19. prosince 2019 11:48

Jeho veličenstvo filmový producent

Nejen znalcům zákulisí se při vyřčení termínu filmový producent vybaví v poslední době nechvalně proslulý Harvey Weinstein. Jeden z největších bossů světa filmu se před několika dny vyplatil částkou 25 milionů dolarů z převážné části obžalob.

Podle 80 žen, mezi kterými nechyběly ani filmové celebrity kalibru Salmy Hayek či Gwyneth Paltrow, měl producent zneužívat svého výsadního postavení k znásilňování a sexuálnímu obtěžování hereček. Harvey, který nakonec nezaplatí ani dolar, neboť vše uhradí pojišťovny a nebude muset přiznat pochybení, naopak tvrdí, že nikdy nejednal proti vůli žen.

Komu věřit, zvlášť když se řada hereček rozpomenula po mnoha letech. Těžko říct. Realita je každopádně taková, že nikoli režisér, ale producent je od samého začátku vládcem filmu. Má totiž pro film to nejpodstatnější – peníze! Z titulu své funkce řeší obsazení všech klíčových postů, schvaluje scénář, hlavní role. Zároveň má vzhledem k vloženým prostředkům ať vlastním, či sponzorským, eminentní zájem na co nejlepším ekonomickém výsledku. Přitom ve filmu platí, že kvalita, byť nezpochybnitelná a oceňovaná, nerovná se vždy zisk.

Zimní číslo magazínu Playboy proto přináší z filmařského hlediska mimořádně zajímavý rozhovor. Dvaceti otázkám totiž čelí producent a režisér nového snímku Daria Michal Theer a Matěj Pichler, přičemž v obou případech se jedná o filmový debut.