28. července 2021 18:17

Angelina v tom není sama!

Řeč je o akčních hrdinkách, za jejichž zrodem stál režisér Ridley Scott a herečka Sigourney Weaver. Ridley se totiž rozhodl jít v roce 1979 proti proudu a Sigourney obsadil do hlavní role ve svém dnes už kultovním sci-fi hororu Vetřelec. Původně se přitom jednalo o mužskou roli, režisér však rozhodl jinak a dobře udělal.

Osmdesátá léta se pak nesla ve znamení povedených akčních snímků. Za všechny jmenujme Ramba (1982), Smrtonosnou zbraň (1987) a Smrtonosnou past (1998), ve kterých se rolí hlavních hrdinů s úspěchem chopili Sylvester Stallone, Mel Gibson, Danny Glover a Bruce Willis. V roce 1984 šel do kin první Terminátor, ve kterém se vedle Arnolda Schwarzeneggera dostalo akčního prostoru Lindě Hamilton v roli Sarah Connor, která má přivést na svět spasitele lidstva a svého úkolu není ochotna se za žádnou cenu vzdát. Coby akční hrdinka vydržela Linda neskutečných pětatřicet let, v roce 2019 si zahrála ve snímku Terminátor: Temný osud. Mimochodem, zatímco Arnold zkasíroval za roli v pokračování Terminátora 2: Den zúčtování (1991) patnáct milionů dolarů, Linda Hamilton se musela smířit s milionem.

Brutální Nikita a G. I. Jane

Filmové devadesátky poskytly akčním hrdinkám mnohem víc prostoru. Hned v roce 1990 představil francouzský režisér Luc Besson ve filmu Brutální Nikita vražedkyni policisty odsouzenou k trestu smrti. Feťačka přežije na základě vládního rozhodnutí vlastní popravu a začne splácet dluh společnosti jako nájemná vražedkyně ve státních službách. Anne Parillaud je v roli polepšené Nikity skvělá, stejně tak se s postavou popasovala v remake Zabiják: Místo, odkud není návratu, o tři roky později Bridget Fonda. A aby toho nebylo málo, na základě filmu vznikl stejnojmenný kanadský seriál, ve kterém se role zabijačky s půvabnou tváří zhostila Peta Wilson.

V roce 1997 pak Ridley Scott přišel s novým prototypem akční hrdinky. Profesionální vojanda Demi Moore se stala objektem politických her a experimentů v podobě výcviku u speciálních jednotek US Navy’s Sea. Zatímco nemálo mužů brutální výcvik nedávalo, Demi si oholila hlavu a zvládla i závěrečný výslech, během kterého ji tloukl Viggo Mortensen. Nejen že nic neprozradila, ale přes krvácející ústa vzkázala trýzniteli, aby jí vykouřil péro.

Zrodila se akční hvězda

Začátek nového tisíciletí přinesl prostřednictvím snímků Charlieho andílci (2000), Resident Evil (2002), Catwoman (2004), Aeon Flux (2005) další posun v pojetí akční hrdinky. Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu, Mila Jovovich, Halle Berry a Charlize Theron totiž spojily akci s patřičným sex-appealem. Kromě toho se časy změnily, proto posledně jmenovaná herečka, jinak také držitelka Oscara za film Monstrum, dostala za roli top lovkyně lidí v dobrodružném sci-fi thrilleru Aeon Flux honorář deset milionů dolarů.

Pak ovšem přišel nezadržitelný nástup Angeliny Jolie. Svou dráhu hvězdy akčních filmů odstartovala snímkem Lara Croft (2001). Následovaly příběhy Mr. and Mrs. Smith (2005), kdy během natáčení sbalila Brada Pitta, Wanted (2008) a Salt (2010). Pravda, výše uvedená filmová díla měla k Oscarem oceněnému Narušení (2000) hodně daleko, svět měl však první plnohodnotnou akční ženskou hvězdu, která mohla zdatně konkurovat žánrovým ikonám jako Sylvester Stallone a Bruce Willis.

Dámy, jen houšť...

Druhé desetiletí nového milénia sice nepřineslo koncert jedné akční hrdinky, jako tomu bylo v případě Angeliny Jolie, zástupkyně něžnější části lidstva se však neztratily. V Avengers (2012) bojovala v roli Black Widow neboli Nataši Romanovové Scarlett Johansson. Strážci Galaxie (2014) měli ve svých řadách Gamoru v podání Zoe Saldana. A v thrilleru Rychle a zběsile (2001) se v roli odvážné přítelkyně Doma rozhodně neztratila Letty Ortiz, jinak Michelle Rodriguez.

Vedle toho se točily filmy, ve kterých jsou ženy hlavními hybatelkami děje. Za všechny uveďme The Hunger Games (2012, Jennifer Lawrence), Divergence (2014, Shailene Woodley), Lucy (2014, Scarlett Johansson), Atomic Blonde: Bez lítosti (2017, Charlize Theron).

Samostatnou kapitolou je pak Wonder Woman neboli neporazitelná princezna Amazonek Diana, která bojovala proti zlu v poslední pětiletce hned dvakrát. V obou případech – Wonder Woman (2017) a Wonder Woman 1984 (2020) – obsadila režisérka Patty Jenkins do hlavní role Gal Gadot. Mimochodem, druhý z filmů vydělal první týden po premiéře 100 milionů dolarů. Takže, milé dámy, jen houšť.

(Článek o akční hrdince Laře Croft, jejíž prsa ovlivnila popkulturu, čtěte v srpnovém Playboyi)