18. května 2021 17:02

6x povinná podívaná nejen pro agenty NÚKIB

V posledních letech patří mezi často užívané termíny hacker, kyberprostor, kyberútok, kybernetická bezpečnost. Minulý týden došlo například na americkou společnost Colonial Pipeline, která je v USA největším provozovatelem potrubní sítě na přepravu ropných produktů, a po útoku hackerů musela přerušit činnost.

Jak ukazuje šest top snímků pojednávajících o virtuálním světě, měli filmaři v tomto ohledu jasno před třiceti lety. Nejen agenti Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) tak mají o inspiraci postaráno.

  1. Slídilové 1992 Martin Bishop (Robert Redford) má na povel partu expertů, kteří hledají za nemalý peníz díry v bezpečnostních systémech. Pak se však do hry vloží Úřad pro národní bezpečnost toužící po černé skříňce jistého geniálního matematika rovnající se dekodéru, s jehož pomocí je možné eliminovat jakýkoli bezpečnostní systém. Problém nastává v okamžiku, kdy experti na kybernetickou bezpečnost zjistí, že skutečným zadavatelem je mafie a vynálezce systému je mrtvý. A Martin Bishop ví, že zadavatele ví, že jeho minulost není ani zdaleka bezúhonná.
  2. Síť 1995 Pro hlavní hrdinku Angelu Bennett (Sandra Bullock) je počítač středem života, což ovšem neznamená, že by se nemohla nechat v Mexiku sbalit na první pohled sympatickým mladým mužem. Brzy se však přesvědčí o tom, že cílem Jacka nejsou ani tak milostné hrátky, jako snaha vymazat příliš zvídavou Angelu ze světa. Hrdinka pochopitelně nehodlá prodat kůži zadarmo, je ale na všechno takřka sama, neboť spřízněné duše jedna po druhé umírají. Film by mohl být o něco kratší, ale jinak dobrý.
  3. The Matrix 1999 Není nadto mít šťastnou rodinu, super kamarády, skvělou práci. Pak však přijde jedné noci problém, neboť Thomasi Andersonovi (Keanu Reeves) byl napojen mozek do obřího počítače budoucnosti Matrix a nic už nikdy nebude jako dřív. Vzhledem k událostem posledních dvou let by se chtělo říct, že se sestry Lilly a Lana Wachowski projevily jako geniální prognostici. Dá-li covid-19, epidemiologové a politici, dostane se letos do kin The Matrix 4.
  4. Smrtonosná past 4.0 2007 Bezmála dvacet let po premiéře a dalších dvou dílech se John McLane (Bruce Willis) tentokrát představil v roli spasitele celé země. V tomto případě totiž na rozdíl od předchozích dílů nejde v první řadě o peníze, kyberterorista touží rovnou zničit celou americkou infrastrukturu a uvrhnout zemi do chaosu. Nakonec to samozřejmě dobře dopadne.
  5. Who am I – žádný systém není bezpečný 2014 V americké konkurenci se prosadil i německý snímek o tom, jak se z původního zoufalce stane nejhledanější hacker světa. Hlavní hrdina Benjamin (Tom Schilling) je bezvýznamný hacker, jehož život se změní o 180 stupňů poté, co se stane členem podvratné hackerské skupiny Clay. Benjamin stoupne rázem sebevědomí, randí s dívkou snů. Bohužel, policie nemá pro jeho činnost pochopení. Recenze hovoří právem o snímku, který ocení i věci znalí.
  6. Snowden 2016 Film podle skutečného příběhu natočil umělecky mimořádně zdatný, avšak politicky až nekriticky doleva orientovaný oscarový režisér Oliver Stone. Ať tak či onak, story Edwarda Snowdena (Joseph Gordon-Lewitt), bývalého zaměstnance CIA, který se rozhodl osvětlit světové veřejnosti, jak je to v USA s odposlechy veškeré komunikace, není vůbec špatná. Bývalý bezpečnostní konzultant prozradil americkému vydání listu The Guardian mimo jiné podrobnosti o řadě tajných programů a v rodné vlasti čelí řadě obvinění, pobývá od roku 2013 v Rusku. Story whistleblowera je zachycena rovněž v dokumentu Citizenfour z roku 2014.