24. září 2019 20:10

7x Janis Joplin

Podle magazínu Rolling Stone obsadila zpěvačka s ďáblem a bohužel i heroinem v těle v kategorii nejlepší zpěváci všech dob 37. místo. V případě sebemenších pochybností o relevantnosti umístění doporučuji poslech alespoň sedmi vybraných skladeb.

  1. Me and Bobby McGee Song Krise Kristoffersona nahrál jako první Roger Miller, na U. S. Country Chart obsadil nejvýše 12. místo. Megahitem se stal v podání Janis Joplin, která skladbu nahrála několik dnů před smrtí, vyšla na albu Pearl Session (1971). Singl ovládl hitparádu Billboard Hot 100, v případě mrtvého interpreta se tak stalo podruhé v historii. Janis Joplin tak bezpochyby proti své vůli navázala na Otise Reddinga a jeho skladbu (Sittin’on) the Dock of the Bay.
  2. Summertime Důkaz velikosti zpěvačky, která se dokázala vypořádat i s klasikou v podobě jedné z nejslavnějších skladeb George Gershwina. Skladatel složil píseň v roce 1934 pro operu Porgy a Bess. Nic proti originálu, při verzi z roku 1969 mi ovšem běhá mráz po zádech.
  3. Down on Me Song, který naznačil, jak to dopadne, když se zpěvačka rozjede. Vyšel v roce 1967 a byl součástí debutového alba kapely Big Brother and The Holding Company. Svižnější verze byla zařazena na album In Concert vydaném po zpěvaččině smrti a na Janis Joplin’s Greatest Hits.
  4. Cry Baby Další song z posmrtného alba Pearl Session (1971), existuje i živá nahrávka z koncertu v Torontu. Kritiky psaly o tom, že Janis Joplin pojala skladbu z roku 1963 jako „psychedelické blues s hlubokou duší“.
  5. Move Over! Skladba z kompilačního alba z roku 2012. Album obsahuje do té doby nevydané skladby Big Brother and Holding Company, Kozmic Blues Band a Full Tilt Boogie Band, ve kterých Janis Joplin působila.
  6. Ball and Chain Velký hit původně nazpívala Big Mama Thornton, v jejím podání však nebyla skladba nikdy nahrána. Podle kytaristy kapely Big Brother and Holding Company Jamese Gurleyho uslyšela Janis písničku poprvé v sanfranciském baru a rozhodla se ji předělat do bluesovější podoby. Na festivalu v Monterey se nová verze setkala s nadšeným přijetím a byla zařazena na stěžejní album Cheap Thrills z roku 1968.
  7. Piece of My Heart Skladbu původně nahrála v roce 1967 Erma Franklin. Dočkala se řady coververzí – Dusty Springfield (1968), Bryan Ferry (1973), Sammy Hagar (1982). Nejlépe se ovšem podle magazínu Rolling Stone vypořádala s „kusem vlastního srdce“ Janis Joplin, mezi 500 nejlepšími songy historie patří Piece of My Heart 353. místo.

(Profil Janis Joplin čtěte v říjnovém čísle Playboye)