22. srpna 2018 20:10

Al Capone třikrát v hlavní roli

Přestože se Al Capone (1899–1947), mnohými považovaný za největšího mafiána všech dob, odebral na věčnost před více než sedmi desítkami let, jeho odkaz nadále přitahuje filmaře. Důkazem je chystaný a mediálně hojně sledovaný snímek Fonzo v hlavní roli s Tomem Hardym, který má být uveden do kin příští rok. Bude pojednávat o životě Al Capona po propuštění z vězení. Pokud toužíte po předkrmu v podobě mafiána v plné síle, Playboy.cz doporučuje.

  1. Untouchables (Neúplatní – Paramount 1987, režie Brian de Palma) Ačkoli si ve filmu zahrály takové hvězdy, jako Kevin Costner, Andy García, ale především Sean Connery, který získal za roli irského policajta Oscara, jednoznačně dominoval Robert de Niro vlastně ve vedlejší roli Al Capona. Pravda, nakonec sice boj se zákonem prohrál, přesto se Robert de Niro předvedl jako dokonalý představitel zla. Zejména scéna, ve které rozbije baseballovou pálkou hlavu jednomu z mafiánských podřízených, nemá opravdu chybu.
  2. Al Capone (Allied Artists 1959, režie Richard Wilson) Píše se rok 1919 a mladý Al Capone (Rod Steiger) přichází do Chicaga vyučit se mafiánskému řemeslu, přičemž role učitele je svěřena zkušenému bossovi Johnnymu Torriovi. 17. ledna 1920 začala v USA prohibice, ve hře jsou moc a obrovské peníze. Nelegální výroba alkoholu a jeho distribuce, prostituce, vydírání, vraždy, drogy. Prostředí, ve kterém se mimořádně učenlivý Al Capone cítí jako ryba ve vodě. Rod Steiger je tradičně hodně přesvědčivý. Vzhledem k dokumentárnímu pojetí budou ovšem vyznavači akčních scén zklamáni.
  3. Masakr na svatého Valentýna (20th Century Fox 1967, režie Roger Corman) Al Capone (Jason Robards) ovládá nelegální byznys s alkoholem v celém Chicagu. Krev mu pije pouze irsko-německá konkurence v čele s Bugsem Moranem. Když je v roce 1929 po zradě zavražděn Caponeho obchodní partner a spojenec, je nařízena odveta. Práskač končí s proříznutým hrdlem, to nejlepší má ale teprve přijít. V den svatého Valentýna se totiž schází Moranova parta v garážích, záhy přijíždějí Caponeho mafiáni převlečeni za policisty. Konkurence je postavena ke zdi a postřílena. Bugsy Moran přežije náhodou, protože na schůzku dorazil se zpožděním a když viděl policisty, vzal dráhu. Po čase svolal tiskovku, ve které se snažil přesvědčit o legálnosti svého byznysu. S postřílenými mafiány nemá nic společného a záhy odchází z Chicaga. Město patří jen Al Caponemu. Ve filmu se jako gangster Nino představil Jack Nicholson.