18. února 2020 12:56

Dáma, která si nemusí honit triko

Stěží může novináře, alespoň v české kotlině, potkat větší štěstí, než je rozhovor se šťastně rozvedenou slečnou, matkou dvou synů Tonyou Graves. Něco málo přes 150 centimetrů vysoká zpěvačka se v Česku prosadila jako členka Liquid Harmony a Monkey Business, úspěšná je rovněž její sólová kariéra.

„V Česku bluesových desek příliš nevychází. A takových, které by snesly srovnání se světovou produkcí, už vůbec ne. Troufám si tvrdit, že Back to Blues je v tomto žánru jedním z nejlepších počinů, jaké tu kdy vznikly. Je moderní, i když neexperimentuje a plně ctí kořeny. Je osobité, i když je poctou mnoha předchůdcům. Je výtečně zahrané i zazpívané, aniž by si kdokoli ze zúčastněných ‚honil triko‘. I ten jeho obal je vlastně dokonale stylový,“ píše ve své recenzi alba Back to Blues na serveru iDnes respektovaný hudební kritik Ondřej Bezr.

Emoce ovšem vzbuzuje Tonya Graves i mimo hudební scénu. Když se loni rozhodla účastnit se po boku o 30 centimetrů vyššího tanečníka StarDance, vypadla v druhém kole. Přestože se s vyřazením smířila bez větších emocí, přišla s vyjádřením o tom, že se dívala na záznam a zase takový rozdíl mezi párem Graves–Bureš a ostatními tanečníky neviděla.

Zpěvačka malá vzrůstem a velká hlasem nemá rovněž problémy s autoritami. Amerického prezidenta Donalda Trumpa považuje za totálního kreténa. Slavného kytaristu Erika Claptona miluje. Přesto ho nepovažuje za bluesmana, ale Angličana, který kdysi slyšel Muddyho Waterse, B. B. Kinga, Jimiho Hendrixe a chtěl hrát jako oni. „Skvělý muzikant a zpěvák, který blues dokonale pochopil, a to je všechno. Na jeho obranu ale musím říct, že žádný Angličan nikdy nebude bluesman v pravém slova smyslu. Blues se nedá naučit, člověk se s ním musí narodit,“ bere Tonya Graves nakonec Erika Claptona tak trochu na milost.

(Rozhovor s Tonyou Graves nejen o tom, že s blues se musí člověk narodit, vyšel v březnovém čísle Playboye)