11. ledna 2021 20:23

Hollywoodským silákům vládne Hora

I přes účast kaskadérů není pochyb o tom, že rovněž herecká profese vyžaduje v mnoha případech značný fyzický fond. Platí to i pro hollywoodské hvězdy, mnohé z nich disponují vskutku mimořádnou fyzickou kondicí a tělesnou konstitucí. Několik případů za všechny.

  1. Arnold Schwarzenegger 1947, USA Rodák z Grazu vstoupil do světa filmu jako sedminásobný vítěz nejprestižnějšího kulturistického klání Mr. Olympia, na svém kontě má i pět triumfů z Mr. Universe. V top fyzické kondici se udržoval rovněž v letech 2003 až 2011, kdy zastával úřad guvernéra Kalifornie. V 73 letech už asi Arnold, který má za sebou účast v 56 filmech, 200 kilo na benčpres nedá, řada mladších kolegů si ovšem může nechat o stavu jeho těla, ve kterém se skrývá zdravý duch a mysl, nechat pouze zdát.
  2. Dwayne „The Rock“ Johnson 1972, USA Na benčpres dá o čtvrt století mladší Dwayne jen o osm kilo méně než Arnold, mistrovská hranice 200 kg se tak nejeví jako zcela mimo realitu. Zvlášť když ještě stále čas od času aktivní wrestler, kterého proslavila především série akčních snímků Rychle a zběsile, pracuje na své fyzické kondici se záviděníhodnou sveřepostí. The Rock trénuje údajně šestkrát týdně, v rámci cestování s sebou tahá pojízdnou, plně vybavenou posilovnu s mnohoříkajícím názvem The Iron Paradise.
  3. Chris Hemsworth 1983, Austrálie Je jasné, že komiksový hrdina Thor musí nějak vypadat a jeho filmový představitel ze světadílu protinožců se snaží, seč může. Na fyzické kondici pracuje s osobním trenérem Lukem Zocchim, oba společně dumají nad tím, jak se vyhnout zavedeným stereotypům. O své poznatky ohledně cvičení a patřičné výživy se Chris dělí prostřednictvím vlastní fitness aplikace Centr.
  4. Zac Efron 1987, USA Jako patřičně svalově vybavený plavčík oslňoval Zac převážně dívky a ženy v seriálu Pobřežní hlídka. Jeho role se sice hned tak nezapíšou do zlatého fondu světové kinematografie, tělesná schránka (173 cm, 75 kg) však snese ta nejpřísnější kritéria. Ostatně, po nabídce účasti v Pobřežní hlídce zredukoval tělesný tuk během dvanácti týdnů na pět procent. Pokud zrovna nenatáčí, pracuje ve fitness, leze po horách a surfuje na vlnách. Některé jeho tréninky jsou k zhlédnutí na YouTube, série Gym Time.
  5. Hugh Jackman 1968, Austrálie Další vysekaný Australan, filmový Wolverine v sérii X-Men. Člen prestižního klubu 1000 liber (453 kg), jehož členové musí dát minimálně tuto hmotnost součtem tří disciplín – benčpres, dřep a mrtvý tah. Čísla má držitel Zlatého glóbu za roli ve snímku Bídníci z roku 2012 na herce impozantní – 106 kg, 161 kg a 210 kg. Jak prozradil jeho trenér, Hugh Jackman preferuje kombinaci cviků s nízkou a vysokou tepovou frekvencí, intenzitu přitom stupňuje v samotném závěru.
  6. Mark Wahlberg 1971, USA Poté, co ho bratr Donnie kdysi vykoupil z vězení, skončil akční hrdina (Loupež po italsku, Tři králové, Dokonalá bouře) s alkoholem a drogami a dal se mimo jiné na cvičení. Nakonec to dotáhl přes výšku 173 cm na velmi solidních 151 kg v benči. Své vypracované tělo pak představil ve snímku Fighter, ve kterém zahrál s mistrovstvím sobě vlastním světového šampiona velterové váhy v boxu Mickyho Warda. Podle některých zdrojů vstává ráno v půl třetí, během dne absolvuje další dva tréninky, k tomu sedm jídel.
  7. Jason Statham 1967, Anglie Britský akční hrdina, který proslul především díky řadě Kurýr a patří mezi velké oblíbence režiséra Guye Ritchieho, pracuje na své tělesné schránce a fyzické zdatnosti s pomocí vojenských specialistů a odborníků na bojová umění. Před objemy preferuje výbušnou sílu.
  8. Sylvester Stallone 1946, USA Vedle Arnolda Schwarzeneggera je filmový představitel Ramba, chcete-li Rockyho, nezpochybnitelným důkazem toho, že věk je pouze číslo. Jeho maxima – 226 kg dřep a 181 kg na benčpres, jsou, byť se určitě nejedná o aktuální čísla, neskutečná. O Stallonově sveřeposti vypovídá příběh z tréninkové přípravy na snímek Rocky II. Sly si tenkrát natrhl prsní sval, nápravu zjednalo 160 stehů.
  9. Henry Cavill 1983, Anglie V rámci přípravy na roli Supermana (Clarka Kenta) ve filmu Muž z oceli dostal britský herec zadání v podobě nezbytnosti nabrat osm kilo svalové hmoty a snížit tělesný tuk pod hranici 10 procent. Obojí zvládl, jak sám přiznává, s obtížemi, ale přece. Práci v posilovně věnuje svůj drahocenný čas i nadále, dřep s činkou o váze 165 kg a 197 kg v mrtvém tahu zaslouží obdiv.
  10. Hafþór „The Mountain“ Björnsson 1988, Island Herec, no… Na druhou stranu roli Hory v seriálu Hra o trůny obrovitému Islanďanovi (206 cm, 205 kg) nikdo nesebere. Jinak dobrák od kosti ovšem není, na rozdíl od výše uvedených pánů, leč strongmanem, který si čas od času odskočí před kameru. Jeho výkony 250 kg (benčpres), 420 kg (dřep) a 500 kg (mrtvý tah) jsou šílené. Loni v létě oznámil muž, který jako jediný vyhrál v roce 2018 vedle Arnold Strongman Classic rovněž soutěže o nejsilnějšího muže Evropy i světa, konec sportovní kariéry.