23. ledna 2019 17:52

Bohatým rockerům vládne sir Paul McCartney

Přestože drtivá většina rockerů neměla na začátku podnikání nic jiného než talent, dobré nápady a vizi nejbližší budoucnosti, dokázala si řada z nich vydělat velmi slušné peníze. Podívejte se na deset názorných příkladů.

Jedna miliarda dolarů

Kategorii dolarových miliardářů zatím zastupuje pouze Paul McCartney (1942), jehož „čistý“ majetek se i přes rozvod s Heather Mills, který vyšel slavného „brouka“ na 24,8 milionu liber, odhaduje na 1,2 miliardy dolarů. Převážná část jeho příjmů pochází z autorských práv, neboť Paul se s Johnem Lennonem, zavražděným v prosinci 1980, podílel na drtivé většině skladeb The Beatles. Vzhledem k celkovému prodeji 270 milionů certifikovaných singlů a alb, přičemž jen skladbu Yesterday převzalo přes 2000 různých interpretů, není miliarda dolarů zase až tak moc. Zvlášť vezmeme-li v potaz úspěšnou Paulovu kapelu Wings a řadu sólových počinů.

500–600 milionů dolarů

Ani půl miliardy dolarů není k zahození, aktuálně se v této kategorii pohybují dva hudebníci. Tím bohatším je se 600 miliony dolarů zpěvák skupiny U2 Paul David Hewson (1960), kterého zná nejen svět pop-music pod jménem Bono. Kromě příjmů z kapely vydělal Bono velký peníz v řádech stovek milionů dolarů na umném investování do akcií facebooku, když v roce 2009 koupil za 210 milionů dolarů podíl v této sociální síti. Stalo se tak v pravý čas, protože ještě v letech 2006–2007 dokázal prodělat nepovedenými investice přes 700 milionů dolarů.

Na 550 milionů dolarů se odhaduje majetek amerického skladatele, hudebníka, spisovatele a obchodníka Jimmyho Buffetta (1946). Ve srovnání s jmenovcem Warrenem je sice autor megahitu Margaritaville (1978) chudým příbuzným, ale to ho nejspíš moc netrápí. K penězům přišel v nemalé míře díky svým obchodním aktivitám, neboť je vlastníkem řetězce restaurací, kasin a nákupních center.

400–500 milionů dolarů

I tato kategorie je zastoupena jediným hudebníkem. Sir Elton Hercules John (1947) je sice v hrdém Albionu mezi hudebními boháči „až“ na třetím místě, na druhou stranu je zřejmě nejbohatším člověkem mezi těmi, jejichž hlavním pracovním nástrojem je piano. Za své výdělky vděčí držitel Oscara (Lví král), Zlatého glóbu a šesti cen Grammy výhradně muzice. Celkem prodal přes 250 milionů hudebních nosičů, skladba Candle in the Wind, kterou složil na počest za tragických okolností zesnulé britské princezny Diany, je se 37 miliony kopiemi nejprodávanějším singlem všech dob.

300–400 milionů dolarů

Aktuálně nejnabitější kategorii vévodí zpěvák The Rolling Stones Mick Jagger (1943) se 360 miliony dolarů. Frontman jedné z nejslavnějších kapel má s pěti ženami osm dětí, poslední potomek Devenoux kterého „stvořil“ Mick ve spolupráci s modelkou Melanií, přišel na svět v roce 2017. Každý dolar se tak hodí.

O deset milionů dolarů majetku méně mají shodně bývalý bubeník The Beatles Ringo Starr (1940) a americký zpěvák Bruce Springsteen (1949). Prvně jmenovaného nemusí bulvární tisk, protože když vyřešil své problémy s kokainem a alkoholem, žije spořádaným manželským životem. The Boss, jak bývá Springsteen nazýván, je pak velkým stoupencem Demokratické strany, za což se mu v roce 2016 dostalo z rukou Barracka Obamy prezidentské Medaile svobody. Kromě toho má ve sbírce trofejí Oscara za skladbu Streets of Philadelphia.

Kytarista The Rolling Stones Keith Richards (1943) je podle The Rolling Stone Magazine čtvrtým nejlepším kytaristou všech dob. Muž, který ve dvaašedesáti letech spadl ze stromu a údajně šňupal popel z urny vlastního otce, si přišel na čisté jmění 340 milionů dolarů. Kromě muziky mu k tomu dopomohla spolupráce se značkami Louis Vuitton a Gibson.

Přestože rodák z Johannesburgu Dave Matthews (1967) nepatří v Česku mezi zrovna notoricky známé umělce, svým skládáním, zpěvem a hrou na kytaru si dosud vydělal 300 milionů dolarů. Navíc má vzhledem k věku ze všech jmenovaných největší potenciál růstu, v posledních deseti letech prodala jeho kapela Dave Matthews Band přes 50 milionů alb.

To basák a zpěvák kapely Kiss Gene Simmons (1949) má asi to nejlepší za sebou, přesto mu dosud vydělaných 300 milionů dolarů garantuje solidní důchod. Přesto se nechal The Demon, vlastním jménem Chaim Witz, slyšet, že se stále považuje za bílého žraloka, a pokud jde o peníze, nebude mít nikdy dost.