2. března 2021 23:24

Gerard Butler doufá, že se stane skutečným hrdinou

Nebude-li opět všechno jinak, objeví se v první polovině března na DVD snímek Greenland: Poslední úkryt. V hlavní roli se představí Gerard Butler (1969).

Anglický herec trvale pobývající v USA hraje ve filmu otce rodiny Johna, který se s manželkou Allison a malým synem Nathanem vydal na strastiplnou cestu s cílem objevit bezpečné místo, na kterém se lze skrýt před kometou gigantických rozměrů blížící se k Zemi. Úprk před celosvětovou apokalypsou je pochopitelně spojen s bezpočtem nástrah.

Jak poznat vlastní limity

Jak se nechal Gerard Butler slyšet v rozhovoru pro aktuální číslo německého Playboye, rád by se stal kladným hrdinou i v soukromém životě. „Opravdu mě zajímá, jak dosáhnout stavu vždy vzpřímeného válečníka, který čelí výzvám,“ říká jedenapadesátiletý herec, když zároveň prozradil vlastní recept. „Existuje jistý terapeutický program s názvem Cesta hrdiny, jehož prostřednictvím poznává muž sám sebe a své limity. Nějakou dobu jsem na sobě intenzivně pracoval, doufám tedy, že jsem na cestě stát se hrdinou.“

Ačkoli se bezpochyby jednalo o zkušenost z kategorie nechtěných, má za sebou Gerard Butler pár let starý akční příběh. Během ničivých požárů totiž přišel v roce 2018 v kalifornském Malibu o svůj dům, a jak sám přiznává, rozhodně se přitom necítil jako hrdina, tuto roli přisoudil prostřednictvím svého twitteru hasičům. „Je to zvláštní pocit přijít o dům a věci, které byly součástí mého života,“ říká herec s tím, že by se klidně obešel bez statusu akčního hrdiny. „Nikdy by mě nenapadlo, že mě někdy budou brát jako akční hvězdu. Jsem herec a rád jím zůstanu.“

V případě, že se toužíte naladit na nový snímek Gerarda Butlera, nabízíme několik tipů.

  1. Ctihodný občan 2009 Vynikající snímek o tom, jak to dopadne, když se všehoschopný muž rozhodne pomstít systému, který upřednostní dohodu s jedním z vrahů jeho rodiny. Zatímco hlavní podezřelý sedí ve vězení na samotce, na kterou se dostal kvůli ubodání spoluvězně kostí od steaku, umírají oba vrazi, jejich advokát, soudkyně, státní zástupci… Přesto má divák dojem, že geniálnímu zlosynovi vlastně fandí a z konečného vítězství dobra nad zlem má divný pocit...
  2. 300: Bitva u Thermopyl 2006 Film vycházející z komiksu popisuje za použití nejmodernějších technologií notoricky známý příběh bitvy u Thermopyl, ve které král Sparty Leonidas a jeho 300 věrných bojovníků brání před stonásobnou přesilou Peršanů úzkou, leč strategicky důležitou soutěsku. Sparťané sice do jednoho padnou, jejich bojovnost a odvaha však sjednotí Řecko a stojí na začátku konce Peršanů. Všichni herci, Gerarda Butlera pochopitelně nevyjímaje, prošli v souvislosti s natáčením velmi náročným výcvikem.
  3. Kazatel Kalašnikov 2011 Film podle skutečného příběhu. Gerard Butler hraje polepšeného drogového dealera Sama Childerse, který jako zakladatel humanitární organizace Angels of East Africa vyrazil do válkou zmítaného Súdánu zachraňovat děti. V chudé zemi ignoruje varování přátel a začne stavět sirotčinec v místě ovládaném armádou verbující malé děti. Záhy ovšem pochopí, že to nebude stačit.
  4. Fantom opery 2004 Věčného příběhu Andrewa Lloyda Webbera se v tomto případě chopil režisér Joel Schumacher. Gerard Butler, znetvořený hudební génius, se potlouká divadelními katakombami a straší členy souboru. Do toho vzplane láskou k mladé sboristce Christine, ze které se rozhodne udělat hvězdu. Dívka není proti, nicméně do hry vstoupí bohatý mecenáš a šlechtic Raoul. Mimochodem, Gerard Butler v souboji o hlavní roli „přetlačil“ Johna Travoltu a Antonia Banderase. Španělský herec přitom dokonce absolvoval v rámci přípravy kurzy zpěvu.
  5. Pád Bílého domu 2013 Teroristé zaútočí na Bílý dům, zlikvidují prezidentovu ochranku a nejmocnějšího muže světa spolu s jeho suitou uvězní v nedostupném podzemním bunkru. Mají však mimořádnou smůlu, neboť jejich útoku odolá bývalý bodyguard hlavy státu, který zná Bílý dům minimálně stejně dobře jako své boty. Pravda, Gerard Butler bojuje s časem, neboť teroristé hrozí popravami, a usilovně shání ukrývajícího se prezidentova syna, může se však spolehnout na pomoc viceprezidenta. Jenom netuším, co na to Bruce Willis?