18. listopadu 2019 20:04

Akční hrdinové nestárnou

Přestože to nejakčnější přišlo až v samotném závěru desetiletí, kdy padla Berlínská zeď, a po víc než čtyřech desetiletích se zhroutil východní blok, točily se i v osmdesátých letech kvalitní filmy. Stačí se podívat na „přeživší“ akční hrdiny, kteří mají co říct, a to hodně nahlas, i dnes.

  • Arnold Schwarzenegger (1947), který v osmdesátých letech exceloval v thrillerech Terminátor (1984) a Komando (1985), se na konci října představil v dalším pokračování Terminátora. A vedl si opět skvěle.
  • Důchodu si neužívá další akční hrdina Sylvester Stallone (1946). Americký veterán John Rambo, zrozen v roce 1982, přežil až do letošního roku. Tentokrát nešlo o první, ale o poslední krev. Pravda, autor knižní předlohy spisovatel David Morell se nechal v rozhovoru pro Newsweek slyšet, že to nejlepší, co může o posledním Rambovi říct, je, že první dvě minuty vypadaly slibně. Přesto si Rambo: Last Blood určitě své fanoušky najde.
  • Zpátky se nedrží i ve srovnání s hvězdami „osmdesátek“ mladíček Bruce Willis (1955), který dobyl coby drsný policajt John McClane srdce všech vyznavačů akčního žánru už v roce 1988. Po jedenatřiceti letech je letos zpátky v krimi thrilleru 10 Minutes Gone.
  • Robert De Niro (1943) natočil v roce 1980 nejlepší boxerský film všech dob Zuřící býk. Držitel Oscara se do hereckého důchodu rozhodně nechystá, letos má ve hře hned tři filmy – Joker, Irčan a War with Grandpa.
  • Poprvé se Harrison Ford (1942) představil v roli akčního archeologa Indiana Jonese v roce 1981. Mezitím následovaly další tři díly. Jak oznámilo Studio Disney, na začátek července 2021 je plánován už pátý film. To, že hlavnímu hrdinovi bude v té době 78 let, nikdo neřeší.

(Hitparáda nejlepších thrillerů 80. let vychází v prosincovém čísle Playboye)