15. října 2020 18:39

6x povinná četba

Angličtí knihovníci mají dobrý zvyk sestavovat seznamy literárních děl, jejichž obsah obohatí každého gramotného jedince. Bohužel nelze přečíst všechny, následný půltucet knih za to ovšem jednoznačně stojí.

  1. Konec civilizace aneb Překrásný nový svět Aldous Huxley | 1932 Kdo nečetl, skoro jako by nebyl, možno říci. Ačkoli se děj odehrává v roce 2540, příběh je aktuální už dnes. Lidé přežijí bez práce, děti preferují zábavu před četbou knih. Rodina je silně potlačena na úkor promiskuity a nezávazného sexu. Lidé se stávají svým způsobem nevolníky v dokonalé a šťastné společnosti, tento fakt jim ale zase až tak moc nevadí. Autor se prostě projevil jako dokonalý prognostik.
  2. Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini | 2007 Po mimořádně povedeném debutu Lovec draků přišel americký spisovatel afghánského původu s dalším skvělým románem. Hlavní hrdinka Marjam se v souladu s afghánskými zvyklostmi provdá za o pětatřicet let staršího muže. Po dalších dvou desetiletích naváže takřka rodičovský vztah s dospívající Lajlou, druhou ženou jejího muže. Pak se ovšem k moci dostane Tálibán a přichází čas mobilizace veškerých dostupných sil.
  3. V jako Vendeta Alan Moore | 1988 Tradičně dokonalý komiks Alana Moora je o světě, ve kterém je všechno předem určeno, vychýlení z jasně nalajnované cesty se neodpouští. A kdo nejde s námi, jde proti nám, a proto musí být zničen. Děsivé a mimořádně působivé zároveň. Před dvěma lety vyšla u příležitosti třiceti let od vydání výroční edice.
  4. Pán much William Golding | 1954 V blíže nespecifikovaném čase skončí po havárii letadla skupina školáků na opuštěném ostrově. Kromě nich se v místě ztroskotání nachází pouze dravá zvěř, začíná boj o holé přežití, čas hledaní a nalezení vůdce. Román o tom, jak rychle může společnost upadnout do totálního chaosu v čase, kdy je nutno skončit se zavedenými stereotypy.
  5. Jako zabít ptáčka Harper Lee | 1960 Něco z vysoce ceněné americké klasiky. Spisovatelka, které bylo v době popisovaného příběhu odehrávajícího se v roce 1936 poblíž jejího rodného města, deset let, získala za své mistrovské dílo Pulitzerovu cenu. Stejnojmenný film režiséra Roberta Mulligana byl v roce 1962 oceněn třemi Oscary. Podle zmiňovaného seznamu britských knihovníků z roku 2006 patří kniha mezi povinnou četbu každého člověka. Je až neskutečné, jak se autorce podařilo vypořádat s humorem s tak vážnými problémy, jakými jsou rasová nenávist a znásilnění.
  6. Teplo domova Kamila Shamsie | 2017 Kniha vychází ze Sofoklovy Antigony, příběhu thébské princezny, dcery bývalého krále Oidipa, která přes zákaz nového vládce Kreonta pohřbila mrtvé tělo svého bratra Polyneika. Děj knihy je zasazen do prostředí britské muslimské komunity. Hlavní hrdinka Isma vychovala po smrti matky sourozence, dvojčata, sestru Aneeku a bratra Parvaize. Přesto není v USA, kam dorazila na pozvání své profesorky, šťastná. Ve hře je totiž osud mladší sestry, studentky práv v Londýně, a především bratra, jenž zmizel kdesi v Sýrii s cílem navázat na odkaz svého otce, džihádisty, kterého nikdy nepoznal.