2. září 2019 22:10

Filmové září: od zlověstného klauna po Panama Papers

Prázdniny 2019 jsou minulostí, mimo jiné bude víc času na kulturu. A přestože je září měsícem spíš startovacím, nabízí několik premiér, kvůli kterým se nepochybně vyplatí vyrazit do kina.

  1. To Kapitola 2 | 5. září 2019 Pokračování nejúspěšnějšího hororu všech dob, kterému jako předloha posloužila kniha Stephena Kinga, se opět odehrává ve městě Derry. Ve hře jsou rovněž o sedmadvacet let starší členové Klubu smolařů. Na vzpomínky nebude moc času, neboť zlověstný klaun představuje mnohem větší hrozbu než v minulosti. Billa Skarsgårda údajně pohltilo natáčení natolik, až z toho byla noční můra. Dále hrají James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Hader.
  2. Stehlík | 12. září 2019 Drobný ptáček přivázaný řetízkem k bidýlku… Obraz, který provází celý život Theodora Deckera. Theovi se ve 13 letech zhroutil svět, když se jeho matka stala obětí pumového útoku v newyorském Metropolitním muzeu umění. Od té doby se více či méně úspěšně protlouká životem. Snímek je filmovou adaptací světového bestselleru americké spisovatelky Donny Tartt, za který autorka získala v roce 2014 Pulitzerovu cenu. V hlavních rolích Ansel Elgort, Sarah Paulson, Aneurin Barnard.
  3. Zlatokopky | 12. září 2019 Film o tom, jak to dopadne, když se věcí chopí parta zkušených striptérek. To se pak nestačí divit ani zkušení borci z Wall Street. Autorka Jessica Pressler, která zveřejnila příběh v roce 2015 v New York Magazine, hovoří v souvislosti se story o „moderním příběhu Robina Hooda“. Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá Roselyn Keo, kterou na konci roku 2000 přestalo bavit chodit do školy. Pak pracovala jistý čas jako servírka, u tyče se však peníze vydělávají přece jen snáz. V nové branži se jí ujala zkušenější kolegyně Samantha Barbash, obě dámy pak přišly brzo na to, jak se dostat k balíku a moc se přitom nenadřít. Vzhledem k účasti Constance Wu, Jennifer Lopez či Cardi B, je rozhodně se na co dívat.
  4. Ad Astra | 19. září 2019 Pokud někoho baví žánr sci-fi a k tomu hvězdné obsazení – Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Liv Tyler, Donald Sutherland, není co řešit. Snímek měl premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Podle Moviezone se jedná o další velkou trefu Brada Pitta, který potvrdí, že kdo hledá, najde.
  5. Judy | 27. září 2019 Renée Zellweger už není dávno zoufalou boubelkou Bridget Jones bojující s nadváhou. Tentokrát se držitelka Oscara a Zlatého glóbu s mistrovstvím sobě vlastním popasovala s posledním rokem života hollywoodské hvězdy první velikosti, herečky, zpěvačky a matky Lizy Minnelli Judy Garland. Mladou hvězdu hraje v životopisném snímku Darci Shaw.
  6. The Laundromat | 27. září 2019 Oscarový režisér Steven Soderbergh obklopený hvězdnou sestavou (Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas, Sharon Stone) vsadil na spojení komediálního thrilleru a praní špinavých peněz. Povedený snímek o aféře Panama Papers je pak důkazem toho, co věděl už nejslavnější filmový mafián Don Corleone: Advokát s aktovkou nakrade víc peněz než spousta gangsterů se samopaly.