29. března 2019 18:32

The Highwaymen: Woody s Kevinem na stopě Bonnie a Clydea

Fanoušci dobrých filmů vlastnící přístup k online poskytovateli Netflix mají důvod k radosti. Od 29. března budou moci sledovat nový snímek, v hlavních rolích úspěšných detektivů se představí Kevin Costner a Woody Harrelson.

Režisér John Hancock vsadil vedle hvězdného hereckého obsazení na hodně chytlavý příběh dvou bývalých texaských rangerů Franka Hamera (Kevin Costner) a Maneyho Gulta (Woody Harrelson), kteří dopadli a zlikvidovali svého času nejobávanější zločineckou dvojici Bonnie Parker (Emily Brobst) a Clydea Barrowa (Edward Bossert).

Když je FBI na lopatkách

Oba drsní muži zákona, vyznávající poněkud nekonvenční metody, byli povoláni do boje poté, co ztroskotaly veškeré snahy do té doby všemocné FBI. Za jejich angažováním stála první guvernérka státu Texas v historii USA Miriam Ma Ferguson (Kathy Bates). A také konsorcium bank, kterým pil lupičský pár krev. Hned na počátku bylo zřejmé, že tato verze se nebude prakticky v ničem shodovat se snímkem režiséra Arthura Penna z roku 1967, ve kterém se rolí Bonnie a Clydea zhostili Faye Dunaway a Warren Beatty. Rodina rangera Hamera byla totiž Pennovým pojetím příběhu idealizujícím zločineckou dvojici a naopak silně dehonestujícím Franka Hamera natolik znechucena, že v počáteční fázi odmítala byť sebemenší spojení policistova jména s Hollywoodem. Na druhou stranu, koho by nebrala Faye Dunaway? Při pohledu na ni člověk zapomene na to, že spolu s parťákem měla na kontě dvanáct vražd, včetně devíti policistů.

Silný tým

S myšlenkou natočit snímek o dopadení zločinců si producent Casey Silver pohrával od roku 2005. Ve hře byla zpočátku mimořádně osvědčená dvojice Paul Newman – Robert Redford, záměr však zhatily zdravotní obtíže prvně jmenovaného. Scénářem byl pověřen John Fusco, který se zaměřil především na postavu rangera Franka Hamera, k splnění záměru přispělo i navázání blízkého vztahu se synem Frankem. Exranger v důchodu byl během služby sedmnáctkrát postřelen, na svém kontě měl pět desítek zlikvidovaných zločinců. Do roku 2013 byl film projektem studia Universal Pictures, Netflix se snímku ujal na konci června 2017 s tím, že tým může počítat s rozpočtem 49 milionů dolarů. Souběžně začalo vyjednávání s Kevinem Costnerem a Woodym Harrelsonem. Nakonec se obě herecké stálice chopily role spoluproducentů. Režie byla svěřena Johnu Lee Hancockovi, autorovi scénáře jednoho z nejpovedenějších filmů Kevina Costnera A Perfect World, který k takřka dokonalosti dovedl režisér Clint Eastwood.

Film, který stojí za to vidět

Vybraní novináři měli možnost zhlédnout snímek The Highwaymen s předstihem, na světě jsou tak první recenze. Takřka všechny se shodují na tom, že 132 minut dlouhý film nenabízí tolik zábavy a vzrušení jako snímek Arthura Penna. Nelze se tomu divit, záporné role se hrají líp, navíc Costner s Harrelsonem tráví nemalou část filmu v autě. Kromě toho je podle kritiků až příliš zřetelná snaha režiséra vyhnout se byť jen náznaku pochopení činnosti zločineckého páru. Na druhou stranu se jedná v maximální možné míře o pravdivý popis událostí, které měly k romantickým chvilkám opravdu daleko, podpořený brilantními hereckými výkony. The Highwaymen tak patří určitě do kategorie filmů, které stojí za to vidět.