20. listopadu 2020 17:52

7x Steve McQueen

Na začátku listopadu uplynulo čtyřicet let od smrti vynikajícího herce a málomluvného hrdiny Steva McQueena (1930–1980). Potomek pilota-kaskadéra, člen pouličního gangu, chovanec pasťáku, příslušník námořní pěchoty, dyslektik nedoslýchavý na jedno ucho a úspěšný automobilový závodník, točil filmy, které mají stále co říct.

  1. Motýlek 1973 Henri Charrière, který svůj příběh popsal ve stejnojmenné knize, dostal za vraždu pařížského pasáka doživotí a zbytek života má strávit na Ďábelských ostrovech ve Francouzské Guyaně. Tedy v místě, ze kterého není úniku. Motýlek ale rád přijímá výzvy. Když to nevyjde poprvé, zkusí to podruhé, potřetí s vědomím toho, že trpělivost a vytrvalost nakonec přinesou růže. Vedle Steva McQueena exceluje v roli Degy, padělatele peněz, Dustin Hoffman.
  2. Bullittův případ 1968 Poručík Frank Bullitt je v San Francisku zodpovědný za ochranu mafiána, který ukradl své organizaci dva miliony dolarů, a výměnou za ochranu hodlá k velké radosti vlivného politika vypovídat. K soudu se však nedostane, neboť kdosi prozradí místo úkrytu. Frank ale smrt korunního svědka zatají, propašuje jeho mrtvolu z nemocnice a vyšetřuje případ po vlastní linii. Součástí filmu je slavná automobilová honička, během které si Steve McQueen osedlal Ford Mustang upravený na míru. Podle některých tvrzení byl herec při honičce doslova nalepen na okénko, aby tak předem vyloučil veškeré spekulace o účasti kaskadéra. Natáčelo se v reálu, škoda jen, že úřady nepovolily honičku na mostě Golden Gate.
  3. Velký útěk 1963 Spojenečtí zajatci mohou strávit zbytek války v relativním poklidu zajateckého tábora. Nebo zkusit útěk tunelem. Pochopitelně volí variantu číslo dvě. Nakonec to sice až na malé výjimky nedopadne, ale tak už to ve válce chodí. Honička, během které se americký letec, kapitán Virgil Hilts neboli King of Cool snaží ujet svým pronásledovatelům na motorce do Švýcarska, nemá chybu, přitom akce v původním scénáři chyběla. Vedle Steva McQueena exceluje ve vynikajícím snímku, který byl natočen podle skutečného příběhu, jeho parťák ze Sedmi statečných, Charles Bronson.
  4. Sedm statečných 1960 Podle mého názoru nejlepší western všech dob. Nájemný střelec Vin (Steve McQueen) zvažuje, jestli nevezme místo prodavače v obchodě. Pak je však potřeba dopravit rakev s mrtvým indiánem na hřbitov, což je v rozporu s vizí místních ostrých hochů, takže Chris (Yul Brynner) potřebuje parťáka. Akci sleduje parta mexických farmářů, jejichž vesnici terorizují bandité vedení Calverou, a přijeli proto do města nakoupit zbraně. A pak už to jede!
  5. Skleněné peklo 1974 Film o tom, jak to dopadne, když se někdo v honbě za ziskem vykašle při stavbě budovy o 135 patrech na bezpečnostní opatření. Z původně bezpečné budovy se tak stane v den slavnostního uvedení do provozu hořící past, ze které není úniku. Vše je na hasičích, kterým velí Michael O’Hallorhan. Během natáčení došlo ke skutečnému požáru, který Steve McQueen pomohl zlikvidovat.
  6. Le Mans 1971 Vedle stříbrného plátna exceloval Steve McQueen rovněž jako závodní jezdec, na dvanáctihodinovce v Sebringu dojel se zlomenou nohou spolu s Peterem Revsonem druhý. Kvůli filmu založil coby vlastník vítězného Porsche 908 z roku 1967 produkční společnost Solar Production. V roce 1970 se chystal s vozem Porsche 917 na Le Mans, druhým členem posádky byl úřadující mistr světa F1 Jackie Stewart (!), banka financující snímek však byla proti. Během natáčení přišel britský pilot David Piper o nohu, pětinásobný vítěz nejslavnější čtyřiadvacetihodinovky Derek Bell utrpěl popáleniny v obličeji. Jak se pak nechal pilot slyšet, bylo natáčení těžší než závod. Steve McQueen, který natáčel své scény několik měsíců po závodě, hovořil v souvislosti s Le Mans o svém nejtěžším filmu, jehož prostřednictvím si ale splnil sen.
  7. Útěk 1972 Bankovního lupiče Doka McCoye to ve vězení nebaví, jeho půvabná žena mu na základě tělesné protislužby poskytnuté místnímu bossovi Benyonovi zařídí propuštění z vězení. Dluh musí Doc doplatit vyloupením jeho banky, cílem je zakrýt finanční machinace Benyonova bratra. Jak tomu bývá v takových případech zvykem, po akci následuje ze strany zadavatele podraz. Boss a jeho lidé však záhy poznají, že šlápli hodně vedle. Filmovou manželku Ali MacGraw pojal Steve McQueen po natáčení za choť.

(Článek: Steve McQueen jako ikona hudebního nebe je součástí prosincového čísla Playboye)