovní kancelář Kanye Travel Ventures zkrachovala.

Kostky byly vrženy

Kanye West zatím získal celkem 112 hudebních cen. Ze 70 nominací na cenu Grammy jich proměnil 22, poprvé se tak stalo v případě alba The College Dropout z roku 2004, které získalo nejprestižnější hudební gramofonek v kategoriích nejlepší album, rapová píseň (Jesus Walks), R&B skladba (You Don’t Know My Name).

Odborníci řadí mezi nejlepší Kanyeho alba My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010), 808s Heartbreak (2008), Yeezus (2013), The Life Of Pablo (2016) a Graduation (2007). Během nahrávání alba z roku 2010, které probíhalo v jeho studiu na Havaji, si Kanye West zval do studia náhodné kolemjdoucí, se kterými konzultoval jeho obsah.

V případě fanoušky toužebně očekávaného alba Donda zvolil přebohatý rapper odlišnou cestu. Nejdřív loni pustil do světa singl Wash Us In The Blood, na kterém hostoval kolega z branže Travis Scott. Vedle toho zorganizoval poslech alba, který proběhl v aréně Mercedes-Benz Stadium v Atlantě. Průběh akce streamovala společnost Apple. Kostky byly vrženy.