13. října 2022 10:35

Hledá se nový Bond, James Bond!

Vzápětí poté, co Daniel Craig oznámil, že snímkem Není čas zemřít definitivně končí s rolí agenta 007, se začal řešit jeho možný nástupce. Podle oznámení všemocné producentky Barbary Brocolli se o novém Jamesi Bondovi vedou diskuse, není ovšem kam spěchat. Přesto média vytvořila seznam herců schopných bez větších problémů navázat na odkaz svých předchůdců.

Tom Hardy  *1977

Favorita bookmakerů, který své herecké i fyzické předpoklady potvrdil mimo jiné v akčních snímcích, Temný rytíř povstal či Šílený Max: Zběsilá cesta. V případě Toma Hardyho jako možného nástupce Jamese Bonda ovšem může vyvstat problém související s věkem. Daniel Craig začal s agentem 007 v osmatřiceti a skončil v třiapadesáti letech, přičemž jeho tělo reagovalo s postupujícími roky stále obtížněji na zvyšující se fyzické nároky, kterým je nesmiřitelný bojovník za blaho lidstva vystaven. A nelze předpokládat, že producenti a diváci ustoupí z nastoupené cesty.

Henry Cavill  *1983

Rodák z ostrova Jersey se o roli agenta 007 už ucházel, v roce 2005 však prohrál souboj s Danielem Craigem. Jak ukázal například snímek Krycí jméno U.N.C.L.E., výzvy spojené s rolí Jamese Bonda by zvládl bez větších obtíží. I když se jeví jako ideální kandidát, také v jeho případě existuje nemálo otazníků. V současné době je pracovně vytížen akčním fantasy seriálem Zaklínač z produkce Netflix. A podle dostupných informací nelze rovněž kategoricky vyloučit jeho návrat k Supermanovi.

Idris Elba  *1972

I když se v souvislosti s Bondem tmavé pleti nechal tehdejší poslanec Václav Klaus mladší slyšet, že v takovém případě může hrát Nelsona Mandelu klidně Luděk Sobota, zůstává Idris Elba nadále, alespoň v teoretické rovině, ve hře. Londýnský detektiv Luther, který nemá sebemenší problém se vypořádat se zlosyny všeho druhu, by přes svůj věk roli Bonda určitě zvládl, navíc by se nemuselo jednat o dlouhodobou spolupráci, například George Lazenby si zahrál agenta 007 pouze jednou. Na druhou stranu se Idris Elba nechal na začátku loňského roku v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Capital XTRA slyšet ve smyslu, že si je sice vědom fám, je ale spokojený se svým aktuálním postavením. „Vím, že mě pronásledují zvěsti o Bondovi a moje máma říká, že jednou tu roli dostanu. Odpovídám, že mám Luthera,“ konstatoval herec.

Prakticky totéž potvrdil přednedávnem v interview pro televizní stanici ITV Hub, ve kterém mimo jiné prozradil, že definitivně nebude novým Bondem. Producentka Barbara Brocolli ovšem připouští debaty o jeho oslovení a považuje Idrise za skvělého herce. A jak pravil právě James Bond prostřednictvím Seana Conneryho, nikdy by se nemělo říkat nikdy.

Lashana Lynch  *1987

Žijeme v době touhy po maximální možné genderové vyváženosti, proč by se proto novým Jamesem Bondem nemohla stát žena? Ostatně, Lashana se představila v roli agentky 007 v poslední bondovce Není čas zemřít a její výkon byl hodnocen veskrze pozitivně, kritiku zaujala její přímočarost a vtip. Barbara Brocolli se ovšem v rozhovoru pro The Independent nechala slyšet, že James Bond je mužská postava, zatímco Daniel Craig během debaty na Radio Times prohlásil, že Jamese Bonda by neměla hrát žena, protože existují silnější ženské role a nevidí proto důvod pro konfrontaci s ikonickou mužskou postavou.

(Text o tom, jak před šedesáti lety zaznělo poprvé Bond, James Bond, je součástí říjnového čísla)