19. listopadu 2019 21:24

7x Bruno Mars

Pokud až do vydání prosincového Playboye nepatřil Bruno Mars do kategorie známých oblíbenců, ale článek Jaromíra Tůmy vás patřičně navnadil, doporučujeme poslech i zhlédnutí následných sedmi songů.

  1. Uptown Funk Pod skladbou je podepsán producent Mark Ronson, který, jak se ukázalo, správně usoudil, že hlas Bruna Marse představuje v tomto případě nejlepší volbu. Písnička vyšla na albu Uptown Special (2015), byla nominována a získala spoustu cen. Nejspíš důležitější byl ale průnik mezi deset nejhranějších skladeb všech dob na YouTube. Devět dnů po vydání měl Uptown Funk na kontě 3 711 390 683 zhlédnutí.
  2. Grenade Hit z debutového alba Doo-Wops and Hooligans z roku 2010. Singl ovládl hitparády v Austrálii, Irsku, Kanadě, na Novém Zélandu a v Anglii. A rovněž hitparádu Billboard Hot 100. Jen v Americe osm platinových alb. Jak Bruno Mars přiznal, je skladba o dívce, která neopětovala jeho lásku. Platí tak, že každé zlo je k něčemu dobré, dotyčná si možná rvala při poslechu vlasy.
  3. It Will Rain Pátý singl Bruna Marse vyšel na oficiálním soundtracku filmu The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1. v září 2011. Magazín Rolling Stone ocenil skladbu třemi body z pěti možných s tím, že It Will Rain „lehce“ připomíná Wild Horses. Dále magazín správně odhadl, že se song stane hitem. Bruno Mars si zahrál i v něhou a vášní nabitém klipu.
  4. Just the Way You Are Singl z debutového alba Doo-Woops and Hooligans (2010). Následovala nominace na Grammy 2011. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici 4music Bruno Mars prozradil, že nad konečným vyzněním dumal a pracoval několik měsíců, přičemž nechtěl řešit složitá témata, ale vyprávět příběh. Dále se zpěvák vyznal ze svého obdivu ke skladbám You Are So Beautiful a Wonderful Tonight z repertoáru Joea Cockera a Erika Claptona.
  5. Locked Out of Heaven Skladba ze zpěvákova druhého alba Unorthodox Jukebox (2012). Číslo jedna na Billboard Hot 100, dvojka na UK Singles Chart. Bruno Mars představil Locked Out of Heaven poprvé v průběhu televizní show Saturday Night Live. Záhy se dostavily pozitivní reakce, někteří kritici přirovnali tvorbu Bruna Marse k The Police, vzpomněli přitom na Roxanne a Message In a Bottle.
  6. Talking to the Moon V Brunově případě bych očekával spíš hovory na Marsu, ale ani Měsíc není k zahození. Song vyšel na Doo-Wops and Hooligans v dubnu 2010. Vydavatelství vsadilo na originální strategii, singl nasadilo v Brazílii, kde se stal ústřední melodií telenovely Irrational Heart. Hezký cajdák se vším všudy.
  7. When I Was Your Man Třetí singl z alba Unorthodox Jukebox (2012) opět ovládl Billboard Hot 100. Interpret si vystačil pouze se svým hlasem a fortepianem, což se předtím povedlo pouze Adele – Someone Like You. S pěti singly se na pozici No. 1 Bruno Mars v té době zařadil po interpretech kalibru Prince či Lionela Richieho. Lépe si vedli pouze Michael Jackson (13), Stevie Wonder (10), Elton John, Paul McCartney, Usher (9), George Michael (8), Phill Collins (7) a Elvis Presley (6).

(Text o prvním zpěvákovi, kterého si pustí na rudé planetě, čtěte v prosincovém Playboyi)