8. září 2020 23:38

Jiří Menzel a jeho hvězdy

Jak oznámila v neděli večer manželka Olga Menzelová, v sobotu 5. září odešel ve věku 82 let oscarový režisér Jiří Menzel. Přesto platí slova jeho ženy, že smrtí nic nekončí. Důkazem toho jsou režisérovy postavy z kategorie věčných.

  1. Otík János Bán, Vesničko má středisková, 1985 Jiří Menzel pracoval nejspíš s výraznějšími herci, přesto se mi v souvislosti s jeho jménem vybavil jako první intelektem nepříliš hýřící a bezelstný závozník Otík, kterému bylo ze strany jeho ochránce řidiče Pávka neustále zdůrazňováno, že po žních půjde k Turkovi. Nakonec ale všechno dobře dopadlo.
  2. Maryška Magda Vášáryová, Postřižiny, 1981 V rozhovoru tuším pro Reflex Jiří Menzel řekl, že by Postřižiny za Antichartu nevyměnil. Zcela mu rozumím. Divák by tak totiž přišel o manželku správce pivovaru Magdu Vášáryovou (1948), která pila pivo, neměla problémy pomoci se zabíjačkou a lezla po komínech. K tomu byla její postava spojena na svou dobu se značným erotickým jiskřením. Režisér si přitom herečku, která během natáčení zjistila, že je těhotná, takřka vyvzdoroval, původně měla hrát Maryšku Libuše Šafránková.
  3. Děda Komárek Josef Kemr, Na samotě u lesa, 1976 Tradičně dokonalá práce české herecké legendy v roli majitele chalupy, po které prahnou lufťáci. Těm děda před prodejem pronajal jednu místnost a pečlivě sledoval, kterak se vyrovnávají s životem na venkově. Hláška: A chčije a chčije, se stala legendární. Přitom si komunisté uprostřed natáčení vzpomněli, že Josef Kemr patří do kategorie herců s řádně pošramoceným kádrovým profilem a trvali na výměně, na kterou ovšem režisér nepřistoupil.
  4. Ladislav Hubička Josef Somr, Ostře sledované vlaky, 1966 Přestože v oscarovém příběhu postaveném na skutečné akci partyzánů z Lysé nad Labem, kteří vyhodili v březnu 1945 do vzduchu německý muniční vlak, hraje Václav Neckář hlavní roli mladého železničáře Aleše Hrmy, padla moje volba na Josefa Somra. Vzhledem ke scéně, ve které razítkuje nahý zadeček Heleny Zelenohorské, tomu ani nemohlo být jinak. Jak ovšem herec v rozhovoru pro pořad GEN prozradil, měl s realizací scény, která je snem každého chlapa, problémy.
  5. Důvěrník Rudolf Hrušínský, Skřivánci na niti, 1969 Další z legend českého filmu excelovala ve snímku z prostředí kladenských železáren a oceláren, který byl po neveřejné premiéře v roce 1969 uzamčen na 22 let do trezoru. „Tohle všechno, co tady vidíte, přetavíme v ušlechtilou ocel, z té oceli naděláme traktory, kterými zoráme naše pole. Vyrobíme více praček, kterými si vypereme naše umazané montérky. Tohle jsou naši brigádníci, vesměs buržoazního původu. Ty taky přetavíme na nového člověka,“ vysvětloval Rudolf Hrušínský v roli bolševického aparátčíka novináři.
  6. Josef Turek Petr Čepek, Vesničko má středisková, 1985 Vzteklý řidič, ke kterému má jít po žních nebohý Otík. A taky největší paroháč ve vsi, jehož sličná choť Libuše Šafránková randí s Janem Hartlem, přičemž se oba se scházejí v Otíkově chalupě. Na věci nemění nic ani skutečnost, že co se pobytu pod vodou místního rybníka na jeden nádech týče, neměl Turek v regionu sobě rovného.
  7. Leli Jaromír Hanzlík, Slavnosti sněženek, 1983 V případě dalšího dvorního herce Jiřího Menzela byl zpočátku první volbou Pepin z filmu Postřižiny. Ve snímku, který proslul především sporem o tom, jak naložit s uloveným kancem Pepou, byla ve hře úprava se šípkovou omáčkou, nebo zelím, rozhodla óda na trabant. „Můj vůz je spolehlivý a vděčný. Vezl jsem jen pro kamarády zabíjačku, skácela se bandaska s jitrnicovou polévkou. Jak jsem ji chtěl zadržet, sjel jsem vozem do příkopu, obrátil jej vzhůru nohama a nic se mu nestalo,“ pravil.
  8. Karel Pávek Marián Labuda, Vesničko má středisková, 1985 Díky svéráznému řidiči jednotného zemědělského družstva dnes každý pivař v Česku ví, že pokud touží po správně vychlazeném pivu, musí za tímto účelem použít sedmý schod. Přestože mu závozník Otík pil krev, neváhal nakonec vyrazit za svým chráněncem do Prahy a vyrvat ho ze spárů betonového ghetta.