27. června 2019 17:10

7x Ed Sheeran

„Bílé rty, bledý obličej. Vdechující sněhové vločky. Spálené plíce, kyselá chuť,“ zpívá anglický zpěvák a kytarista ve svém největším hitu The A Team… Song bude nejspíš 8. července součástí Edova koncertu v Letňanech, nabízíme proto krátkou vizitku.

  1. Osmadvacetiletý hudebník přišel na svět 17. února 1991. Slaví narozeniny ve stejný den jako o deset let starší dědička rodinného impéria Paris Hilton.
  2. Narodil se ve městě Halifax (Yorkshire), dětství prožil ve Framlinghamu (Suffolk). Od útlého mládí hraje na kytaru, kterou dostal darem od svého strýce.
  3. V roce 2008 se sedmnáctiletý mladík přestěhoval kvůli budování hudební kariéry do Londýna, hned v následujícím roce odehrál 312 koncertů.
  4. Jeho singl The A Team o prostitutce na cracku, který vyšel v červnu 2011 a byl součástí stejnojmenné debutového alba, dosáhl na třetí místo UK Singles Chart. Kromě toho ovládl hitparády v Austrálii, Německu, Irsku, Izraeli, Japonsku, Novém Zélandu a Nizozemsku. Song hudebník složil po návštěvě příbytku pro bezdomovce.
  5. Na olympiádě v Londýně zahrál a zazpíval u příležitosti závěrečného ceremoniálu ve společnosti Nicka Masona (Pink Floyd), Mika Rutheforda (Genesis) a Richarda Jonese (The Feeling) skladbu Pink Floyd Wish You Were Here.
  6. Za největší hity držitele Řádu Britského impéria a Grammy za nejlepší popový sólový výkon (2018) jsou považovány skladby The A Team, Give Me Love, Thinking Out Loud, Lego House, Photograph a I See Fire.
  7. Ed Sheeran má kočku jménem Bellini.

(Článek Ed Sheeran: Zpěvák non plus ultra, vychází v červencovém čísle Playboye)