30. října 2019 22:16

Filmový listopad: Nájemný vrah, andílci, zabijáci policistů. Dojde i na papeže...

Při sestavování žebříčku „playboy“ filmů, kvůli kterým se vyplatí vyrazit v listopadu do kina, jsem se docela pobavil.

  1. Irčan | 1. listopadu 2019 Oscarový režisér dal opět dohromady nepřekonatelnou partu svých oblíbenců – Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel. Tentokrát Scorsese vsadil na příběh nájemného vraha Franka Sheerana. Mezi jeho pětadvaceti prokazatelnými zářezy nechyběl ani odborový vůdce Jimmy Hoffa.
  2. Temná tvář Brooklynu | 1. listopadu 2019 Autor scénáře, producent, režisér a herec v jedné osobě Edward Norton povolal do boje hvězdy kalibru Bruce Willise, Aleka Baldwina či Willema Dafoeho. V hlavní roli soukromý newyorský vyšetřovatel Lionel Essrog (Edward Norton) zápolící s Tourettovým syndromem, vrozeným neuropsychiatrickým onemocněním charakterizovaným pohybovými a zvukovými tiky. Přes tento hendikep řeší vraždu svého přítele a mentora Franka Minny (Bruce Willis).
  3. Doktor Spánek | 8. listopadu 2019 Snímek navazuje na Kubrickovo Osvícení, popisující hrůzostrašný příběh z hotelu Overlook, ke kterému došlo před čtyřiceti lety. Dann Torrance (Ewan McGregor, kterého schválil sám Stephen King) za ten čas dospěl a snaží se vyrovnat s prožitou hrůzou a běsem. Změna přichází s příchodem Abry, mladé a odvážné dívky obdařené mimořádnými schopnostmi.
  4. Charlieho andílci | 14. listopadu 2019 Navázat na úspěch filmu z roku 2003, ve kterém se v roli andílků jedoucích na plný pecky představilo hvězdné trio Cameron Diaz, Drew Barrymore a Lucy Liu, asi nebude vůbec snadné. Po šestnácti letech vsadila režisérka Elizabeth Banks na Kristen Stewart, Naomi Scott a Elu Balinskou. Podle prvních recenzí nedopadl comeback moc slavně, nicméně o úspěchu filmu spíše béčkového ražení rozhoduje jeho veličenstvo divák.
  5. Zpráva – The Report | 15. listopadu 2019 Americkým filmařům lze vyčíst ledascos, rozhodně však ne odvahu jít na dřeň. V tomto případě se jedná o povedené zpracování přes sedm tisíc stránek dlouhé vyšetřovací zprávy o tom, jak se CIA dostávala po událostech z 11. září 2001 prostřednictvím výslechů mnohdy za hranou zákona k nezbytným informacím. Když se kácí les, v tomto případě bojuje proti terorismu, létají třísky…
  6. Le Mans 66 | 15. listopadu 2019 Hodně dlouhý film o tom, že každé zlo může být k něčemu dobré. Prvním zlem je čin Enza Ferrariho, který nakonec přes veškeré předchozí dohody hodil do spojení s Ford Company vidle, čímž Američany vyprovokoval k vývoji konkurenceschopného vozu. Zlem číslo dvě je srdeční vada, která náhle ukončila kariéru vítězi Le Mans Carollu Shelbymu (Matt Damon). Z toho se pak stal špičkový konstruktér, který má na přání Forda splnit nemožné – vyvinout stroj, který sesadí po šesti letech Ferrari z trůnu krále Le Mans. Důležitou součástí souboje Ford versus Ferrari je rovněž nesnesitelný pilot Ken Miles (Christian Bale).
  7. 21 mostů | 22. listopadu 2019 Něco podobného tady už bylo, v hlavní roli byl tenkrát Denzel Washington. Děj nepatří do kategorie komplikovaných – Andre Davis (Chadwick Boseman) za pomoci hezké kolegyně (Sienna Miller) nahání dva zločince z řad obchodníků s drogami, kteří měli při nepříliš povedeném zátahu zastřelit osm policistů. Povedený thriller nejspíš postrádající oscarové ambice.
  8. Dva papežové | 27. listopadu Kdo umí, ten umí, chtělo by se říci v souvislosti s výkonem Anthonyho Hopkinse. Britský šlechtic zahrál po kanibalovi Hannibalu Lecterovi s mistrovstvím sobě vlastním i ze své funkce předčasně odstoupivšího papeže Benedikta XVI. A ve srovnání s lidojedem ve filmu mnohem více komunikuje.