19. července 2020 02:10

Danny Trejo nechce být hvězdou, ale dobrým hercem

Letos šestasedmdesátiletý muž divokého vzhledu má za sebou přes 300 rolí. Podle jednoho průzkumu se přitom jedná o nejčastěji zabitého herce v historii filmu. Dannyho Treja režiséři zastřelili, ubodali, pozřeli a umučili. Snad nejdál došli v Trejově likvidaci tvůrci seriálového hitu Perníkový táta, kteří zasadili jeho uříznutou hlavu do krunýře želvy.

Dannyho Treja (1944) charakterizují dlouhé vlasy stažené do copu, opravdu zjizvená tvář, potetovaný vyholený hrudník, zbraně a násilí. A také maximální snaha ponořit se do role a soudnost. „Kdysi jsem slavil jeden ze svých filmů a dobrý kamarád mi řekl, že nemám toužit po tom, stát se hvězdou, stačí, když budu dobrý herec,“ vzpomínal v rozhovoru pro BBC u příležitosti nedávného uvedení dokumentu Inmate 1: The Rise of Danny Trejo, který se zabývá jeho problematickou první polovinou života. „Každopádně mám jednu jistotu. Pokud bude nějaký režisér hledat herce pro roli zlosyna, který zemře jako první nebo skončí aspoň ve vězení, padne volba určitě na mě.“

Konec důležitější začátku

Herec ví, o čem hovoří, předtím, než prorazil na filmovém plátně, totiž absolvoval drsnou univerzitu života. „To, že jsem přežil 60. léta, lze považovat za malý zázrak,“ konstatoval Danny Trejo v rozhovoru pro Radio Newsbeat. „Vyrůstal jsem v Kalifornii, v dospívání přišly zkušenosti s tvrdými drogami. Další roky jsem strávil za loupežné přepadení ve vězení.“

Za mřížemi se neztratil, mimo jiné se stal boxerským šampionem v jedné z nejtěžších věznic San Quentin, ve které procházel školou života. „Chodil po horním patře, vykašlával krev a snažil se vytáhnout nůž ze zad. Do toho se všichni smáli,“ vzpomínal například na pobodaného spoluvězně. Kromě San Quentinu poznal na vlastní kůži i nechvalně proslulá vězeňská zařízení Soledad a Folsom. „Jednou jsem si řekl, že se musím nějak postavit k tomu, že můj život nekončí, ale začíná. Ostatně, proto teď každému říkám, že není tak důležitý začátek, jako konec,“ konstatuje dnes herecká stálice zároveň působící jako drogový poradce. V čase volna navíc Danny objíždí z pozice motivačního kouče věznice a debatuje s tamními chovanci. „Občas se mi zdá, že jsem ve vězení. Když se pak s hrůzou probudím, říkám si, že existují věci, na které nesmím nikdy zapomenout,“ říká.

PĚT NEJLEPŠÍCH FILMŮ DANNYHO TREJA

  1. Nelítostný souboj 1995, režie Michael Mann Mimořádný film, ve kterém se Danny Trejo neztratil po boku hvězd první kategorie kalibru Roberta De Nira, Al Pacina, Jona Voighta, Vala Kilmera. Člen party lupičů, kterého smrt dostihne paradoxně poté, co se rozhodne v branži skončit. Scéna, ve které žádá šéfa Roberta De Nira o kulku z milosti poté, co byla zavražděna jeho žena a sám byl vystaven nelidskému mučení, patří do kategorie mimořádných.
  2. Splašený vlak 1985, režie Andrej Končalovskij Na Oscara nominovaný film o nákladním vlaku, který se řítí po kolapsu strojvůdce bez sebemenší kontroly Aljaškou. Jeho osazenstvo přitom tvoří dva uprchlí trestanci Jon Voight a Eric Roberts, dumající, jak naložit s nečekanou situací. Danny Trejo si ve filmu zahrál boxera, jeho denní honorář činil 320 dolarů.
  3. Grindhouse: Machete 2007, režie Robert Rodriguez Danny v roli právem pomstychtivého zabijáka, za kterým zůstávají mrtvoly. Krátký, leč názorný příklad toho, jak to dopadá, když vyjebete s nesprávným Mexikáncem.
  4. Od soumraku do úsvitu 1996, režie Robert Rodriguez Bývalý boxerský šampion věznice San Quentin se neztratil ani po boku George Clooneyho, Quentina Tarantina, Harveye Keitela či Salmy Hayek. Role Breachera mu sedla ve story prchajících lupičů držících rukojmí, kteří si to v Mexiku rozdají s upíry, jako hrnec na sedací část těla.
  5. Desperado 1995, režie Robert Rodriguez V příběhu pistolníka a kytaristy v jedné osobě, bojujícího proti narkomafii, Danny sekunduje sestavě Antonio Banderas, Salma Hayek, Steve Buscemi. Role vrhačů nožů Navajase sice nepatří mezi stěžejní, dokonale však zapadá do celého příběhu.