9. srpna 2018 15:29

6x v hlavní roli zbraň

Jak kdysi řekl mafián Al Capone: „S úsměvem můžete dojít daleko. Ještě dál můžete dojít s úsměvem a zbraní.“ A filmaři to moc dobře vědí.

  1. Al Pacino (Kmotr I, 1972) Konkurenční klan rozhodne nejdřív neúspěšně zavraždit dona Corleona a poté úplatný kapitán McCluskey rozbije Michaelu Corleonemu na veřejnosti obličej. Proto je třeba objednavatele vraždy Solloza i policajta zabít. Akce se chopí do té doby spořádaný občan Michael Corleone. Na toaletě italské restaurace, ve které s oběma zločinci jedná, je ukryt revolver. Zatímco Sollozo dostane zblízka ránu do hlavy, překvapený McCluskey pojídající telecí inkasuje kulku do krku. Opravná položka jde do hlavy.
  2. Harvey Keitel (Gauneři, 1991) V režijním debutu Quentina Tarantina se lupiči, kteří se znají pouze pod barevnými přezdívkami, sejdou ve skladu a snaží se přijít na to, kdo z nich upozornil policii na chystanou krádež diamantů. Po chvíli přijíždí i organizátoři akce, podle kterých je práskačem postřelený pan Oranžový (Tim Roth). Pan Bílý (Harvey Keitel) s tím nesouhlasí a vyprovokuje přestřelku. Během několika vteřin se všichni až na pana Růžového (Steve Buscemi), prchajícího s diamanty, navzájem postřílí. Pan Oranžový nakonec ve smrtelné křeči vysvětluje panu Bílému, že šéfové se ve svém odhadu nemýlili. Pan Bílý reaguje sebráním posledního zbytku sil a ustřelí panu Oranžovému hlavu.
  3. Clint Eastwood (Nesmiřitelní, 1992) Munny, nájemný vrah na odpočinku, jede pomstít zákazníkem znetvořenou prostitutku. Na pomoc si bere bývalého kolegu z branže Logana (Morgan Freeman). Městu však vládne despotický šerif Daggett (Gene Hackman), který zbičuje Logana k smrti. Oscarový western vrcholí přestřelkou v hospodě, během které Munny postřílí všechny odporu schopné muže. Pak procedí cosi ve smyslu, že si příště mají odpustit znetvořování děvek, naloží mrtvolu kamaráda a jede domů.
  4. Al Pacino (Zjizvená tvář, 1983) Kubánský emigrant Tony Montana se postupně vypracuje na šéfa kokainové mafie v Miami. A nemá to snadné. V závěru brání své rozpadající se impérium pomocí kýblu kokainu a samopalu s granátometem. S padesátinásobnou přesilou bojuje do poslední kapky krve.
  5. Al Pacino, Robert De Niro (Heat, 1995) Na jedné straně razantní policajt Vincent Hanna (Al Pacino), na straně druhé lupič Neil McCauley (De Niro). Oba mistři svého oboru si ve druhé polovině filmu dají schůzku v nočním bistru, během brilantního dialogu přemlouvá policajt lupiče, aby si vybral jiný zdroj obživy. Lupič namítá, že starého psa nelze naučit novým kouskům. V závěru se po vyzrazené loupeži chystá Neil uniknout spolu s milenkou připraveným letadlem. Po cestě k letounu ještě musí zlikvidovat práskače a ztrácí tak drahocenný čas. Na letišti čeká Vincent. A jelikož se Neil nemíní vzdát, začíná přestřelka. Sympatický lupič tahá za kratší konec.
  6. Jean-Paul Belmondo (Profesionál, 1981) Agent francouzské tajné služby Josselin „Josse“ Beaumont má zabít diktátora nejmenované africké země. Pak si to politici rozmyslí a agenta obětují. Po mučení, několika letech vězení prchá Josse do Paříže. Čas návratu nemohl naplánovat lépe. Na oficiální přátelskou návštěvu Francie právě přilétá diktátor, kterého měl svého času zastřelit. Agent se rozhodne k nelibosti politiků původní misi dokončit. Na konci filmu je krutovládce Njala zastřelen a Josse kráčí sledován okolím, včetně bedlivého oka odstřelovače, k bráně zámku. Na konci dostává kulku do zad. To vše za doprovodu dokonalé hudby Ennia Morriconeho.