27. května 2020 23:20

Banksy: Ten, kdo mění pravidla

Přestože je Anglie známa jako země konzervativních tradic, dodává v posledních desetiletích světu umělce jednoznačně preferující šokovou terapii. Po Damienu Hirstovi, který posázel stovky let starou lebku diamanty a vystavil hlavu krávy v kaluži krve obklopenou nedopalky a živými mouchami, převzal pomyslný štafetový kolík Banksy.

Zatímco je však je Hirstova identita všeobecně známa, o Banksym se tuší, že možná pochází, stejně jako určitě Hirst, z undergroundové scény anglického města Bristol. A streetartový umělec má specifický smysl pro humor, o čemž se mohli přesvědčit v říjnu 2018 účastníci aukce pořádané Sotheby’s. Jak tehdy informoval britský list Guardian, jejím hitem byl Banksyho známý obraz Dívka s balonem.

V hlavní roli skartovačka

Nový majitel vydražil výtvarné dílo za 1,04 milionu liber. Ještě než mohl dostatečně vstřebat radost z koupě a nejspíš i dobré investice, ukončil licitátor akci úderem kladívka. Záhy však k všeobecnému překvapení spustilo plátno s nasprejovanou malbou alarm. Současně sjelo pod rám a prošlo skartovačkou, čímž došlo k znehodnocení spodní části obrazu. Banksy poté zveřejnil na svém instagramu video šokovaných účastníků dražby doprovázené poznámkou: „Going, going, gone…“ neboli „Jede, jede, dojelo…“

Tím však celý příběh neskončil. Podle Financial Times byl nový majitel vývojem událostí pochopitelně zaskočen a začal vyjednávat se Sotheby’s o dalším postupu. Zmiňovaný deník Guardian přišel s tím, že i když se jednalo nejspíš o první dílo, které částečně zničilo samo sebe, nemusí se automaticky rovnat snížení hodnoty obrazu. Možná je tomu právě naopak!

Game Changer

Bylo by ovšem nespravedlivé spojovat extravagantního umělce pouze se snahou šokovat za každou cenu. Důkazem toho je umělcův vztah ke zdravotníkům, kteří v jeho rodné zemi stáli a stojí v první linii boje s koronavirem.

Na začátku května zveřejnil Banksy na svém instagramovém účtu nové dílo. Černobílá malba zobrazuje na zemi klečícího chlapce s košíkem plným hraček, ve kterém jsou dnes tradiční dětští hrdinové, jako Superman či Batman. Ti jsou však nahrazeni novým idolem, chlapec totiž drží v ruce panenku zdravotní sestry. Hračka má zdravotnickou uniformu s červeným křížem, část tváře zakrývá rouška. Po vzoru Supermana má zvednutou ruku. Podle BBC měl Banksy nemocnici v Southamptonu, které obraz věnoval, vzkázat: „Děkuji za všechno, co děláte. Doufám, že malba, přestože je černobílá, místo rozjasní.“

Obraz s rozměrem metr čtvereční pojmenovaný Ten, co mění pravidla, zůstane v nemocnici do podzimu. Poté bude následovat dražba, přičemž zisk poputuje na konto britské Národní zdravotní služby (NHS). Lze předpokládat, že v tomto případě se akce obejde bez skartovačky. I když u Banksyho člověk nikdy neví.

(Článek Svět podle Banksyho čtěte v červnovém čísle Playboye)