7. listopadu 2018 16:20

Bohemian Rhapsody: něco málo o Queen

První listopadový den se nesl pro fanoušky filmu a rockové muziky ve znamení premiéry snímku Bohemian Rhapsody. Oslava rockové ikony Queen a především frontmana Freddieho Mercuryho se podle kritiků povedla. Slavná kapela v původní sestavě tak žije alespoň prostřednictvím filmového plátna, několik základních údajů pro osvěžení paměti proto nebude určitě ke škodě.

  1. Freddie Mercury (1946–1991) se narodil jako Farrokh Bulsara v Zanzibaru, který je součástí dnešní Tanzanie. Umělecké jméno přijal při studiu na anglické internátní škole St. Peter’s, kterou navštěvoval v Indii předtím, než se s rodinou přestěhoval do Anglie. Ve škole vynikal především ve stolním tenise.
  2. Do dvanácti let byl Freddie pilným a systematickým sběratelem známek. Ve sbírce, kterou v roce 1993 koupilo anglické Poštovní muzeum, byly cenné exempláře z celého světa, včetně zemí bývalého východního bloku. Výtěžek z prodeje alba šel na nadaci Phoenix Mercury Fundation. Britská královská pošta pak vydala po zpěvákově smrti na jeho počest speciální sérii známek.
  3. Nejen muzikou byli členové kapely živi. Před rozjezdem Queen si Freddie Mercury přivydělával na londýnském letišti Heathrow jako bagážista. V létě 1969 spolu bubeníkem Rogerem Taylorem (1949) provozovali stánek na tržišti v Kensingtonu, ve kterém prodávali zpěvákovy umělecké výtvory. Kytarista Brian May (1947) pak před vydáním prvního alba Queen (1973) učil v Londýně matematiku. Práci si členové kapely podrželi i po vydání premiérového alba, neboť se jednalo o propadák.
  4. Kapela se může pyšnit značným akademickým zázemím. Freddie Mercury studoval grafický design na Ealing College of Art. Brian May má doktorát z astrofyziky, studoval na Královské univerzitě v Londýně. V roce 2007 byl jmenován děkanem na univerzitě v Liverpoolu. Basista John Deacon (1951) vlastní diplom elektroinženýra z londýnské Chelsea College. Hráč na bicí Roger Taylor studoval nejdřív stomatologii na London School of Medicine, nakonec ale získal bakalářský titul v oboru biologie.
  5. Po druhém, podstatně úspěšnějším albu Queen 2 (1974) vydala kapela hned následující rok jedno ze stěžejních alb rockové historie A Night At the Opera. Jeho součástí je Mercuryho skladba Bohemian Rhapsody, která se přes neobvyklou délku šesti minut stala jedničkou anglické hitparády. Podruhé ovládla hitparádu v roce 1991 po Mercuryho smrti. Zatímco klip ke skladbě natočil režisér Brian Gower za čtyři hodiny, nahrávání skladby trvalo tři týdny.
  6. V žebříčku hudebního magazínu Rolling Stone 500 nejlepších alb historie populární hudby se album A Night At the Opera umístilo na 231. místě. Skladba Bohemian Rhapsody drží 166. pozici.
  7. Freddie striktně odmítl návrh stomatologů, aby se zbavil předkusu. Zastával totiž názor, že právě tato drobná kosmetická vada má zásadní podíl na jeho nezaměnitelném hlasu.
  8. Podle už zmiňovaného magazínu Roling Stone je Freddie Mercury osmnáctým nejlepším zpěvákem historie. Brian May je ve stejném žebříčku mezi kytaristy devětatřicátý.
  9. V Česku se kapela Queen představila poprvé v dubnu 2005, když dva členy původní sestavy Briana Maye a Rogera Taylora doplnili další muzikanti, především vynikající zpěvák Paul Rodgers (Free, Bad Company). Jednalo se o první turné od roku 1986.