17. července 2018 15:52

Appetite for Destruction – Locked N’Loaded: Kdo umí, prostě umí

Před 31 lety vydala kapela tehdy plná zlých hochů jménem Guns N’Roses album Appetite for Destruction, které se záhy zapsalo do historie rockové muziky. Letos na konci června spatřila světlo světa nová remasterovaná verze, doplněná o nové skladby a další materiál. A opět platí, že který rocker koupí, a nemusí se jednat výhradně o fanoušky Guns N’Roses, určitě neprohloupí.

Musím přiznat, že když vyšlo v roce 1987 album Appetite for Destruction, pouštěl jsem si donekonečna projekt svého oblíbence Davida Coverdala Whitesnake 87. Debutové album nové americké kapely muselo počkat. Nicméně hned po prvním poslechu jsem měl jasno, čím to, že Axl Rose, Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan a Steve Adler dosáhli v rámci svého debutu ohromujícího prodeje 30 milionů kusů.

Válečná sekera zakopána

Přestože v to už snad nikdo, vyjma nejpravověrnějších fanoušků kapely, nevěřil, dali se Guns N’Roses dohromady. Pokaždé se mi v této souvislosti vybaví rok 2012, kdy Axl Rose zatoužil obnovit fungování kapely u příležitosti jejího uvedení do Rokenrolové síně slávy. Jeho přání nebylo vyslyšeno, i když jen jednorázový comeback měl vetovat kytarista Slash. A tak nakonec Axl akci bojkotoval, když na své koncerty dokonce zakázal vstup fanouškům oděným do Slashova trička.

Naštěstí se po pěti letech ukázalo, že byly hrany obroušeny a válečná sekera zakopána. Loni absolvovali Guns N’Roses turné Not in This Lifetime Tour, nejúspěšnější komerční aktivitu svého druhu. Nato se muzikanti rozhodli pro další počin v podobě alba Appetite for Destruction – Locked N’Loaded. Vyšlo na konci června, v maximální podobě obsahuje sedm vinylů, čtyři CD a jeden Blu-ray disk. Celkem 73 skladeb, přičemž ve 49 případech se jedná o songy dosud nevydané. K tomu kniha o 96 stranách obsahující nezveřejněné fotografie Axla Rosa, tucet litografií, trsátka. Vedle toho existují i cenově přístupnější verze – 2 CD plus stejný počet LP, případně 4CD + 1 Blu-ray super deluxe edition.

Elvis, Aerosmith, Rolling Stones…

Vedle klasiky přináší album několik povedených překvapení. V první řadě doporučuji velmi zajímavě pojaté coververze skladeb Heartbreak Hotel, Mama Kin a Jumpin’ Jack Flash, přičemž Elvis Presley, Aerosmith i Rolling Stones nemají sebemenší důvod k nespokojenosti. Fanouškům, řečeno mluvou Radia Beat, „pobytu v kotli bez lupenů“ vřele doporučuji live verze skladeb Move to The City, Shadow of Your Love a It’s So Easy. Oko nejen fanynky pak určitě nezůstane suché při hitu November Rain z roku 1986, který je ke slyšení jak v piano, tak v akustické verzi.

THE BEST of GUNS N’ROSES | www.thetoptens.com

  1. Sweet Child O’Mine >> Appetite for Destruction, 1987 Skvělé sólo Slashe, dobrý nápad, chytlavá melodie…
  2. November Rain >> Use Your Illusion, 1991 Axl umí i na klavír, tři povedená sóla. Devět minut, které nenudí…
  3. Welcome to the Jungle >> Appetite for Destruction, 1987 Neskutečný tah na bránu…
  4. Paradise City >> Appetite for Destruction, 1987 Skalní fanoušci kapely se občas přou, zdali by čtyřka neměla nahradit jedničku…
  5. Estranged >> Use Your Illusion, 1991 Fakt dost dobrý…
  6. Knockin’on Heaven’s Door >> Use Your Illusion, 1991 Hodně povedený cover držitele Nobelovy ceny za literaturu Boba Dylana…
  7. Civil War >> Use Your Illusion, 1991 Když není co dodat…
  8. Don’t Cry >> Use Your Illusion, 1991 V jednoduchosti bývá velká síla…
  9. You Could Be Mine >> Use Your Illusion, 1991 Jen houšť a větší kapky…
  10. Patience >> G N’R Lies, 1988 Slash nemá problém se španělkou, Axl hezky píská…
Sdílejte článek
Štítky hudební skupina Elvis Presley muzika Bob Dylan Rock The Rolling Stones Aerosmith Axl Rose Appetite for Destruction Izzy Stradlin Duff McKagan Steve Adler (politician)