21. prosince 2021 15:41

Jak investovat do umění

Vzhledem k tomu, že se odborníci na finance napříč politickým spektrem shodnou na tom, že v silách inflace je překonat příští rok hranici 8 procent, není od věci začít dumat o aktivitách souvisejících s jejím otupením. Jednou z nich je investice do umění.

Jak v této souvislosti uvádí specializovaný web The Motley Fool, právě tento druh investic přestává totiž být výhradní záležitostí dolarových multimilionářů a miliardářů. Navíc v případě obrazu či sochy vypadá investice mnohem působivěji, než je například akciový certifikát.

Rostoucí byznys

Ve prospěch investic do umění jednoznačně hovoří první a bohužel nikoli poslední covidový rok 2020. Přestože došlo ke zrušení veřejných aukcí a tento druh byznysu se stejně jako fungování galerií přenesl do online prostoru, posílil trh s uměním o 15,1 procenta. Navíc se ukázalo, že nová, online forma komunikace se zákazníkem nejenže neodradila zkušené investory a sběratele, ale vtáhla do hry mladší generaci. I v případě investic ovšem platí stejné pravidlo jako v byznysu s akciemi. Vyhrává ten, kdo sází na detailní průzkum, racionální úvahu, instinkt a ví, že trpělivost přináší kromě růží také peníze.

Nemalé výdaje, nízká likvidita

Základem investice do umění, pomineme-li osobní preference, při kterých jde racionální úvaha mnohdy stranou, je dobře koupit a ještě líp prodat. Ještě předtím, než člověk začne s nákupy, není od věci vědět, že pravděpodobnost toho, že začínající investor narazí na současného umělce dosud nepříliš známého a váženého, jehož díla poletí během krátkého časového období raketově vzhůru, je minimální. Obecně platí pravidlo, že nejdůležitější vlastností umělce je být mrtvý. Stejně tak nelze počítat s tím, že v místním starožitnictví koupíte za pár korun zatím nepoznané dílo Moneta, Modiglianiho, Matisse či Muncha.

Ve srovnání s akciemi či dluhopisy se trh s uměním vyznačuje nízkou likviditou. Platí, že kdo si počká, ten se dočká, zároveň je však nutno počítat se zprostředkovatelskými poplatky, které si účtují aukční síně a makléři. Kromě toho je nezbytné se o umělecká díla starat, a to nejen v rámci pojištění, neboť například obrazy vyžadují patřičnou teplotu, vlhkost, sluneční záření. Nebo peníze, za které lze pronajmout těmto účelům odpovídající prostory.

Pokud netouží investor po fyzickém vlastnictví díla, může vložit finanční prostředky do investiční platformy pro obchod s uměním, první z nich nese název Masterworks. Platforma nakupuje díla velkých mistrů s investičním potenciálem, přičemž vychází z databáze shromažďující data umělců, aukcí, trendů, potenciálu růstu cen či míry rizika investice. O koupi konkrétního díla rozhoduje speciální tým, investoři se nákupem akcií stávají spolumajiteli obrazu či jiného uměleckého díla.

Nebraňme se instinktu

Vzhledem k přebranosti trhu doporučují zkušení obchodníci sázet rovněž na instinkt. Jak ukazuje praxe, nelze zcela vyloučit, že z nadějného umělce, jehož umělecké dílo vás uchvátilo, se v dohledné době nestane Damien Hirst nebo Banksy. Jedná se sice o spekulaci z kategorie rizikových, nicméně pokud to nevyjde, bude vám doma viset na zdi něco, na co budete rádi dívat.

V případě začínajících investorů do umění, kteří nedisponují patřičným kapitálem, znalci doporučují autorem signované a číslované grafické listy obrazů. Podle nepsaných pravidel a dobrých uměleckých mravů by počet grafických listů obrazu neměl překročit čtyřicet kusů, přičemž platí, že čím nižší číslo, tím výhodnější následné zhodnocení. Kvalitní grafické listy vyjdou na zlomek ceny originálu, jejich cena sice neroste rychle, růst ovšem minimálně pokryje inflaci.

(O tom, že umění může být drahá vášeň, ale zároveň dobrá investice, čtěte v lednovém čísle Playboye)