23. června 2020 23:12

6x povinná četba o Donaldovi

Pokud nedojde k zásadnímu zvratu, objeví se tento týden na pultech minimálně amerických knihkupectví kniha bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Boltona s názvem The Room Where It Happened: A White House Memoir.

Vzhledem k tradičnímu úniku informací je známo, že Bolton v knize píše například o tom, kterak Donald Trump přišel loni za čínským prezidentem Si Ťin-pchingem s žádostí o pomoc při obhajobě prezidentského úřadu. Nejmocnější muž světa pak nazval svého poradce, který se pohyboval sedmnáct měsíců v jeho bezprostřední blízkosti, lhářem. Každopádně, ať už to dopadne s Boltonovou knihou jakkoli, nemusí se americký volič před prezidentskými volbami, které se uskuteční 3. listopadu 2020, nedostatku vhodné literatury bát. Playboy doporučuje následný půltucet děl.

1 | Bob Woodward | Fear: Trump in the White House | 2019

Hvězdný reportér, který spolu s kolegou Carlem Bernsteinem odpálil v roce 1972 v barvách listu The Washington Post bombu jménem Watergate, se s Donaldem Trumpem nemazlil. Podle recenzí je kniha o současném nejmocnějším muži světa, před kterým museli jeho podřízení ve snaze ochránit rodnou zem, schovávat důležité doklady, „nejintimnějším portrétem úřadujícího prezidenta, jaký byl kdy publikován během prezidentových prvních roků ve funkci“.

2 | Washington Post | The Mueller Report | 2019

Reportéři vlivného amerického deníku zpracovali do knižní podoby víc než čtyřsetstránkovou, notně třaskavou zprávu. Její autor, bývalý šéf FBI Robert Mueller, v ní popisuje snahu rozkrýt z pozice zvláštního vyšetřovatele sílu ruského vlivu na prezidentské volby 2016, ve kterých Donald Trump překvapivě porazil favorizovanou Hillary Clinton. Mueller ve zprávě mimo jiné uvedl, že pracovníci ruských tajných armádních služeb nakonec volby s pomocí vyspělých kybernetických postupů vskutku ovlivnili. Zároveň ale dodal, že nenašel dostatek důkazů k tomu, aby doporučil obvinění Trumpa.

3 | Tim Alberta | American Carnage: On the Front Lines of The Republican Civil War and the Rise of President Trump | 2019

Kniha s nekonečným názvem z kategorie New York Times. Bestseller je dílem politického komentátora Politico Magazine. Tim Alberta se ponořil do dění v Republikánské straně po konci prezidentské éry George W. Bushe v roce 2009, aby na základě přepečlivé analýzy veškerého dění dospěl k vysvětlení fenoménu Donalda Trumpa. Podle autora poté, co prezident Bush skončil s rekordně nízkou oblibou a kormidla se chopil demokrat Barack Obama, zůstala Republikánská strana bez vůdců, energie, zdravé agresivity. Jednotlivé osobnosti – Jim Jordan, Ted Cruz či John Boehner se soustředily na vnitrostranické půtky, aby jejich neschopnost přijít s čímkoli konstruktivním učinila vítězem občanské republikánské války Donalda Trumpa.

4 | Michael Wolff | Fire and Fury: Inside Trump White House | 2018

Stejně jako je tomu aktuálně u Johna Boltona, toužil prezident Trump i v tomto případě po zákazu vydání knihy. Michael Wolff se zaměřil na prvních devět měsíců Trumpovy vlády a přináší řadu informací spíš bulvárního charakteru. První dáma Ameriky, paní Melania, měla například triumf svého chotě obrečet. Nikoli ovšem radostí, ale žalem, neboť si byla dobře vědoma toho, že její Donald na svůj post nestačí. Prezident se pak měl vzhledem k strachu z otravy neznámým pachatelem stravovat dlouho dobu výhradně v McDonald’s, neboť usoudil, že vzhledem ke gigantické produkci otrava konkrétního člověka nehrozí. Donald Trump si to s autorem vyřídil prostřednictvím twitteru, Michaela Wolffa nazval mimo jiné „škodlivým pitomcem“ a „naprostým slizounem“.

5 | David Cay Johnston | The Making of Donald Trump | 2016

Autor, investigativní novinář a držitel Pulitzerovy ceny, se detailně věnuje „výrobě“ jednoho z nejkontroverznějších prezidentů americké historie. Mistrně mapuje posledních třicet let Trumpova života, jeho vzestupy, pády, kontroverzní byznys řešení balancujících na hraně zákona. Podle nadšených ohlasů, pocházejících však téměř výhradně z řad recenzentů listů, se kterými svádí Trump zatím úspěšné boje, je Johnstonova kniha „nepřekonatelná a otevírá oči“.

6 | Michael Isikoff, David Corn | Russian Roulette: The Inside Story of Putin’s War on America and the Election of Donald Trump | 2018

Kniha veteránů z řad novinářů mapujících nejvyšší patra washingtonské politiky o tom, jak mělo Rusko, pochopitelně pod přímým dohledem samotného Vladimira Putina, trpělivě a cílevědomě budovat armádu špičkových trollů a hackerů s cílem ovlivnit prezidentské volby 2016 ve prospěch Donalda Trumpa. Je zajímavé, že ačkoli kniha vyšla před Muellerovou zprávou, měli autoři od začátku jasno.